Ποια είναι και τι ψηφίζει η μεσαία τάξη που στην ποδιά της σφάζονται… Τσίπρας και Μητσοτάκης
Με τις κοινωνικο-πολιτικές προσεγγίσεις να συνεχίζονται και με αβέβαιο τον ακριβή ορισμό της μεσαίας τάξης, αυτή έδειξε πάντως τη δυναμική της στις τελευταίες εθνικές κάλπες το 2019.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ο χαρακτηρισμός της έχει επιχειρηθεί ποικιλοτρόπως στο πολιτικό πεδίο και πιθανότατα οι πολιτικοί αρχηγοί εξακολουθούν να τη «διαβάζουν» διαφορετικά, άλλοι με περισσότερους και άλλοι με λιγότερους όρους, με διευρυμένα ή πιο στενά όρια.
Την αναζητούν βεβαίως διαρκώς και οι δημοσκόποι μέσα από τις «αυθόρμητες απαντήσεις» πολιτών σε ερωτήσεις οι οποίες δεν μπορούν παρά να εστιάζουν στον αυτοχαρακτηρισμό περί εισοδήματος – χαμηλά, μεσαία, υψηλά;
«Μιλάω για τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας» έχει πει για τη μεσαία τάξη μετά την ανάληψη της εξουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θέλοντας να την προσδιορίσει με κάτι πέρα από το εισόδημα, έχει εστιάσει σε εκείνους που έχουν διάθεση – συνολικά – για «προκοπή».
Για τα μάτια των μεσοστρωμάτων έχει υπάρξει ακόμα και ενδυματολογική αναφορά, κάτι σαν μεταφορά προφανώς, εκ μέρους του πρωθυπουργού: «ντύνονται απλά όμως ξέρουν και να φορούν γραβάτα όπου πρέπει».
Στον πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης
Με τις κοινωνικο-πολιτικές προσεγγίσεις να συνεχίζονται και με αβέβαιο τον ακριβή ορισμό της μεσαίας τάξης, αυτή έδειξε πάντως τη δυναμική της στις τελευταίες εθνικές κάλπες το 2019.
Και είναι αυτά τα μεσοστρώματα, τα οποία, με ορατό πλέον σε κάθε περίπτωση τον εκλογικό ορίζοντα, τίθεται εκ νέου στον πυρήνα της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα, όπως απέδειξε το αποτύπωμα που επεδίωξε να αφήσει στη ΔΕΘ τόσο το Μαξίμου όσο και η Κουμουνδούρου.
«Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ» επαναλαμβάνει ξανά με κάθε ευκαιρία ο Πρωθυπουργός.
«Εγώ είμαι γέννημα-θρέμμα της μεσαίας τάξης» απαντά πλέον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος χαράσσει στρατηγική δημοσκοπικής ανάκαμψης του κόμματός του και σύνδεσής του με κοινωνικές ομάδες που του είχαν γυρίσει την πλάτη.
Φοροαπαλλαγές
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους επιτελείς του η μεσαία τάξη καλύπτει ένα μεγάλο εύρος στην κοινωνία που όσο και αν μπορεί να είναι ευμετάβλητο «μετριέται», όπως έλεγαν πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, όχι μόνο με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά περισσότερο με βάση σταθερές αντιλήψεις τους («θέλουν ασφάλεια, κοινωνικό κράτος, ευκαιρίες, πρόοδο, όχι διχασμό…») και προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον για τα νοικοκυριά τους, τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Εξού και το Μαξίμου επιμένει να διαμηνύει την προσήλωσή του σε πολιτικές φοροαπαλλαγών και μεταρρυθμίσεων (που κατά την πεποίθησή του αφορούν το πολιτικό Κέντρο), εκπέμποντας ταυτόχρονα μηνύματα προς όλη την κοινωνία με δεσμεύσεις ότι υπάρχει σχέδιο για «μέρισμα ανάπτυξης» προς όλους.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη και δίκαιη» είπε προ ημερών στο Reuters ο πρωθυπουργός με την επισήμανση ότι αυτό θα συμβεί με την ανάπτυξη της οικονομίας «και όχι με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης την οποία επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση».
Είναι προφανές ότι στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται αποφασισμένοι, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης, να υπενθυμίζουν τα «πεπραγμένα ΣΥΡΙΖΑ» απέναντι στη μεσαία τάξη, θεωρώντας τους μεσαίους πιο προνομιακό για το Μαξίμου ακροατήριο.
«Οσο χαμηλά και αν θέλει να τοποθετεί τη μεσαία τάξη ο κ. Τσίπρας» λέει χαρακτηριστικά πρόσωπο κοντά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, «κάθε φορά που προσπαθεί να μιλήσει για εκείνους που γονάτισε στην υπερφορολόγηση δεν μπορεί παρά να το κάνει απολογητικά για τη θητεία του ή διχαστικά».
Οικονομία και καθημερινότητα
Η καλύτερη επικοινωνία θεμάτων οικονομίας και καθημερινότητας των πολιτών μέσα και από πρωθυπουργικές περιοδείες ο οποίες σχεδιάζεται να πυκνώσουν μέσα στο φθινόπωρο είναι ζητούμενο για το Μαξίμου, που δεν θέλει να αφήνει στην Κουμουνδούρου περιθώρια «πολιορκίας» της μεσαίας τάξης μέχρι τη στιγμή που θα στηθούν οι επόμενες κάλπες.
Στην επικείμενη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό θα φανεί εάν υπάρξουν τελικά νέες εξαγγελίες και μέτρα ως «μέρισμα ανάπτυξης», όπως επιδιώκει η κυβέρνηση για να διατηρήσει τα ερείσματά της στις παραγωγικές ομάδες.
Η πολιτική κόντρα θα περάσει – ήδη γίνεται ορατό – και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, με κατηγορίες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός αφήνει απέξω μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζομένους και με κυρίαρχο στοίχημα του Μαξίμου να καταφέρει να εμπεδώσει στην πλειονότητα της κοινωνίας τις κεντρικές πολιτικές επιλογές του και τις κατευθύνσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Είναι ενδεικτικές για το διαμορφούμενο πολιτικό κλίμα οι πρόσφατες τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – τη «ραχοκοκκαλιά» της ελληνικής οικονομίας ιδίως στην περιφέρεια, όπως λέει η κυβέρνηση, και βασικό κομμάτι του παραγωγικού ιστού.
«Δίνουμε κίνητρα» είπε ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στον νέο γύρο αντιπαράθεσης σχετικά με τις συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «να διευρύνουν την εμβέλειά τους, την πελατεία, να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, να γίνουν ανθεκτικοί και να σταθούν απέναντι σε έναν ανταγωνισμό που δεν είναι πλέον τοπικός, ούτε καν εθνικός, αλλά ξεπερνά και τα όρια των εθνικών κρατών».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις