Κοροναϊός – Πάνω από 30% η αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων – «Τέλος Οκτωβρίου αναμένεται πέμπτο κύμα»
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, είναι χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη.
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για έλευση πέμπτου κύματος στα τέλη Οκτωβρίου, επισημαίνοντας την ανάγκη να εμβολιαστούν όσοι είναι ακόμη δύσπιστοι καθώς υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά.
«Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες να μην παίρνουν στον λαιμό τους τα παιδιά», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, προειδοποιώντας ότι μέχρι τέλος του έτους το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά.
Ο Οκτώβριος χαρακτηρίζεται «αβέβαιος» σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας, και εκτιμάται ότι μέχρι τις 15/10 τα ημερήσια κρούσματα θα είναι περισσότερα από 4.000.
Έκρηξη κρουσμάτων, προοιωνίζεται και η αναμενόμενη αύξηση, πάνω από 30%, στο ιικό φορτίο των λυμάτων της Αττικής.
Αναμένεται πέμπτο κύμα πανδημίας
Κάτι που επισήμανε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Όπως είπε: «παρατηρώντας τα λύματα όλο το προηγούμενο διάστημα προβλεπόταν μείωση στα κρούσματα, ωστόσο δυστυχώς αυτή την εβδομάδα παρατηρείται μία συνεχή αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, η οποία θα είναι πιο πάνω από το 30%». Κάτι που αναμένεται να φανεί στα κρούσματα τις ερχόμενες ημέρες, με την Αττική να αναμένεται να δει αύξηση κρουσμάτων κατά 200-250, όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1.
Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, το 4ο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο με 3.500 κρούσματα ημερησίως παρά τη σταθεροποίηση που δείχνουν τα νούμερα.
Παράλληλα προέβλεψε ότι στο τέλος του Οκτώβρη θα έρθει το 5ο κύμα της πανδημίας. “Θα αυξηθεί η διάδοση στην κοινότητα σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι. Έτσι μπορεί να έχουμε μια κορύφωση προς το τέλος Οκτωβρίου, ένα 5ο κύμα” είπε χαρακτηριστικά.
«Το στοίχημα είναι το επόμενο κύμα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο» τόνισε, μιλώντας στον Σκάι, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Παράλληλα, εκτίμησε πως δεδομένου ότι τα σχολεία έχουν ανοίξει μόλις εδώ και 2 εβδομάδες δεν είμαστε ακόμη σε θέση να κρίνουμε την μεγαλύτερη εικόνα όσον αφορά την πορεία του κοροναιού στην σχολική κοινότητα.
«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως αναμφισβήτητα το να είναι ελεγχόμενη η επιδημιολογική εικόνα εντός των σχολικών τάξεων αποτελεί ένα στοίχημα και θα απασχολεί τους ειδικούς, ειδικά το επόμενο διάστημα όποτε και ο καιρός θα κρυώσει.
Προβληματίζει η Βόρεια Ελλάδα
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, στην Βόρεια Ελλάδα, γενικά υπάρχει κάποιο θέμα, καθώς και τα ποσοστά των εμβολιασμών είναι μικρότερα και η επιδημιολογική εικόνα διαφέρει, αφού καταγράφονται περισσότερα κρούσματα.
«Η δεξαμενή κρουσμάτων είναι μεγαλύτερη», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι κάποια έκπληξη αυτό που συμβαίνει, όπως έχουμε πει η πανδημία εξελίσσεται σε κύματα» με αποτέλεσμα πότε να βλέπουμε τα κρούσματα να αυξάνονται και πότε να μειώνονται.
Την ανησυχία τους για την Βόρεια Ελλάδα, εξέφρασαν, τόσο ο κ. Θωμαΐδης όσο και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Αμφότεροι πάντως χαρακτήρισαν αισιόδοξη την σταθεροποίηση κρουσμάτων αυτό το διάστημα.
«Εκείνο που παρατηρήσαμε μετά την 1η Σεπτεμβρίου ήταν ότι οι εκδρομείς επέστρεψαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Η χαλαρότητα των διακοπών υποκαταστάθηκε από μια κανονικότητα, η οποία δεν προσέδωσε μια προβληματική στην πανδημία. Έτσι τα κρούσματα από 3.000 την ημέρα έπεσαν σε 2.000» τόνισε ο κ. Τζανάκης.
