Σεντένο – Χρειάζεται να είμαστε πολύ συντηρητικοί στην αντίδραση μας απέναντι στον πληθωρισμό
«Ξεγελαστήκαμε από κάποια στοιχεία για τον πληθωρισμό στο παρελθόν, τα οποία μας ώθησαν να αντιδράσουμε λανθασμένα, οπότε σίγουρα δεν θέλουμε να υποπέσουμε στα ίδια λάθη» σχολίασε ο Μάριο Σεντένο, πρώην επικεφαλής του Eurogroup, υπερασπιζόμενος την πολιτική της ΕΚΤ
Πολύ πιο συντηρητική και προσεκτική θα πρέπει να είναι η ΕΚΤ στον τρόπο που αντιδρά απέναντι στον πληθωρισμό, ώστε να αποφύγει λάθη του παρελθόντος. Αυτό επεσήμανε σε δηλώσεις του στο CNBC ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και νυν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο.
«Ξεγελαστήκαμε από κάποια στοιχεία για τον πληθωρισμό στο παρελθόν, τα οποία μας ώθησαν να αντιδράσουμε λανθασμένα, οπότε σίγουρα δεν θέλουμε να υποπέσουμε στα ίδια λάθη και πάλι» σχολίασε ο Πορτογάλος οικονομολόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Το λάθος του 2011
Θυμίζουμε πως η ΕΚΤ σόκαρε τις αγορές, όταν είχε σπεύσει να αυξήσει τα επιτόκια το 2011, σε ένα διάστημα που η κρίση χρέους προκαλούσε τριγμούς σε όλο το μπλοκ.
Ο τότε επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, είχε υπερασπιστεί την απόφαση του συμβουλίου επικαλούμενος τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, όμως εκ των υστέρων αποδείχτηκε πως ήταν ένα κρίσιμο αρνητικό σημείο για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Με δεδομένο πως και σήμερα η αύξηση των τιμών, με τον πληθωρισμό τον Αύγουστο να «πιάνει» υψηλό δεκαετίας στο 3% σε ετήσια βάση, δημιουργεί νευρικότητα στους κόλπους των γερακιών, οι οποίοι πιέζουν για την απόσυρση των μέτρων στήριξης, η τοποθέτηση Σεντένο ήρθε να επιβεβαιώσει πως υπάρχουν μετριοπαθείς φωνές που επιμένουν σε μια πιο προσεκτική στάση από την ΕΚΤ.
Ειδικά δε, με φόντο την αναζωπύρωση της πανδημίας και τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στις οικονομίες.
«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε θετικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες για όλους τους τομείς της οικονομίας, καθώς βγαίνουμε από την κρίση. Όμως δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο αυτό» επεσήμανε προειδοποιητικά ο Πορτογάλος διοικητής, υπερασπιζόμενος τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα.
Σημειώνεται πως κατά την τελευταία συνεδρίαση της η ΕΚΤ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να μειώσει ελαφρά το ρυθμό μηνιαίας αγοράς ομολόγων, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, χωρίς καν να προσδιορίζει το ύψος της επιβράδυνσης.
Μάλιστα, η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε την απόφαση ως αναπροσαρμογή, αποφεύγοντας ακόμη και να χρησιμοποιήσει τον όρο tapering.
Πρόκειται για τακτική που βρίσκει σύμφωνο και τον κύριο Σεντένο, ο οποίος επεσήμανε πως «πρέπει να είμαστε πολύ, μπορώ να πω ακόμη πιο συντηρητικοί, στον τρόπο που διαχειριζόμαστε το θέμα»!
Η ΕΚΤ στα τελευταία της στοιχεία τοποθέτησε τον εκτιμώμενο ρυθμό του πληθωρισμού στο 2,2% μέχρι τα τέλη της χρονιάς, όμως αναμένει το νούμερο αυτό να κατέβει στο 1,7% και 1,5% αντιστοίχως το 2022 και 2023.
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (8/11): Πού θα δείτε το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
- Αυστραλία: Εξερράγη μηχανή κατά τη διάρκεια απογείωσης – Το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση
- Johnson & Johnson στην Ελλάδα: 50 χρόνια καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
- Κασσελάκης: Αν είμαι υποψήφιος εκλέγομαι από τον 1ο γύρο – Δεν πρόκειται να μείνω σε αντιδημοκρατικό κόμμα
- Α. Τζιτζικώστας: Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες κράτησαν όρθια την κοινωνία
- Η ραγδαία ανάπτυξη των νότιων επαρχιών του Μαρόκου