Λαγκάρντ – Περιορισμένη η έκθεση της Ευρωζώνης σε τυχόν πτώχευση της Evergrande
«Προς το παρόν, αυτό που βλέπουμε είναι ένας αντίκτυπος και μια έκθεση που είναι επικεντρωμένοι στην Κίνα», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ παρατηρεί από κοντά την κατάσταση, με δεδομένη τη διασύνδεση των χρηματοοικονομικών αγορών στον πλανήτη.
Καθησυχαστική εμφανίστηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε στην Ευρωζώνη ενδεχόμενη πτώχευση του υπερχρεωμένου κινεζικού κολοσσού των ακινήτων Evergrande.
«Έχω πολύ ζωηρές μνήμες από τις τελευταίες χρηματιστηριακές εξελιξεις στην Κίνα οι οποίες είχαν επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», όμως «στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη η άμεση έκθεση θα ήταν περιορισμένη», δήλωσε η Λαγκάρντ στο δίκτυο CNBC.
«Προς το παρόν, αυτό που βλέπουμε είναι ένας αντίκτυπος και μια έκθεση που είναι επικεντρωμένοι στην Κίνα», πρόσθεσε, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ παρατηρεί από κοντά την κατάσταση, με δεδομένη τη διασύνδεση των χρηματοοικονομικών αγορών στον πλανήτη.
«Το παρακολουθούμε», είπε, χαρακτηριστικά εκφράζοντας την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο καθώς «όλες οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι αλληλένδετες».
Η τεράστια εταιρεία ακινήτων Evergrande, η οποία αδυνατεί να πουλήσει ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία με γρήγορους ρυθμούς, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα χρέος 260 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με ειδικούς, ο όμιλος οφείλει ακόμη να ολοκληρώσει την κατασκευή 1,4 εκατομμυρίου κατοικιών συνολικής αξίας 170 δισεκ. ευρώ.
Παρόλο που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας σε τζίρο και έχει παρουσία σε περισσότερες από 280 πόλεις, είδε φέτος τις μετοχές της να πέφτουν κατά 75%.
Η εταιρεία συσσώρευσε χρέη άνω των 300 δισ. δολαρίων καθώς για χρόνια δανειζόταν για να χρηματοδοτήσει την αλματώδη ανάπτυξή της και μία σειρά από αγορές ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Ο όμιλος λέει πως απασχολεί 200.000 εργαζομένους και πως δημιουργεί εμμέσως 3,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Δεν ανησυχεί για τον πληθωρισμό
Ερωτηθείσα για τον κίνδυνο ενός επίμονου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, καθώς τον Αύγουστο ξεπέρασε το στόχο του 2%, η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως αναμένει «μια επιστροφή σε πολύ περισσότερη σταθερότητα τον ερχόμενο χρόνο» επειδή «πολλές από τις αιτίες για την αύξηση των τιμών είναι προσωρινές».
«Έχει μεγάλη σχέση με τις τιμές της ενέργειας», διευκρίνισε, ενώ η άλλη κύρια προσωρινή αιτία είναι η αύξηση του ΦΠΑ στη Γερμανία, μετά τη μείωσή του κατά 3 μονάδες που ίσχυσε το δεύτερο εξάμηνο του 2020 για να υποστηριχθεί η κατανάλωση με φόντο την πανδημία της Covid-19.
Περίμενα κάτι πιο ήσυχο αναλαμβάνοντας πρόεδρος
Σε μια πιο προσωπική εξομολόγηση η Λαγκάρντ ανέφερε ότι πίστευε πώς η θητεία της στην κεντρική τράπεζα θα ήταν «πιο ήσυχη». Η Λαγκάρντ ανέλαβε το τιμόνι της τράπεζας με έδρα την Φρανκφούρτη το Νοέμβριο του 2019 και βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, με την πανδημία να είναι οι μεγαλύτερη απ΄όλες.
«Ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που περίμενα αρχικά. Δεν περίμενα μια βόλτα στο πάρκο, αλλά περίμενα κάτι πιο ήσυχο από αυτό που αντιμετωπίσαμε », δήλωσε η Λαγκάρντ στην αποκλειστική συνέντευξή της στο CNBC και στην Ανέτ Βάισμπαχ.
«Το πρώτο πράγμα που χτύπησε πραγματικά την οθόνη του ραντάρ μας ήταν η κρίση Covid, όπου, ξέρετε, η μία χώρα μετά την άλλη έκλεισε, σταμάτησε τη δραστηριότητά της και όπου έπρεπε να ανταποκριθούμε εξαιρετικά γρήγορα», είπε.
Η ΕΚΤ ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που αντέδρασε στην εξέλιξη της κρίσης τον Μάρτιο του 2020, παρέχοντας διαφορετικούς κύκλους μέτρων για τη στήριξη της ευρωζώνης.
Δύο μήνες μετά το πρώτο lockdown στην Ευρώπη, το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι μέρη των κινήτρων στήριξης της ΕΚΤ ήταν παράνομα σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο. Αυτό προκάλεσε πρωτοφανή νομικά, αλλά και νομισματικά ζητήματα.
«Τότε είχα ορισμένα ζητήματα με κάποιο εθνικό δικαστήριο που ήθελε να αμφισβητήσει την εγκυρότητα αυτού που είχε γίνει», δήλωσε η Λαγκάρντ στο CNBC.
«Είχα αρχικά προγραμματίσει να ξεκινήσω μια ανασκόπηση στρατηγικής – η οποία δεν είχε πραγματοποιηθεί τα τελευταία 17 χρόνια στην κεντρική τράπεζα. Το ξεκινήσαμε, το διακόψαμε και το ξαναρχίσαμε, και τώρα το ολοκληρώσαμε. Έτσι, όλα μαζί ήταν δυο πολύ, πολύ πολυάσχολα χρόνια με τεράστια δέσμευση για την υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας», είπε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις