Εξαγωγές – Με απώλεις για τα πυρηνόκαρπα ολοκληρώθηκε η καλοκαιρινή σεζόν
Μεγαλύτερο το πλήγμα για νεκταρίνια, ροδάκινα και βερίκοκα - Στον αντίποδα το ρεκόρ εξαγωγών για καρπούζια.
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Πούτιν σε Σολτς: Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη νέα εδαφική πραγματικότητα
- Ο Μάρτιν Σκορσέζε φέρνει στην οθόνη τη ζωή οκτώ καθολικών Αγίων - «Πάντα με γοήτευε η ιδέα»
Με σημαντικά μειωμένες ποσότητες πυρηνόκαρπων –η παραγωγή των οποίων φέτος δέχθηκε καθοριστικό πλήγμα από έντονα καιρικά φαινόμενα- ολοκληρώθηκαν ουσιαστικά οι εξαγωγές των καλοκαιρινών φρούτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικώνμ και Χυμών Incofruit Hellas, από την αρχή της σεζόν, 1η Μαΐου μέχρι και σήμερα έχουν εξαχθεί οι εξής ποσότητες ανά προϊόν:
· 36.009 τόνοι κεράσια – μείωση 7,5% σε σύγκριση με πέρσι
· 14.411 τόνοι βερίκοκα – μείωση 30,3%
· 38.248 τόνοι ροδάκινα – μείωση 62,5%
· 17.436 τόνοι νεκταρίνια – μείωση 70,3%
Στον αντίποδα, η εξαγωγή των καρπουζιών κατέγραψε νέο ρεκόρ φέτος σε τονάζ. Συνολικά εξήχθησαν 211.437 τόνοι, ποσότητα αυξημένη κατά 2,6% έναντι στης προηγούμενης σεζόν.
Στο μεταξύ, συνεχίσθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα η εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών. Μέχρι σήμερα οι αποστολές ανέρχονται σε 39.200 τόνους, μειωμένες κατά 9,9% έναντι της περσινής σεζόν.
Όπως επισημαίνεται στο δελτίο του Incofruit, παρατηρείται, σε συνέχεια προηγουμένων περιόδων, μια απώλεια μεριδίου των ελληνικών επιτραπέζιων σταφυλιών. Όπως σχολιάζει ο σύνδεσμος αυτό αποδίδεται στην υστέρηση της ελληνικής καλλιέργειας να παρακολουθήσει της εξελίξεις στην αγορά, την ώρα που ο ανταγωνισμός προσαρμόζεται σε νέες ποικιλίες που ανταποκρίνονται στην καταναλωτική ζήτηση. Ειδικά, δε, η φετινή σεζόν επιβαρύνθηκε επιπλέον από τον καύσωνα και τις χαλαζοπτώσεις που έπληξαν σε κάποιες περιοχές την παραγωγή.
Όσον αφορά τα ακτινίδια, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit, Γιώργος Πολυχρονάκης, επισημαίνει ότι εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ποσοτήτων, οι οποίες δεν πληρούν τις προβλεπόμενες από τον νόμο προδιαγραφές ωρίμανσης, υπονομεύοντας τη φήμη του ελληνικού προϊόντος.
Από 1/8/2021 έως και 23/9/2021 241 οι αναγγελίες φορτίων ακτινίδων προς εξαγωγή αφορούσαν 1.593 τόνους.
Επέκταση ρωσικού εμπάργκο
Τον προβληματισμό τους για το πλήγμα που συνεπάγεται για τις εξαγωγές ελληνικών οπωροκηπευτικών η επέκταση του εμπάργκο από την πλευρά της Ρωσίας στα προερχόμενα και από την ΕΕ, μεταξύ άλλων, τρόφιμα, εκφράζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών.
Η Μόσχα, επισημαίνεται, επέκτεινε το εμπάργκο στα τρόφιμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση –που ξεκίνησε από το 2014— έως την 31η Δεκέμβριο 2022, ως απάντηση στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 20.9.2021
Ο σύνδεσμος, επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, είχε ζητήσει να μη συνεχιστούν οι κυρώσεις εκ μέρους της ΕΕ, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό με συνέπεια τη νέα επέκταση του ρωσικού εμπάργκο. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει κλειστή η πρώτη εκτός ΕΕ αγορά ελληνικών φρούτων και λαχανικών, χωρίς την εξεύρεση μέχρι σήμερα νέων ισάξιων αγορών εκτός Ευρώπης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις