Έγκλημα στο Κολωνάκι – Σαν σήμερα η δολοφονία του συγγραφέα Θανάση Διαμαντόπουλου – Ο κατηγορούμενος Θανάσης Νάσιουτζικ και η πολύκροτη δίκη
Ο ίδιος αρνούνταν κατηγορηματικά ότι σκότωσε τον συγγραφέα το 1984, ωστόσο τα στοιχεία ήταν εναντίον του. Κάθισε για πρώτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου ένα χρόνο μετά και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Ήταν περίπου 9:00 το πρωί της Δευτέρας 24 Σεπτεμβρίου 1984 όταν ο συγγραφέας Θανάσης Διαμαντόπουλους βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι.
Χτυπήθηκε στο κεφάλι με ένα σφυρί 97 φορές. Το φονικό «όπλο» βρέθηκε γεμάτο αίματα δίπλα του. Ήταν 73 ετών.
Σαν σήμερα, 37 χρόνια πριν…
Οι κάτοικοι της πολυκατοικίας στην οδό Διδότου 3 αναστατώθηκαν από τις φωνές και κάλεσαν αμέσως την Άμεση Δράση.
Κανείς τους δεν φανταζόταν τι συνέβαινε στον έκτο όροφο. Άκουγαν χτυπήματα και κραυγές, τις οποίες ύστερα από λίγη ώρα διαδέχτηκε η σιωπή. Η νεκρική σιωπή.
Όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο διαμέρισμα βρήκαν πάνω σε μια σιδερώστρα, νεκρό τον γνωστό συγγραφέα Θανάση Διαμαντόπουλο.
Το κεφάλι του είχε παραμορφωθεί από τις σφυριές. Λίγο αργότερα ειδοποιήθηκε η Ασφάλεια και ο ιατροδικαστής.
Μάλιστα, στην πόρτα του σπιτιού δεν βρέθηκαν ίχνη διάρρηξης. Το θύμα φαίρεται πως γνώριζε τον δολοφόνο του και του άνοιξε μη γνωρίζοντας τις προθέσεις του.
Ένοχος ο επίσης συγγραφέας Θανάσης Νάσιουτζικ
Οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό του δράστη άρχισαν με εξέταση μαρτύρων από το συγγενικό και φιλικό του περιβάλλον.
Όλοι έκαναν λόγο για έναν ευγενικό συγγραφέα, που έμενε μόνος του μετά τον θάνατο της συζύγου του. Διατηρούσε κατάστημα με γυναικεία ρούχα στην πλατεία Αμερικής και είχε πάρει τα εύσημα για το συγγραφικό του έργο.
Από πουθενά δεν προέκυπτε κάποιος εχθρός.
Ωστόσο, η γυναίκα που τηλεφώνησε στου αστυνομικούς εκείνο το πρωινό έδωσε ένα σημαντικό στοιχείο. Το θύμα φώναζε στον δολοφόνο του «Μη, Θανάση, έλεος!». Έτσι, ύποπτοι άρχισαν να θεωρούνται οι «Θανάσηδες».
Μεταξύ άλλων, για κατάθεση κλήθηκε και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Θανάσης Νάσιουτζικ, ο οποίος γνώριζε τον Διαμαντόπουλο και άρχισε να θεωρείτε ο βασικός ύποπτος.
Τα όσα ισχυρίστηκε αρχικά δεν έπεισαν και οι αστυνομικοί έκαναν λόγο για ψεύτικο άλλοθι.
Την Πρωταπριλιά του 1985 ο ανακριτής τον κάλεσε σε απολογία. Με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
Ο ίδιος αρνούνταν κατηγορηματικά ότι σκότωσε τον συγγραφέα ωστόσο τα στοιχεία ήταν εναντίον του.
Το πρωί που ο Διαμαντόπουλος δολοφονήθηκε ο Νάσιουτζικ τηλεφώνησε στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος, απλώς για να πει ότι ήταν στο σπίτι του. Αργότερα πήγε στα γραφεία, ήταν πανικόβλητος και ζητούσε να μάθει πληροφορίες για το έγκλημα στο Κολωνάκι.
Μάλιστα, την επόμενη ημέρα ζήτησε από την γραμματέα της Εταιρείας, σε περίπτωση που την καλούσαν στην Αστυνομία για κατάθεση, να πει ότι εκείνη του είχε τηλεφωνήσει στο σπίτι λίγο πριν από τις 9:οο το πρωί.
Επίσης, παρότι θα εκφωνούσε τον επικήδειο (είχε αποφασιστεί από το συμβούλιο) επικαλέστηκε ταξίδι και δεν έδωσε το «παρών» στην κηδεία.
Το 1985 κάθισε για πρώτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Στην κατ’ έφεση δίκη το δικαστήριο τον αθώωσε λόγω αμφιβολιών. Η απόφαση αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο και η δίκη επαναλήφθηκε στο μικτό ορκωτό Εφετείο δυο χρόνια αργότερα, το οποίο τον κήρυξε και πάλι αθώο. Όμως, και αυτή η απόφαση αναιρέθηκε.
Τρία χρόνια μετά κάθισε ξανά στο εδώλιο και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 χρόνων.
Επίσης, το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και του στέρησε τα πολιτικά του δικαιώματα για πέντε χρόνια.
Ανέκφραστος άκουσε την απόφαση που τον έστελνε στη φυλακή και είπε στους δημοσιογράφους: «Δέκα χρόνια τώρα φωνάζω ότι είναι αθώος. Αυτό θα το λέω κι από τον τάφο μου ακόμη».
Τελικά εξέτισε ποινή 10 χρονών και αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αργότερα έγινε γνωστό πως θύτης και θύμα είχαν οικονομικές διαφορές. Περίπου τρεις μήνες πριν από τη δολοφονία ο Διαμαντόπουλος είχε δανίσει στον Νάσιουτζικ 50 χρυσές λίρες, ενώ δύο μήνες πριν τη δολοφονία τον είχε επισκεφθεί στο «ματωμένο» διαμέρισμα τρεις φορές.
- Το Super Cup Γερμανίας θα φέρει το όνομα του Μπεκενμπάουερ από το 2025
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αποτροπή του κυβερνητικού shutdown
- Oι Καβαλίερς επανέφεραν τους Μπακς στην πραγματικότητα μετά το NBA Cup
- Αυτοκίνητο: Το 82% των Ελλήνων οδηγούν για αποστάσεις μικρότερες των τεσσάρων χιλιομέτρων
- Φόροι: Τέλος χρόνου για εκκρεμότητες – Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες τις επόμενες μέρες