«Είχαμε πει ότι θα δούμε μείωση και αυτό είδαμε. Υπάρχει μια σταθεροποίηση, πολύ αισιόδοξη, που θα συνεχίσει τις επόμενες δύο, τρεις εβδομάδες. Κι αυτό γιατί αντικαθίσταται η κινητικότητα των παιδιών με την κανονικότητα στα σχολεία με υγειονομικά πρωτόκολλα και πολλά τεστ. Αυτό μπορεί να συγκρατήσει τους αριθμούς», είπε ο κ. Θωμαΐδης σημειώνοντας ότι η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, με κάποιες εξαιρέσεις, είναι πολύ καλή.
Ανησυχία για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν, ότι συνολικά οι νομοί στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων 20% και άνω μέσα σε ένα μήνα, την ώρα που στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική η αύξηση για το ίδιο διάστημα ήταν 6,71%.
Τα στοιχεία αυτά προδίδουν παράλληλα και περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, μια κατάσταση η οποία και επιτρέπει την αύξηση της διασποράς. Είναι γεγονός πως η Αττική είναι από τις περιοχές με υψηλό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων κατοίκων ειδικά ο κεντρικός τομέας (62% στο σύνολο του πληθυσμού) και γι’ αυτό και παρουσιάζει και θετικότητα κάτω από 1%.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Ιωάννη Κιουμή, το 90% «ή και περισσότερο» όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της βόρειας Ελλάδας είναι ανεμβολίαστοι. «Αυτοί πιέζουν το σύστημα υγείας, με το ότι προεκτάσεις μπορεί να έχει η πίεση αυτή».
Ο ίδιος, μιλώντας στο MEGA, φάνηκε απαισιόδοξος για την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα, ενώ επιχείρησε να εξηγήσει πως η εμβολιαστική κάλυψη στην βόρεια Ελλάδα έπεσε σε τέλμα, κάνοντας λόγο για «διπλό πρόσωπο».
«Ήταν αθρόα προσέλευση για εμβολιασμούς στην πρώτη φάση, που γέννησε αισιοδοξία ότι πήραμε τα μηνύματα από τα πρώτα κύματα. Στη συνέχεια φάνηκε ότι υπάρχει μερίδα του π0ληθυσμιύ που είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν, αλλά σύντομα προσκρούσανε στον όγκο των συμπολιτών που έχουν δισταγμούς, φοβίες ή ακόμα και αυτούς που αρνούνται την πανδημία και το εμβόλιο.
Έτσι, από τις πρώτες θέσεις εμβολιασμού, η Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, εμφανίζουν σημαντική υστέρηση στα ποσοστά εμβολιασμών.
«Πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας έχουν εμβολιαστική κάλυψη περί το 40% υπογράμμισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη έχει τριπλάσια επιδημιολογική φόρτιση, κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, σε σχέση με την Αττική. «Αυτό δεν είναι φυσιολογικό».
«Μέχρι τέλος του έτους το 44% των κρουσμάτων θα είναι παιδιά»
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ο Οκτώβριος σε ότι αφορά στην πορεία της πανδημίας θα είναι αβέβαιος, ενώ μέχρι τα μέσα του μήνα τα ημερήσια κρούσματα θα είναι περισσότερα από 4.000.
Επιπλέον, εκτίμησε ότι μέχρι τέλος του έτους το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά. «Τώρα είμαστε στο 30% των κρουσμάτων. Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, μπορεί 74.000 κρούσματα να είναι παιδιά μέχρι τέλος του χρόνου» σημείωσε. «Οι ανεμβολίαστοι ενήλικες να μην παίρνουν στον λαιμό τους τα παιδιά», προειδοποίησε.
- Σάκης Αρναούτογλου: Χριστούγεννα με χιόνια ακόμη και στα 400μ. – Δείτε σε ποιες περιοχές
- Ουκρανία: Κατονομάζει Ρώσο αξιωματικό ως υπεύθυνο για το θάνατηφόρο πλήγμα με θύμα εργαζόμενο του Reuters
- Μαγδεμβούργο: Τι έχει γίνει γνωστό για τον οδηγό του οχήματος
- Μπαρτζώκας: «Είμαι ικανοποιημένος με τον πρώτο γύρο – Κάποιοι παίκτες είναι εκτός ρυθμού»
- Μπάγερν Μονάχου – Λειψία 5-1: Ξέσπασε με πεντάρα
- Ουκρανία: Πιέσεις για νέο Αρμαγεδδώνα – Ποιοι απευθύνουν εκκλήσεις να μπει τέλος στις παραινέσεις για ειρήνη