Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
AstraZeneca – Επένδυση στην τεχνολογία του αυτοενισχυόμενου mRNA

AstraZeneca – Επένδυση στην τεχνολογία του αυτοενισχυόμενου mRNA

Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει ορισμένες μορφές καρκίνου.

Λίγες μέρες μετά την έναρξη της πρώτης κλινικής εμβολίου που βασίζεται στο «αυτοενισχυόμενο mRNA», η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με βρετανικό πανεπιστήμιο για την ανάπτυξη θεραπειών με τη νέα τεχνολογία.

Τα σημερινά εμβόλια mRNA κατά της Covid-19 περιέχουν γενετικό υλικό που αναγκάζει τον ανθρώπινο οργανισμό να παράγει μια πρωτεΐνη του κοροναϊού, η οποία στη συνέχει αναγνωρίζεται ως στόχος από το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων.

Το αυτοενισχυόμενο mRNA, ή saRNA για συντομία, λειτουργεί περίπου με τον ίδιο τρόπο, ωσόσο το γενετικό υλικό που περιέχει δημιουργεί πολλαπλά αντίγραφα του εαυτού του όταν εισαχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό.

Για γίνει αυτό, το saRNA περιέχει γονίδια ιών που επιτρέπουν την παραγωγή νέων αντιγράφων του mRNA για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η αυτοενίσχυση παρατείνει τη δράση του mRNA, αφετέρου επιτρέπει τη χρήση μικρότερων δόσεων, αναφέρει η AstraZeneca στην ανακοίνωσή της.

Στο πλαίσιο νέας συμφωνίας, η βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία θα χρηματοδοτήσει με έως και 195 εκατομμύρια δολάρια την VaxEquity, η οποία ιδρύθηκε το 2020 από ερευνητές του Imperial College στο Λονδίνο που αναπτύσσει την τεχνολογία.

Η ανακοίνωση των δύο εταιρειών δεν διευκρινίζει σε ποιες παθήσεις θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το saRNA, αναφέρει όμως ότι στο στόχαστρο βρίσκονται 26 θεραπευτικοί στόχοι που περιλαμβάνουν καρκίνους και σπάνιες γενετικές παθήσεις.

«Πιστεύουμε ότι το αυτοενισχυόμενο RNA, από τη στιγμή που θα τελειοποιηθεί, θα μας επιτρέψει να στοχεύσουμε βιολογικά μονοπάτια που δεν είναι δεκτικά στην παραδοσιακή διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων» δήλωσε ο Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca.

Στο μεταξύ, ο ιδρυτής της VaxEquity Ρόμπιν Σάτοκ συνεχίζει την προσπάθεια για την ανάπτυξη εμβολίου saRNA κατά της Covid-19. Τα αποτελέσματα της Φάσης Ι των κλινικών δοκιμών αναμένονται στις αρχές του 2022.

«Ο λόγος που αργήσαμε σε σχέση με άλλους ήταν ότι προερχόμαστε από ακαδημαϊκό υπόβαθρο» είπε στο Reuters.

«Αν είχαμε αυτή τη σχέση [με την AstraZeneca] στις αρχές του 2020 μπορεί να ήμασταν ταχύτεροι».

Το πρώτο εμβόλιο saRNA για την Covid-19 πέρασε αυτή την εβδομάδα στη φάση των κλινικών δοκιμών από την αμερικανική Gritstone. Ένα δεύτερο αναπτύσσεται από την επίσης αμερικανική Arcturus.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024