Κλιματική αλλαγή – Η Αυστραλία στο στόχαστρο λίγο πριν από την κρίσιμη σύνοδο του ΟΗΕ
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λιθάνθρακα αρνείται να υποβάλει νέες δεσμεύσεις για τις εκπομπές άνθρακα.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Προαισθανόμενος ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δηλώνει πως μάλλον δεν θα συμμετάσχει στη σημαντική σύνοδο της Γλασκώβης για το κλίμα. Η χώρα του, εξάλλου, δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα.
Ο Μόρισον δήλωσε στην εφημερίδα West Australian ότι «δεν έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις» για τη συμμετοχή του στη σύνοδο COP26 που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου. Στόχος είναι ο περιορισμός των εκπομπών άνθρακα έτσι ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου.
«Είναι ένα ακόμα ταξίδι στο εξωτερικό […] Πρέπει να ασχοληθώ με ζητήματα εδώ στη χώρα και με την Covid» είπε.
Η κυβέρνησή του δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής τις νέες δεσμεύσεις της Αυστραλίας για μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030, τις οποίες περιμένει ο ΟΗΕ πριν από τη σύνοδο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Αυστραλία δείχνει να αποτυγχάνει ακόμα και στην υλοποίηση της προηγούμενης δέσμευσής της, η οποία προέβλεπε μείωση των εκπομπών κατά 26-28 τοις εκατό έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.
Κυρίως λόγω της εξάρτησής της από τον λιθάνθρακα, η Αυστραλία παρουσιάζει τις υψηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές παγκοσμίως.
Και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ, η Αυστραλία είναι τελευταία μεταξύ 170 χωρών στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Ο Μόρισον διαβεβαίωσε την West Australia ότι επιθυμεί να πετύχει την λεγόμενη ουδετερότητα άνθρακα «το ταχύτερο δυνατό», δεν εξήγησε όμως πώς σκοπεύει να το πετύχει.
Μέχρι τώρα αρνείται πεισματικά να αποδεχτεί το στόχο που έχουν θέσει οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες να μηδενίσουν τις καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2050.
Την Παρασκευή, ο Μόρισον επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων όσο υπάρχει ζήτηση στην Ασία. «Δεν χρειάζεται να το κάνουμε, αφού η αλλαγή θα πάρει χρόνο» είπε στο κανάλι SBS σύμφωνα με το Reuters.
Η Αυστραλία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λιθάνθραα, και όπως φαίνεται αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.
«Θα πρέπει να θυμάστε, τα ορυκτά καύσιμα είναι το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας και αν το χάσουμε θα πρέπει να αποδεχτούμε ένα χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο» δήλωσε την Κυριακή στο ABC ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπάρναμπι Τζόις.
Την Παρασκευή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από την Αυστραλία να παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα για μηδενισμό των καθαρών εκπομπών, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας προειδοποίησε για αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω της άρνησής της να αποδεχτεί το στόχο για το 2050.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις