Φάμελλος – Σκουρλέτης – Έγκλημα η πώληση της ΔΕΗ σε συνθήκες ανατιμήσεων στην ενέργεια
«Προσχεδιασμένο έγκλημα της κυβέρνησης ΝΔ η πώληση της ΔΕΗ, θα ήταν ο τίτλος που θα έβαζα στο πρωτοσέλιδο σήμερα αν ήμουν αρχισυντάκτης εφημερίδας» τόνισε ο κ. Φάμελλος. Για διαρκές, ιστορικό, πολιτικό έγκλημα της ΝΔ έκανε λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης ενώ αμφότεροι σημείωσαν ότι αυτό γίνεται σε συνθήκες ανατιμήσεων στην ενέργεια και το κράτος χάνει ένα εργαλείο για να παρέμβει στις τιμές
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ασκούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια της πλειοψηφίας των μετοχών του δημοσίου στη ΔΕΗ με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο να χαρακτηρίζει προσχεδιασμένο έγκλημα την πώληση της ΔΕΗ και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Πάνο Σκουρλέτη να κάνει λόγο για άθλια μεθόδευση.
«Προσχεδιασμένο έγκλημα της κυβέρνησης ΝΔ η πώληση της ΔΕΗ, θα ήταν ο τίτλος που θα έβαζα στο πρωτοσέλιδο σήμερα αν ήμουν αρχισυντάκτης εφημερίδας» τόνισε ο κ. Φάμελλος σημειώνοντας ότι «δυστυχώς σε μία πολύ δύσκολη περίοδο στην αγορά ενέργειας, ενώ οι πολίτες και οι επαγγελματίες είναι αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, η κυβέρνηση επιλέγει η Ελλάδα να χάσει ένα ακόμη ενεργειακό εργαλείο».
«Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, είχε προηγηθεί η εκχώρηση του 100% του Δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) σε έναν ιδιώτη, η πώληση του 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και θυγατρικής της ΔΕΗ και, λίγους μήνες πριν, η παραχώρηση του δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου να διορίζει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου στον στρατηγικής σημασίας Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, στον ιδιώτη μέτοχο», τόνισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον «ΑΝΤ1».
Σχολίασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΝΔ επέλεξε μάλιστα να πουλήσει το σύνολο του ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), σε μία εταιρεία στην οποία συμμετέχει το ιταλικό δημόσιο, καθώς και να δημιουργήσει ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, με σταθερό εγγυημένο έσοδο σε ένα ιδιώτη επενδυτή χωρίς κανένα ρίσκο. Το ίδιο ισχύει και για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Κανένα ρίσκο και εγγυημένα έσοδα για το fund που δεν έχει επιπλέον καμία εμπειρία στη διαχείριση δικτύων.
Τώρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, με απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, όπου το Δημόσιο και πάλι θα χάσει το πλειοψηφικό του ποσοστό, σημείωσε ο Σ.Φάμελλος.
«Αυτή είναι η απάντηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ανάγκη στήριξης των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι αντιμέτωποι με υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα. Καμία θωράκιση των καταναλωτών που βλέπουν μόνο αυξήσεις και επιβαρύνσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πρώτη πράξη τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019, μία αύξηση που επιβάρυνε την κοινωνία με 500 περίπου εκατ. ευρώ το χρόνο. Αυτό, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο, το ρεύμα δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα ευρώ».
Σχολίασε ακόμη τη μεταστροφή του ρόλου της ΔΕΗ επί κυβέρνησης ΝΔ που, αντί να στηρίζει την κοινωνία και τις παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας, λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο τη δική της κερδοφορία, φτάνοντας μάλιστα στο να κερδοσκοπεί, το πρώτο εξάμηνο του 2020, μαζί με τους υπόλοιπους προμηθευτές, όταν οι τιμές καυσίμων είχαν καταρρεύσει και αντίστοιχα η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα και η ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2020 να πουλάει 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρική που είχε φτάσει στα 28 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
«Η ΔΕΗ έχει γίνει επιπλέον «μαγαζί» τακτοποίησης γαλάζιων παιδιών με προκλητικές αμοιβές. Χαρακτηριστικά η αμοιβή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου επί ΝΔ είναι εξαπλάσια της αντίστοιχης θέσης επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι θέσεις Διευθυντών ακόμη και χωρίς προσωπικό ξεφυτρώνουν παντού και στον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτά τα διευθυντικά στελέχη, ακόμη και χωρίς προσωπικό υπό την ευθύνη τους, είναι αυτά που ευθύνονται για το ότι περιοχές στη Βόρεια Αθήνα έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα στο κύμα κακοκαιρίας «Μήδεια»».
