Κοροναϊός – Τέταρτο κύμα, ίσως η τελευταία απειλή του ιού- Τι θα συμβεί μετά
«Η μετάλλαξη Δέλτα προτιμάει τους ανεμβολίαστους. Κι επειδή τα παιδιά σε μεγάλο ποσοστό είναι ανεμβολίαστα, για αυτό ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αφορά άτομα νεαρής ηλικίας».
Με το ποσοστό του πληθυσμού στη χώρα που έχει εμβολιαστεί έστω και με μία δόση να πλησιάζει το 60,1 %, η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκει πρόσφορο έδαφος να εξαπλωθεί, και ίσως – περισσότερο απ’ ότι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να χαράξει μία καινούργια γραμμή μετάλλαξης.
Σε απόλυτους αριθμούς, προς τα τέλη της εβδομάδας περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα είχαν εμβολιαστεί πλήρως ενώ περισσότεροι από 6,4 εκατ. είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την 1η δόση.
Στη Γαλλία οι πλήρως εμβολιασμένοι έφθαναν την ίδια στιγμή το 64% του πληθυσμού, στην Ιταλία το 66%, στην Ισπανία το 77% και στην Πορτογαλία το 83%.
Σε μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα ανά τη χώρα, οι επισκέπτες είναι λιγοστοί καθώς καθημερινά ο χορηγούμενος αριθμός δόσεων δεν υπερβαίνει τις 30.000.
Καθίσταται ανησυχητικά σαφές ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, όσοι έλαβαν την απόφαση να μην εμβολιαστούν, θα εμμείνουν σε αυτή.
Ωστόσο, επειδή η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα δεν είναι ισομερώς κατανεμημένη, η νόσηση και κατ’ επέκταση οι νοσηλείες σε ορισμένες περιοχές είναι αυξημένες σε σχέση με άλλες, κάτι που παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, γεννώντας εδώ και καιρό μεγάλη ανησυχία.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τα κρούσματα στην Ξάνθη διπλασιάστηκαν, αυξήθηκαν κατά 60% στην Κοζάνη και κατά 40% σε Δράμα, Εβρο και Πιερία.
Η ίδια διευκρίνισε, κατά την τακτική ενημέρωσης της Πέμπτης, ότι στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ηπιότερη, αλλά σαφής αύξηση στη διάδοση του κορονοϊού.
Εντούτοις, καταγράφει υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της, συγκριτικά με την Αττική.
Περισσότερες εισαγωγές
Και ενώ καταγράφεται σταθερή αποκλιμάκωση του ΕΣΥ, εξαίρεση αποτελεί η Βόρεια Ελλάδα, «όπου οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια», με τους περισσότερους ασθενείς να ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 40-65 ετών, οι οποίοι σημειωτέον δεν έχουν εμβολιαστεί.
Την Κυριακή 26/9 από τα 1.100 νέα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο σε όλη την Ελλάδα, τα 191 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 149 στη Θεσσαλονίκη.
Στη Βόρεια Ελλάδα, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αρκετά χαμηλά, από 43,5% μέχρι 57% με αποτέλεσμα η Δέλτα να πλέει ανενόχλητη στη μεγάλη δεξαμενή ανεμβολίαστων.
Το επίφοβο είναι ότι σε αυτή τη δεξαμενή παίζουν αμέριμνα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά.
Χωρίς εμβόλιο
Στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης, νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες Covid 226 ασθενείς εκ των οποίων οι 178 ήταν ανεμβολίαστοι. Από τους 59 που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ Covid οι 56 δεν είχαν κάνει το εμβόλιο.
«Σίγουρα ο κοροναϊός θα γίνει μία ήπια νόσος, όταν αναπτύξουμε όλοι ανοσία, είτε μέσω εμβολίου είτε μέσω νόσησης. Το ζητούμενο βέβαια είναι να αναπτύξουμε ανοσία μέσω του εμβολίου και όχι μέσω της έκθεσης στον ιό, γιατί αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Αυτό ενδεχομένως θα συμβεί σε ένα διάστημα ενός έτους ή και λίγο παρά πάνω», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής.
Τους προτιμά όλους
Και διευκρινίζει ότι δεν έχει βάση ο ισχυρισμός ότι η μετάλλαξη Δέλτα, προτιμάει τα παιδιά: Koro
Η ανησυχία των ειδικών είναι μεγάλη για αυτό που μπορεί να έρθει στις αρχές του χειμώνα μέσω των παιδιών και των ενηλίκων ανεμβολίαστων. Είναι πολύ πιθανό ο ιός μέσω των παιδιών να εισέλθει σε χιλιάδες σπίτια, όπου θα συναντήσει χιλιάδες ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να νοσήσουν σοβαρά, και κάποιοι να χάσουν τη ζωή τους.
Σαν τη γρίπη
Είναι εξίσου πιθανό ο ζωτικός χώρος μετασχηματισμού της μετάλλαξης Δέλτα σε κάτι νέο, να περιοριστεί περισσότερο από τον αυξανόμενο εμβολιασμό των παιδιών, την τρίτη δόση στους ανθρώπους 60 χρονών και άνω και την επιπρόσθετη ανοσία όσων έχουν νοσήσει. Σε μία τέτοια περίπτωση, με τον δύσκολο τρόπο δηλαδή, μετά το τέταρτο κύμα – αν αυτό υπάρξει – η πανδημία μπορεί να εξασθενήσει και να εκδηλώνεται όπως η γρίπη.
Είναι επίσης πιθανό η νέα γενιά εμβολίων που θα προστατεύουν από μεγαλύτερο εύρος μεταλλάξεων να είναι διαθέσιμη νωρίτερα από το τέλος του χρόνου.
Τα παιδιά
Φθάνουμε στα παιδιά. Τα απαισιόδοξα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας εντός των σχολικών αιθουσών κάνουν λόγο για 75.000 μολύνσεις έως τα τέλη του έτους, στην περίπτωση που τα μέτρα δεν εφαρμόζονται πιστά.
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ και Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στην Πανεπιστημιακή Σχολή Προηγμένων Σπουδών της Παβία (Ιταλία), δεν κρύβει την αγωνία του μιλώντας στα «ΝΕΑ», η οποία πηγάζει κυρίως από τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε περιοχές της χώρας, με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα.
Το λάθος μήνυμα
«Ο μισός πληθυσμός είναι εμβολιασμένος, συνεπώς έχεις ένα τεράστιο ποσοστό μη εμβολιασμένων κατοίκων και μια μετάλλαξη που χαρακτηρίζεται από διπλάσια μεταδοτικότητα. Μοιραία το ένα αναιρεί το άλλο» εξηγεί ο ειδικός, εμμένοντας στην ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας.
Κυκλοφορώντας και ο ίδιος στους δρόμους και αντλώντας παραδείγματα από τον περίγυρό του, διαπιστώνει ότι στον πυρήνα της κοινωνίας έχει περάσει ένα λανθασμένο μήνυμα – πως δηλαδή εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν κινδυνεύουν, αλλά ούτε αποτελούν μέρος της αλυσίδας των μεταδόσεων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις