Ένα ακόμη βήμα στην κόντρα ΕΕ – Ρωσίας έγινε σήμερα, καθώς ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, προτάθηκε για το ετήσιο βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπάθησαν να διατηρήσουν τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα στο φιλοδημοκρατικό δίκτυο του Ναβάλνι, το οποίο έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία.

Ο ηλικίας 45 ετών επικριτής του Πούτιν, ο οποίος είχε δηλητηριασθεί τον Αύγουστο του 2020 με νευροπαραλυτικό παράγοντα, εκτίει ποινή φυλάκισης 2,5 ετών για παραβάσεις των όρων αναστολής του, τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει «κατασκευασμένες». Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τη δηλητηρίαση και τη φυλάκισή του.

Η Μόσχα αρνείται ότι διέπραξε κάποιο παράπτωμα και κατηγορεί την ΕΕ ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις.

«Είναι ζωτικής σημασίας να επιβεβαιώσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την αδιάλειπτη υποστήριξή μας προς τον Ναβάλνι και να τονίσουμε ότι η ευημερία του είναι ευθύνη του Πούτιν», δήλωσε ο Ολλανδός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής, Πέτερ βαν Ντάλεν, κατά τη συνεδρίασή του.

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης, με χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο, πήρε το όνομά του από τον Σοβιετικό επιστήμονα, αντιφρονούντα και νικητή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, Αντρέι Ζαχάρωφ (1921-1989). Ο νικητής του βραβείου θα ανακοινωθεί στις 21 Οκτωβρίου, ενώ η απονομή θα γίνει τον Δεκέμβριο.

Στους προηγούμενους βραβευθέντες, περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, η δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και η Πακιστανή ακτιβίστρια στον τομέα της εκπαίδευσης, Μαλάλα Γιουσαφζάι.

Άλλες υποψηφιότητες για το 2021 περιλαμβάνουν μια ομάδα διακεκριμένων Αφγανών γυναικών, τη Βολιβιανή πολιτικό, Ζανίν Άνιες, καθώς και τη βρετανική ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Global Witness».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