Άνγκελα Μέρκελ – Βιτριολικό σχόλιο του Economist για την απερχόμενη καγκελάριο και την επόμενη μέρα στη Γερμανία
Ο αετός μοιάζει ξεψυχισμένος στο εξώφυλλο του Economist που είναι αφιερωμένο στην αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ και τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Φεύγει και αφήνει πίσω της χάος είναι το μήνυμα του Economist για τις γερμανικές εκλογές. Στα 16 χρόνια που η Άνγκελα Μέρκελ ήταν καγκελάριος αντιμετώπισε πολλές κρίσεις καταφέρνοντας ωστόσο να τις ξεπεράσει. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό, σύμφωνα με το περιοδικό, για να εξασφαλίσει την ομαλότητα από εδώ και πέρα
Η κατάσταση κινδυνεύει να ανατραπεί καθώς οι ισορροπίες πια είναι λεπτές και ο εκλογικός σχηματισμός χριστιανοδημοκρατών με χριστιανοκοινωνιστές με την αποχώρηση της Μέρκελ, μοιάζει ιδιαίτερα εύθραυστος.
Ο Economist, δεν κρύβει την προτίμησή του για τον επόμενο νικητή. Εφόσον ο σχηματισμός CDU/CSU, είναι έτοιμος να τιναχθεί στον αέρα, ο Economist προτιμά τους σοσιαλδημοκράτες.
Το εξώφυλλο που επέλεξε στα χρώματα της Γερμανίας έχει στον κέντρο του τον άλλοτε ισχυρό αετό που πλέον είναι ξεψυχισμένος, και μάλλον θα πετάξει με δυσκολία. Ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός: «Το χάος που αφήνει η Μέρκελ πίσω της».
Το εξώφυλλο του Economist
The CDU/CSU has blown it. We would prefer the Social Democratic Party to lead Germany’s next coalition. One of our two covers this week #BTW21 https://t.co/vIwMX2winc pic.twitter.com/YlMI0DbdOF
— The Economist (@TheEconomist) September 23, 2021
Τα προβλήματα των 16 χρόνων
Η κριτική του Economist αφορά τα 16 χρόνια που πέρασαν, τις «χαμένες ευκαιρίες» σε οικονομικό και γεωστρατηγικό επίπεδο, αλλά και στην προεκλογική εκστρατεία την οποία χαρακτηρίζει από τις λιγότερο ουσιώδεις.
Η ηγεσία της Μέρκελ τόσο στη Γερμανία όσο και στην ΕΕ χαρακτηρίζεται από την τάση να ξεπερνιούνται οι κρίσεις αλλά όχι να αντιμετωπίζονται σε βάθος τα προβλήματα με ανάληψη πρωτοβουλιών.
Ως παραδείγματα αναφέρονται η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης των χωρών της Νότιας Ευρώπης, η μη λήψη πρωτοβουλιών για να ανταγωνιστεί η ΕΕ την «απειλητική» οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, τα μηδενικά αποτελέσματα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και μία σειρά εσωτερικά ζητήματα, που σύμφωνα με το περιοδικό, δεν αντιμετωπίστηκαν ικανοποιητικά. Έτσι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες θα έχει μπροστά της δύσκολο δρόμο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις