Βρετανία – Τι θα σημάνει η εκδίωξη των Κινέζων από project πυρηνικής ενέργειας
Το Λονδίνο πιέζεται από τους Αμερικανούς να απομακρύνουν τους Κινέζους από ενεργειακά έργα, με το επιχείρημα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας, γεγονός που θα φέρει νέα ένταση στις σχέσεις του με το Πεκίνο
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Πολύ κοντά στο κλείσιμο μιας συμφωνίας που θα «πετάξει» την Κίνα έξω από ένα μέγκα ενεργειακό project, δημιουργώντας ένα νέο πεδίο έντασης στις ήδη… δύσκολες σχέσεις Λονδίνου-Πεκίνου βρίσκεται η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian».
Η υπόθεση αφορά την ύψους 20 δισ. στερλίνων κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Σάφολκ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας για τη συμμετοχή του Δημοσίου στη μονάδα Sizewell C, μαζί με το γαλλικό ενεργειακό κολοσσό της EDF, μια εξέλιξη που ουσιαστικά θα «εκδιώξει» την κινεζική China General Nuclear (CGN) από το project, το οποίο φιλοδοξεί να δώσει ρεύμα σε τουλάχιστον έξι εκατομμύρια νοικοκυριά.
Σε τροχιά έντασης οι σχέσεις Λονδίνου-Πεκίνου
Το δημοσίευμα κατηγορεί την κυβέρνηση πως, όχι μόνο θα ξοδέψει χρήματα των φορολογουμένων για ένα project που έχει ήδη δρομολογηθεί από ιδιώτες, αλλά κυρίως πως θα κάνει άνω-κάτω τις διμερείς σχέσεις με την Κίνα.
Ειδικά δε, σε ένα διάστημα που ο ρόλος που έπαιξε το Λονδίνο στο σχηματισμό της συμμαχίας AUKUS που δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως αντίβαρο στον κινεζικό στρατιωτικό επεκτατισμό, προφανώς έχει ήδη βάλει την Ντάουνινγκ Στριτ στο στόχαστρο των Κινέζων.
Από την πλευρά του το διοικητικό συμβούλιο της γαλλικής EDF, η οποία ετοιμάζεται να συνεδριάσει το Νοέμβριο για να μελετήσει το έργο του Sizewell, εμφανίζεται –σύμφωνα με το δημοσίευμα- να είναι λίαν επιφυλακτική να προχωρήσει με το project χωρίς πολύ ισχυρή δέσμευση από τη βρετανική κυβέρνηση. Πόσο μάλλον αν δεν υπάρχει πλέον η στήριξη και χρηματοδότηση της CGN.
Σημειωτέον δε, πως η ελεγχόμενη από το κινεζικό κράτος CGN συνχρηματοδοτεί επίσης τη δρομολογούμενη από την EDF νέα πυρηνική μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας του Hinkley Point C, στο Σόμερσετ. Αυτό σημαίνει πως η εκδίωξη της κινεζικής εταιρείας από το Sizewell θα συμπαρασύρει και την παρουσία της στο Σόμερσετ, δεδομένου πως τα δύο έργα είναι τμήμα της ίδιας συμφωνίας.
Αμερικανικές πιέσεις
Αναλυτές επισημαίνουν πως η αμερικανική κυβέρνηση πίεζε ήδη ασφυκτικά τους Βρετανούς να απομακρύνουν τους Κινέζους από ενεργειακά έργα της χώρας, θέτοντας θέμα εθνικής ασφαλείας, πιθανής κλοπής τεχνολογίας κλπ. Αρκεί να θυμηθούμε τη δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος είχε καλέσει ανοιχτά το Λονδίνο να… διαλέξει πλευρά στο μέτωπο της ανάπτυξης πυρηνικής τεχνολογίας.
Βέβαια, οι Αμερικανοί δεν ανησυχούν μόνο για θέματα ασφαλείας, αλλά έχουν και ίδιον όφελος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απομάκρυνση της Κίνας από το… ταμπλό θα διευκολύνει και τα σχέδια των Αμερικανών για ένα δικό τους project στο Ανγκλσέι. Συγκεκριμένα, η αμερικανική κατασκευαστική Bechtel έχει συμμαχήσει με την Westinghouse, που είναι αμερικανική εταιρεία πυρηνικής τεχνολογίας και ελέγχεται από την καναδική Brookfield για την κατασκευή μιας νέας πυρηνικής μονάδας στο Ανγκλεσέι της Ουαλίας.
Ο ρόλος της Συνόδου για το Κλίμα
Με βάση τα σχέδια της χώρας, οι επτά από τις συνολικά οκτώ μονάδες πυρηνικής ενέργειας της Βρετανίας που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία θα πρέπει να… κατεβάσουν ρολά μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Αυτό θα δημιουργήσει ένα σοβαρό κενό στην παραγωγή ενέργειας και μάλιστα με χαμηλούς ρύπους.
Όμως, με τη χώρα να βρίσκεται εν μέσω ενεργειακής κρίσης και εκτίναξης των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος η κυβέρνηση πιέζεται να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας για τη δρομολόγηση της μονάδας Sizewell και μάλιστα πριν τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, που ξεκινά στα τέλη Οκτωβρίου στη Γλασκόβη.
Σύμφωνα με την Guardian, το υπουργείο Οικονομικών δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να εντάξει τις δαπάνες για την πυρηνική μονάδα στο πακέτο αναθεώρησης των κρατικών δαπανών, που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις