Εμβολιασμός και για γρίπη, ταυτόχρονα με τον κοροναϊό – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ποιοι προηγούνται
Πλατφόρμα και για τον αντιγριπικό εμβολιασμό ανοίγει από τον Οκτώβριο, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Προτεραιότητα στους ευπαθείς και υποχρεωτική καταγραφή στο Μητρώο Αντιγριπικού Εμβολιασμού
Περίπου 4 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου θα είναι διαθέσιμα και φέτος, για την προστασία του ευάλωτου πληθυσμού της χώρας από τη γρίπη, παράλληλα με τους εμβολιασμούς για τον κοροναϊό.
Μέχρι στιγμής έχουν ήδη διανεμηθεί στα φαρμακεία περίπου 1,8 εκατ. δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, ενώ εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Οκτωβρίου, αναμένεται να τεθούν στη διάθεση του πληθυσμού άλλα 2 εκατ. δόσεις.
Η πλατφόρμα για τον αντιγριπικό εμβολιασμό αναμένεται να «ανοίξει» για τους ενδιαφερόμενους από την αρχή Οκτωβρίου, και η διενέργεια του εμβολίου κατά της γρίπης, μπορεί να γίνει ακόμη και την ίδια μέρα με ενδεχόμενο εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, σε διαφορετικό σημείο του σώματος.
Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού, επισημαίνεται ότι το εμβόλιο θα συνταγογραφείται και η πραγματοποίηση του εμβολιασμού θα καταγράφεται στο σχετικό μητρώο εμβολιασμού.
Μπορεί ο κοροναϊός να «εξαφάνισε» πέρυσι τη γρίπη, εξαιτίας της σχολαστικής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, όμως ο ιός της γρίπης αναμένεται να κυκλοφορήσει και φέτος, με τον κίνδυνο της διπλής λοίμωξης να παραμένει υπαρκτός.
Έτσι, στόχος και φέτος, είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.
Ποιος έχει προτεραιότητα
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
- Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
- Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
- Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφροπάθεια
- Χρόνιες παθήσεις ήπατος
- Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
- Σύνδρομο Down
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
- Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό – ιδίως των ΜΕΘ, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
- Άστεγοι.
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Πώς θα χορηγείται
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται πριν την έξαρση της γρίπης, επειδή χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν την έναρξη της επιδημίας, δηλαδή για την χώρα μας στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου, αν και ο εμβολιασμός θα συνεχίζεται για όσους δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.
Στην περίπτωση που κάποιος ενδιαφερόμενος προσβληθεί από κοροναϊό μέχρι τον αντιγριπικό εμβολιασμό του, τότε θα πρέπει να εμβολιαστούν μετά την απομόνωσή τους και την ύφεση της COVID-19.
Συνταγογράφηση
Η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική και χειρόγραφη συνταγογράφηση θα γίνεται δεκτή μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Ασφαλισμένοι φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
- Πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και Ευρωπαίοι πολίτες που δεν έχουν ΕΕΚΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας).
- Μετανάστες που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ).
Στις περιπτώσεις αυτές, η χειρόγραφη συνταγή θα καταχωρείται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ από το φαρμακείο.
Κάθε διενεργούμενος αντιγριπικός εμβολιασμός, θα πρέπει να καταχωρείται υποχρεωτικά στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών από τον επαγγελματία υγείας, γιατρό ή φαρμακοποιό, που τον διενεργεί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις