Κοροναϊός – Πιθανή αύξηση κινδύνου για σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ
Μελέτη σε περιπτώσεις ασθενών με Guillain-Barré από διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, που κατεγράφησαν στην αρχή της πανδημίας δείχνει ότι υπάρχει, ορισμένες φορές, πιθανή σύνδεση μεταξύ της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και του συνδρόμου
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Brain» και στην οποία περιελήφθησαν και ελληνικά στοιχεία μαρτυρεί ότι η νόσος COVID-19 μπορεί να «πυροδοτήσει», σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις, το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ (Guillain-Barré).
Πολυσυστημική νόσος
Είναι πλέον γνωστό μέσα από την εμπειρία ενάμιση και πλέον χρόνου ότι η COVID-19 είναι μια νόσος που δεν προσβάλλει μόνο το αναπνευστικό σύστημα αλλά πλήθος άλλων συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού εγκυμονώντας κίνδυνο μακροπρόθεσμων επιπλοκών. Μεταξύ των επιπλοκών που έχουν καταγραφεί ως σήμερα από ερευνητές και αρμόδιες αρχές δημόσιας υγείας ανά τον κόσμο είναι αυτές του κεντρικού και του περιφερικού νευρικού συστήματος.
Το σπάνιο αλλά σοβαρό σύνδρομο
Το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ είναι μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται λανθασμένα στα υγιή νεύρα του προκαλώντας μυϊκή αδυναμία και ενίοτε παράλυση. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν επί εβδομάδες ή και χρόνια. Σημειώνεται βέβαια ότι πρόκειται για ένα σχετικά σπάνιο σύνδρομο (η συχνότητα εμφάνισής του είναι 1-2 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα), το οποίο όμως μπορεί να είναι σοβαρό.
Το Γκιγιέν-Μπαρέπυροδοτείται από μια οξεία βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη. Από την αρχή της πανδημίας, ειδικοί ανά τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 90 διαγνώσεις του συνδρόμου μετά από λοίμωξη με τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο το αν η COVID-19 αποτελεί έναν επιπλέον ιογενή παράγοντα που πυροδοτεί το σύνδρομο ή αν οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί ως τώρα μετά από λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 αποτελούν απλή σύμπτωση, παρέμενε ως τώρα ασαφές.
Μελέτη (και) σε περιπτώσεις ελλήνων ασθενών
Tώρα ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Εrasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας χρησιμοποίησαν μια διεθνή βάση που περιέχει στοιχεία σχετικά με ασθενείς με σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ (πρόκειται για την International GBS Outcome Study – IGOS) προκειμένου να μελετήσουν ασθενείς από τις 30 Ιανουαρίου ως τις 30 Μαΐου του 2020. Μέσα σε αυτήν την περίοδο στη μελέτη προστέθηκαν 49 περιστατικά Γκιγιέν-Μπαρέ από την Κίνα, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Ελβετία και τη Βρετανία.
Πάνω από 2 στους 10 είχαν προηγουμένως COVID-19
Οπως προέκυψε, το 22% των ασθενών με Γκιγιέν-Μπαρέ που προστέθηκαν στην IGOS κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της πανδημίας είχαν προσβληθεί πριν από την εμφάνιση του συνδρόμου από τον νέο κορωνοϊό. Στο σύνολό τους ήταν άνω των 50 ετών και συχνά εμφάνισαν πάρεση του προσωπικού νεύρου (ποσοστό 65%) ενώ το 64% παρουσίαζε μια απομυελυνωτική μορφή του συνδρόμου. Κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο το 73% των ασθενών με Γκιγιέν-Μπαρέ που είχαν προσβληθεί από COVID-19 εμφάνιζε αυξημένους δείκτες φλεγμονής. Ολοι οι ασθενείς πληρούσαν τα διαγνωστικά κριτήρια τόσο για το σύνδρομο όσο και για την COVID-19.
Σύνδεση σε κάποιες περιπτώσεις
Ωστόσο οι ερευνητές τόνισαν πως δεν εντόπισαν συνολικά μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που διαγνώσθηκαν με Γκιγιέν-Μπαρέ κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες της πανδημίας σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Αυτό, όπως είπαν, μαρτυρεί πως ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της λοίμωξης με τον νέο κορωνοϊό και του Γκιγιέν-Μπαρέ, η COVID-19 μπορεί ορισμένες φορές να οδηγήσει σε εμφάνιση του συνδρόμου.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η COVID-19 μπορεί να προηγηθεί του συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο η ύπαρξη άμεσης σύνδεσης ή αιτιολογικής σχέσης πρέπει να αποδειχθεί περαιτέρω» ανέφερε ο Μπαρτ Τζέικομπς, από το Τμήμα Νευρολογίας και Ανοσολογίας του Κέντρου Erasmus εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.