«Ελλάς – Γαλλία συμμαχία» – Φρεγάτες και αμυντική συμφωνία – Αύριο οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη-Μακρόν
Καταλύτης για την επιλογή των γαλλικών φρεγατών η AUKUS
Μια σημαντική συμφωνία πολιτικής και διπλωματικής συμμαχίας με τη Γαλλία σηματοδοτεί η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να προμηθευτεί γαλλικές φρεγάτες και κορβέτες που θα ενισχύσουν το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στη Γαλλία, μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναμένεται να υπογράψουν διμερές σύμφωνο αμυντικής συνδρομής.
Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο αποψινό δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο θα «κλειδώσει» η πολιτική συμφωνία για αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belh@rra, με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας (3+1), καθώς και τριών γαλλικών κορβετών Gowind.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που αναμένεται να υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ, πρόκειται να οριστικοποιηθούν την Τρίτη στο Παρίσι, όπου μεταβαίνουν επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν, ενώ οι τρεις κορβέτες θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία – πιθανότατα στον Σκαραμαγκά.
Η γαλλική πρόταση, που είχε υποβληθεί την άνοιξη, προέβλεπε ναυπήγηση τεσσάρων νέων Belh@rra και δωρεάν παραχώρηση δύο πολεμικών πλοίων του γαλλικού ναυτικού, τα οποία, όπως προέκυψε, δεν κάλυπταν τις απαιτήσεις του στόλου.
Η νέα γαλλική πρόταση ήταν για τρεις γαλλικές φρεγάτες τύπου Belh@rra – η πρώτη ναυπηγείται ήδη στο Λοριάν – και ακόμη τρεις κορβέτες τύπου Gowind, πλοία μικρότερου εκτοπίσματος που, όπως εκτιμάται, όμως, από το Πολεμικό Ναυτικό, καλύπτουν τις απαιτήσεις για την καθημερινή επιχειρησιακή λειτουργία του στόλου στο Αιγαίο.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ενδεχόμενη απόκτηση φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό μας Ναυτικό αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, ενώ υψηλόβαθμη πηγή του ΓΕΕΘΑ δεν δίστασε να μιλήσει για «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές» στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που αλλάζουν τους συσχετισμούς Ελλάδος – Τουρκίας στο πεδίο.
Οικονόμου: «Κάντε λίγη υπομονή»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς για το αν στις συζητήσεις που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο στο Παρίσι, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την αγορά έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale – των οποίων ο συνολικός αριθμός θα φτάσει τα 24 – αλλά και τριών φρεγατών Belh@rra, καθώς και για το αν θα υπάρξει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, περιορίστηκε να πει σιβυλλικά: «να κάνετε λίγο υπομονή».
Ο καταλυτικός ρόλος της AUKUS
Η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία, η γνωστή πλέον AUKUS, ήταν το κομβικό σημείο για την επιλογή των γαλλικών φρεγατών από την ελληνική κυβέρνηση.
Το Παρίσι, που έχασε συμβόλαιο 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας για την πώληση 12 υποβρυχίων στην Καμπέρα, έριξε όλο του το βάρος για την κατάκτηση του προγράμματος των ελληνικών φρεγατών. Για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν υποψήφιες και οι αμερικανικές φρεγάτες MMSC, οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν… ενθουσιάσει τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με τις πληροφορίες.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησε για το θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με τις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra κατ’ ιδίαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του EUMED9.
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»