Βιολογία εν Ελλάδι
Πρόσφατη εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) προτείνει την «κηδεμονία» των βιολόγων, οι οποίοι δεν θα μπορούν να υπογράφουν μόνοι τους ούτε για την υποβολή ερευνητικών προτάσεων σε θέματα Βιολογίας!
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Το 2016, ο ιάπωνας κυτταρικός βιολόγος Yoshinori Ohsumi τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Ιατρικής, και μάλιστα εξ ολοκλήρου, για τη δουλειά του σχετικά με την αυτοφαγία, τον μηχανισμό μέσω του οποίου τα κύτταρά μας διαχειρίζονται τον υποσιτισμό, τις λοιμώξεις και ορισμένους καρκίνους. Το 2017, το Νομπέλ Ιατρικής μοιράστηκαν τρεις βιολόγοι-γενετιστές. Στη βιολογική έρευνα είχε αφιερωθεί ο γιατρός Harvey J. Alter, ο οποίος μοιράστηκε το βραβείο του 2020 με τον βιολόγο Michael Houghton και τον βιοχημικό (η Βιοχημεία είναι κλάδος της Βιολογίας) Charles Rice.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα βραβεία Νομπέλ Χημείας, όπου η παρουσία των βιολόγων μεταξύ των τιμωμένων είναι ιδιαίτερα έντονη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο βρετανός μοριακός βιολόγος Gregory Winter (2018), ο οποίος τιμήθηκε για την εργασία του σχετικά με τη θεραπευτική χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων (τα οποία μεταξύ άλλων βρίσκονται πίσω από τις θεραπείες ενάντια στην COVID-19).
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν περίτρανα τη μεγάλη επίδραση της επιστήμης του 21ου αιώνα, όπως συχνά αποκαλείται η Βιολογία, στη σύγχρονη Ιατρική. Στην πραγματικότητα δεν νοείται ιατρική ακριβείας χωρίς τη Βιολογία! Ομοίως, η ανάπτυξη και διενέργεια των μοριακών διαγνωστικών τεστ για τον SARS-CoV-2 καθώς και ο γενετικός χαρακτηρισμός των νέων στελεχών ήταν και παραμένει μέρος της προσφοράς των βιολόγων στη διαχείριση της πανδημίας.
Φαίνεται όμως ότι στην Ελλάδα του 2021 οι βιολόγοι οι οποίοι εργάζονται στον χώρο της υγείας δεν χαίρουν της αναγνώρισης που απολαμβάνουν οι συνάδελφοί τους διεθνώς: όπως μας πληροφορεί επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ), πρόσφατη εισήγηση (21/7/21)του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) προτείνει την «κηδεμονία» των βιολόγων, οι οποίοι δεν θα μπορούν να υπογράφουν μόνοι τους ούτε για την υποβολή ερευνητικών προτάσεων σε θέματα Βιολογίας! Με άλλα λόγια, για το ΚΕΣΥ οι βιολόγοι δεν θεωρούνται αυθύπαρκτοι επιστήμονες!
Με δεδομένο ότι τον Ιούλιο πρόεδρος του ΚΕΣΥ ήταν η σημερινή υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, διερωτάται κανείς αν η κυρία υφυπουργός αγνοεί τη θέση της Βιολογίας στη σύγχρονη επιστήμη. Και αν την αγνοεί, ξεχνά άραγε τις δημόσιες ευχαριστίες του Πρωθυπουργού αλλά και των μελών της επιτροπής διαχείρισης της πανδημίας για τη συμβολή των ερευνητών βιολόγων σε αυτή; Μήπως είναι καιρός, τώρα που βρίσκεται σε μια θέση αυξημένης ευθύνης, να θέσει το καλό της χώρας πάνω από συντεχνιακές σκοπιμότητες;
Έντυπη έκδοση Το Βήμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις