Κοροναϊός – Το επικίνδυνο κοκτέιλ που έβαλε τη Θεσσαλονίκη στο «μάτι του κυκλώνα» – Έρχεται πίεση και στα παιδιατρικά νοσοκομεία
Η Βόρεια Ελλάδα για ακόμη μία φορά βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα». Με χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από την υπόλοιπη χώρα τώρα αντιμετωπίζει τις τραγικές συνέπειες μπαίνοντας στη νέα μάχη με τη μετάλλαξη Δέλτα χωρίς... ασπίδα
- Σε κρίσιμη κατάσταση έφηβος που μολύνθηκε από τη γρίπη των πτηνών
- Αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής για τις αμυντικές δαπάνες – Τι θα γίνει με τα Ταμεία Συνοχής
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβαρδίζουν την Βηρυτό, η Χεζμπολάχ χτυπάει το Τελ Αβίβ
Σε αναμμένα κάρβουνα παραμένουν οι ειδικοί σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, ζητώντας δύο βασικά πράγματα από τον κόσμο· να εμβολιαστεί και να τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας.
Αυτά τα δύο φαινομενικά απλά πράγματα είναι τα μόνα βασικά όπλα προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση και ξαναβρεθούν τα νοσοκομεία σε οριακή κατάσταση.
Αν και το επιχειρησιακό σχέδιο είναι έτοιμο από το καλοκαίρι και προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα, η κατάληξη παραμένει ίδια.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι.
Η Βόρεια Ελλάδα για ακόμη μία φορά βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα». Με χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από την υπόλοιπη χώρα τώρα αντιμετωπίζει τις τραγικές συνέπειες της επιλογής αυτής, μπαίνοντας στη νέα μάχη με τη μετάλλαξη Δέλτα χωρίς… ασπίδα.
Το επικίνδυνο κοκτέιλ στη Θεσσαλονίκη που ανησυχεί τους ειδικούς
Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε πως η πόλη θα έχει τριπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο, σε σχέση με άλλες περιοχές, ενώ το ίδιο ισχύει και για πολλές κοντινές της περιοχές κι αυτό δημιουργεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ.
«Σε λίγο θα ξεκινήσουν να λειτουργούν και τα Πανεπιστήμια στην πόλη, γεγονός που με ανησυχεί», σημείωσε στο Open και συμπλήρωσε πως θα έπρεπε να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα στα ΑΕΙ, όσον αφορά τον συνωστισμό, τις αίθουσες χωρίς παράθυρα κτλ.
Ο ίδιος επεσήμανε πως θα νοσήσουν περισσότερα παιδιά και ειδικά σε αυτά θα έχουμε για μήνες Long Covid, ενώ για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου είπε πως κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να ματαιωθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας.
«Τα παιδιατρικά νοσοκομεία θα πιεστούν», υπογράμμισε. Σε ό,τι αφορά τους αρνητές του εμβολιασμού και του κοροναϊού, δήλωσε πως η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.
«Σχεδόν στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας»
Στο 100% φτάνει σχεδόν η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας και η πλειοψηφία των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
«Η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται πολύ με ασθενείς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Είναι οι πιο ευάλωτοι. Όλες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%. Αυτοί που έρχονται είναι ανεμβολίαστοι. Η πανδημία έχει εντοπιστεί εκεί, έχει εντοπίσει τους ευάλωτους και τους μολύνει και τους καταστρέφει. Στο νοσοκομείο μας αυτοί που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ είναι όλοι ανεμβολίαστοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ελπίζει το φαινόμενο αυτό να είναι προσωρινό, «να μην είναι η αρχή μιας τραγωδίας» και να οφείλεται στην επιστροφή των εκδρομέων.
Ο κ. Καπραβέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ανεμβολίαστους τονίζοντας ότι πλέον είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων. «Η Δράμα έχει δώσει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά 100.000 κατοίκους κι έχει το μικρότερο εμβολιασμού», επισήμανε.
Πάνω από 600.000 άτομα άνω των 60 ετών είναι ανεμβολίαστοι
Για την πορεία της πανδημίας, την Βόρεια Ελλάδα αλλά και το αντιεμβολιαστικό κίνημα μίλησε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
«Το 90% του κόσμου στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι. Είναι κρίμα να χάνονται ζωές επειδή δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού και από αυτό το 10% βρίσκονται στις εντατικές ενώ από το υπόλοιπο 30%, το 90% βρίσκεται στις εντατικές. Είναι κρίμα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Σχετικά με την βόρεια Ελλάδα, όπου αρκετοί νομοί είναι στο κόκκινο, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε πως δεν θα έρθει ολικό lockdown.
Υπάρχει 9% παραπάνω αύξηση στη ΜΕΘ και γύρω στο 25% στις απλές κλίνες.
«Εφιστήσαμε τη προσοχή να τηρούμε τα μέτρα, ενώ τα ποσοστά του εμβολιασμού σε κάποιες περιοχές είναι χαμηλότερα από την υπόλοιπη Ελλάδα», ανέφερε.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας μάλιστα, κ. Νίκος Τζανάκης, παρουσίασε τα ποσοστά του δείκτη μεταδοτικότητας και του επιδημιολογικού φορτίου στις κόκκινες περιοχές.
Προσοχή σε Καστοριά, Πιερία, Ξάνθη – Στοιχεία
Πιερία: 1,13 ο δείκτης μεταδοτικότητας, 612 το επιδημιολογικό φορτίο
Ημαθία: 1,5/652
Πέλλα: 1,09/523
Καστοριά: 1,14/ 626
Ξανθή: 1,30/626
Δράμα: 1,22/584
Θεσσαλονίκη: 1,10/416
Ο καθηγητής ξεκίνησε λέγοντας πως ο εμβολιασμός εκεί είναι κάτω από τον μέσο όρο της χώρας συνολικά, ενώ ένα μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού είναι ανεμβολίαστο.
Η τραγωδία των ανεμβολίαστων είναι μπροστά μας
Ο κ. Καπραβέλος από την άλλη πλευρά προέβλεψε πως έρχεται πίεση στις εντατικές, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς πέρσι η γιορτή του Αγίου Δημητρίου και η 28η Οκτωβρίου μας «έκαψαν».
«Η τραγωδία των ανεμβολίαστων είναι μπροστά μας», ανέφερε.
Απαντώντας στον κ. Καπραβέλο ο υπουργός Υγείας, τόνισε πως οι εκδηλώσεις αυτές θα γίνουν τηρώντας όλους τους κανόνες και τα μέτρα ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.
«Είμαστε πάνω από το 80% στον εμβολιασμό, αλλά έχουμε 600.000 συμπολίτες άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι» σχολίασε.
Ο υπουργός τόνισε πως θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση θα τους στηρίξει ώστε να βρεθούν στο σύστημα με μόνιμες σχέσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις