Άνγκελα Μέρκελ – Τα πρώτα της βήματα στην Καγκελαρία και τη διεθνή πολιτική σκηνή
Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2002 αναλάμβανε την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας και τρία περίπου χρόνια αργότερα, στις 22 Νοεμβρίου 2005, γινόταν η πρώτη γυναίκα Καγκελάριος της Γερμανίας.
Η Άνγκελα Μέρκελ, ύστερα από 16 συνεχή χρόνια στο «τιμόνι» της Γερμανίας, ετοιμάζεται πλέον να αποχωρήσει από την Καγκελαρία.
Οι ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου θα είναι οι πρώτες από το 2005 που η Μέρκελ δεν θα είναι υποψήφια.
Πίσω στο 2002, σαν σήμερα, στις 24 Σεπτεμβρίου του 2002 αναλάμβανε την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας και τρία περίπου χρόνια αργότερα στις 22 Νοεμβρίου 2005 γινόταν η πρώτη γυναίκα Καγκελάριος της Γερμανίας.
Η πρώτη ημέρα στη Καγκελαρία
«ΤΑ ΝΕΑ» της περιόδου εκείνης καταγράφουν τα πρώτα της βήματα στον ανώτερο θώκο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Γράφουν στις 22 Νοεμβρίου 2005:
«H τελετή στη Βουλή σημαδεύει το τέλος πολλών εβδομάδων πολιτικής αβεβαιότητας, αλλά και την αφετηρία νέων προβλημάτων. Το κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμφώνησαν τα δύο κόμματα δεν μοιάζει πολύ με τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις τις
οποίες είχε υποσχεθεί προεκλογικά η Μέρκελ, όταν ακόμη οι πολιτικοί σχολιαστές την παρομοίαζαν με τη Μάργκαρετ Θάτσερ».
»Πάντως οργισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι απείλησαν χθες να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση υλοποιήσει το σχέδιό της να περικόψει κατά το ήμισυ το χριστουγεννιάτικο δώρο, το οποίο αντιστοιχεί στο 65% του μισθού.
»Όμως στον ιδιωτικό τομέα οι επιχειρηματίες είναι δυσαρεστημένοι από το υψηλό κόστος υποστήριξης των ανέργων και ολοένα και περισσότεροι από αυτούς μεταφέρουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, στην Ανατολική Ευρώπη και στην Ινδία».
Στη διεθνή πολιτική σκηνή
«H νέα καγκελάριος, 51, ετών, κάνει σήμερα τα πρώα διπλωματικά βήματά της στο ταραγμένο τρίγωνο Παρισιού – Λονδίνου – Βρυξελλών, όπου μαίνονται οι διαφωνίες για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, την αγροτική πολιτική και τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
»Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ αναμένεται να προτείνει σήμερα στην Άνγκελα Μέρκελ τη διατήρηση της προνομιακής σχέσης που τον συνέδεε με τον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Στρέντερ, τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στις 15 Δεκεμβρίου.
»Αύριο, στο Λονδίνο, η Μέρκελ πρόκειται να συναντήσει τον Τόνι Μπλερ».
Τον Δεκέμβριο του 2005, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από πρώτο χέρι τις προθέσεις της Άνγκελα Μέρκελ για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι χώρες με υψηλά ελλείματα. Είναι μια μικρή μόνο πρόγευση των όσων πολύ πικρών ετών που θα ακολουθήσουν.
Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» της 3ης Δεκεμβρίου 2005:
«Τα μέτρα της Άνγκελα Μέρκελ, που θα αξιολογηθούν την ίδια περίοδο, θα αποτελέσουν ένα είδος «οδηγού» για τις χώρες με υψηλά ελλείμματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη «λάιτ» εκδοχή δημοσιονομικής εξυγίανσης που προβάλλει και υπερασπίζεται ο κ. Αλογοσκούφης.
»Στην περίπτωση αυτή, αν δηλαδή ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει τη «συνταγή» Μέρκελ, ο Πρωθυπουργός, κ. K. Καραμανλής, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μέγα δίλημμα.
»Ή θα ακολουθήσει τις οδηγίες των Βρυξελλών και θα ομολογήσει την αποτυχία τού δόγματος της ήπιας προσαρμογής ή θα αγνοήσει τις κοινοτικές προτροπές και θα επιμείνει στον δρόμο του κ. Αλογοσκούφη, ελπίζοντας ότι μπορεί να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».
»Στην πρώτη περίπτωση, αν αποδεχθεί το λάθος και λάβει πρόσθετα μέτρα, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κοινωνία, η οποία ήδη δυσφορεί και αμφισβητεί τη νεοδημοκρατική επιλογή διακυβέρνησης.
»Στη δεύτερη περίπτωση, αν αγνοήσει τις κοινοτικές προτροπές και καταλήξει σε αποτυχία ελέγχου των ελλειμμάτων, όπως οι περισσότεροι προεξοφλούν, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα».
Λίγες ημέρες αργότερα πάντως. Η Άνγκελα Μέρκελ καταστούσε σε όλους σαφές ότι και ήθελε και μπορούσε να κατακτήσει την Ευρώπη.
Γράφουν «ΤΑ ΝΕΑ» της 19ης Δεκεμβρίου 2005.
« «Στις δύο τα χαράματα, η Μέρκελ στέφθηκε Μις Ευρώπη», έγραψε χθες η κυριακάτικη «Μπιλντ». » Η Μέρκελ έσωσε τη σύνοδο», επισήμανε η «Μπερλίνερ Μόργκενποστ». Χωρίς να είναι κατ’ ανάγκην ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα της συνόδου, ο γερμανικός Τύπος τονίζει ότι στο πρώτο της μεγάλο διεθνές τεστ η καγκελάριος έδειξε διπλωματικές ικανότητες, κατάφερε να ηρεμήσει τους «δύο σκορπιούς» – Σιράκ και Μπλερ – και όταν χρειάστηκε έριξε και χρήματα στον τραπέζι.
»Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα διάλειμμα της συνόδου, όταν πια διαφαινόταν η επίτευξη συμφωνίας, ο Μπλέρ πλησίασε τη Μέρκελ και της είπε: «Κυρία καγκελάριε, πρέπει να σας πω ότι είστε κάτι τελείως διαφορετικό από τον προκάτοχό σας»».
Διανύουμε τις τελευταίες ώρες της «εποχής Μέρκελ» που αναμφισβήτητα καθόρισε, για παραπάνω από μια 15ετία, τις εξελίξεις όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Υφήλιο. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις εξελίξεις που θα «γεννήσουν» οι γερμανικές κάλπες.
- Τζον Κένεντι: Το «πορτρέτο» του από τον εμβληματικό Λέοντα Καραπαναγιώτη
- Φοροδιαφυγή: Έρχεται σοκ και ΔΕΟΣ – Η νέα ομάδα για δύσκολες αποστολές
- Αμαλιάδα: Στα κρατητήρια η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Αντιστάθηκε στη σύλληψή της»
- Μέχρι το 2029 στην Παρί Σεν Ζερμέν ο Χακίμι (pic)
- Ουκρανία: Δυο νεκροί σε πλήγματα της Ρωσίας στη Σούμι – «Τεράστιες εκρήξεις»
- Ώρα δράσης: Το ΠΑΣΟΚ καλείται να μην (ξανά)χαθεί στη μετάφραση και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι αντέχει