Αναφέρθηκε επίσης στη χειραγώγηση των τιμών ηλεκτρισμού από τους καθετοποιημένους προμηθευτές και τη ΔΕΗ, με την έναρξη λειτουργίας του Target Model στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που έχει καταγγείλει και η ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί την ενεργοβόρο βιομηχανία.
Κλείνοντας ο Σ.Φάμελλος δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση αποφασίζει τώρα, εν κρυπτώ, να πουλήσει τη ΔΕΗ, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, κάτι που απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Πρόκειται μάλιστα για μία αναχρονιστική στρατηγική περασμένων δεκαετιών, αφού στην Ευρώπη, εδώ και μία δεκαετία, υπάρχει η αντίστροφη τάση επαναδημοτικοποίησης/επανακρατικοποίησης κρίσιμων υποδομών και Δικτύων. Το 2021, στη Μεγάλη Βρετανία, σήμερα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ιδιωτικές ενεργειακές εταιρείες χρεοκοπούν, αφήνοντας χιλιάδες καταναλωτές στον αέρα. Ενεργειακές εταιρείες και δίκτυα που ιδιωτικοποιήθηκαν τις δεκαετίες του 1980 και 1990 που επικράτησε το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού στη Μεγάλη Βρετανία».
Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης σημειώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης «παρέλειψε» να ανακοινώσει στη ΔΕΘ ότι θα ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω η ΔΕΗ και έκανε λόγο για ένα διαρκές, ιστορικό και πολιτικό έγκλημα της ΝΔ.
Αναλυτικά η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη έχει ως εξής:
«Στην πιεστική ανάγκη της κοινωνίας για ανάσχεση της ακρίβειας στην ενέργεια, η οποία συμπαρασύρει μια σειρά από κρίσιμους τομείς της οικονομίας σε επώδυνες ανατιμήσεις, η κυβέρνηση απαντά με την άθλια μεθόδευση της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, μέσω της απώλειας ελέγχου του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της. Ίσως γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης παρέλειψε να το ανακοινώσει από τη ΔΕΘ.
»Ωστόσο, η αποποίηση του ελέγχου της ΔΕΗ από το Δημόσιο υπερβαίνει τη συγκυρία. Πρόκειται για την απώλεια ενός αναντικατάστατου εργαλείου προσανατολισμού και υλοποίησης της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, ενός παράγοντα ισορροπίας της ενεργειακής αγοράς. Στο μέλλον, όποιο κι αν είναι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς, η δυνατότητα άμεσου ελέγχου και καθορισμού των εξελίξεων από την Πολιτεία θα είναι πολύ πιο περιορισμένη από σήμερα.
»Πρόσκαιρα έσοδα περιορισμένης και αμφίβολης επίδρασης και μόνιμες ζημιές για τη χώρα, τα νοικοκυριά και την παραγωγική διαδικασία, θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής. Με τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης να οξύνονται και το ζήτημα των ανισοτήτων -που περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας- να αναδεικνύεται σε πρωτεύον στις ανεπτυγμένες χώρες, η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί λύσεις στο Χρηματιστήριο και στους ιδιώτες επενδυτές.
»Αυτό είναι το διαρκές, ιστορικό, πολιτικό έγκλημα της Ν.Δ. Είναι η συνέχεια μιας πολιτικής που σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε χρόνια πριν, για να πάρει, τελικά, μορφή αυτή την περίοδο. Αρχικά, μέσα από τις πρόσφατες ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών Δικτύων – φυσικών μονοπωλίων, όπως της ΔΕΠΑ Υποδομών στον τομέα του φυσικού αερίου και του ΔΕΔΔΗΕ στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, και τώρα με τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να χαθούν “σε μια στιγμή” ανεκτίμητοι βραχίονες παρέμβασης του κράτους στον ενεργειακό τομέα, αλλά και ανυπολόγιστες μελλοντικές υπεραξίες υπέρ του Δημοσίου.
»Είναι μια πολιτική που αγνοεί ότι η ενέργεια είναι πρωτίστως ένα κοινωνικό αγαθό και όχι χρηματιστηριακό πλεονέκτημα για τους ιδιώτες. Είναι μια δογματική πολιτική, η οποία κινείται στις ράγες της ξεπερασμένης στρατηγικής των ιδιωτικοποιήσεων, που μετρά διαχρονικές απώλειες για το Δημόσιο, σε όλους τους τομείς».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις