Γερμανικές εκλογές – Αγώνας δρόμου για σχηματισμό κυβέρνησης – Μπορεί η Μέρκελ να ευχηθεί «Καλά Χριστούγεννα»
Την ώρα που συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, με τον Όλαφ Σολτς να διατηρεί το προβάδισμα, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα και στον σχηματισμό κυβέρνησης. Στόχος να υπάρξει νέο κυβερνητικό σχήμα πριν τα Χριστούγεννα
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρώτο κόμμα στις γερμανικές εκλογές αναδεικνύεται το SPD με προβάδισμα 26% έναντι 24,5% που συγκεντρώνει η συμμαχία CDU/CSU. Ακόμα και αν το αποτέλεσμα αυτό «κλειδώσει» με τα οριστικά αποτελέσματα, ένας δεύτερος γύρος μάχης ξεκινάει.
Ο αγώνας δρόμου για να σχηματιστεί κυβέρνηση ξεκινάει από τη Δευτέρα το πρωί και δεν θα είναι εύκολος. Πριν από λίγο ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι δεν προτίθεται να συμμετέχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU, καθώς η κάλπη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για αλλαγή πλεύσης στη γερμανική πολιτική.
Έτσι Σοσιαλδημοκράτες και Χριστινοδημοκράτες θα προσπαθήσουν να πείσουν Πράσινους και Φιλελευθέρους να τους ακολουθήσουν στο πολιτικό τους σχέδιο και στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Το «παζάρι» φαίνεται θα κρατήσει αρκετά, με τους «μικρούς» να προσπαθούν να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις και κυβερνητικές θέσεις.
Τα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα
Η κατανομή των εδρών
Το « στρογγυλό τραπέζι Ελεφάντων»
Μετά τις εκλογές παραδοσιακά οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων συμμετέχουν σε μία μετεκλογική συζήτηση που μεταδίδεται από τη Δημόσια Τηλεόραση της Γερμανίας. Το μετεκλογικό ντιμπέιτ ονομάζεται «στρογγυλό τραπέζι Ελεφάντων» και φαίνονται οι προθέσεις των πολιτικών σχηματισμών για την επόμενη μέρα.
Εκεί οι Όλαφ Σολτς και Άρμιν Λάσετ τοποθετήθηκαν για το χρονοδιάγραμμα σχηματισμού κυβέρνησης. Σε ερώτηση εάν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση πριν τα Χριστούγεννα, ο ηγέτης του CDU σημείωσε ότι σίγουρα ο στόχος είναι αυτός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να οριστικοποιηθεί πριν αναλάβει η Γερμανία την προεδρία της G7 τον Ιανουάριο του 2022.
Ο Σολτς δήλωσε: «Δεν θα ήθελα να αναφέρω μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά σίγουρα πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε μέχρι τα Χριστούγεννα, αν όχι πολύ πριν. Πρέπει να δείξουμε πολιτική βούληση και να συνάψουμε συμβιβασμούς που δεν θα λειτουργούν μόνο στα χαρτιά».
Μέχρι να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων, υπηρεσιακή καγκελάριος θα είναι η Άνγκελα Μέρκελ. Σχόλια στον γερμανικό και όχι μόνο Τύπο, αναφέρουν ότι μπορεί να είναι αυτή που θα ευχηθεί ως καγκελάριος «καλά Χριστούγεννα» στους Γερμανούς.
Ρυθμιστές Πράσινοι και Φιλελεύθεροι
Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντερ, επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι τα περισσότερα κοινά σημεία οι Φιλελεύθεροι τα έχουν με το CDU και το CSU. Παράλληλα δήλωσε όμως ότι είναι ανοιχτός και για συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες. Στόχος του είναι μια «κυβέρνηση του Kέντρου».
Ικανοποιημένοι για τη αύξηση της εκλογικής τους δύναμης είναι οι Πράσινοι. Πρόκειται για το καλύτερο αποτέλεσμα σε εθνικές εκλογές, τονίζουν στελέχη του σε δημόσιες δηλώσεις. Η Γερμανία έχει ανάγκη από μια «κυβέρνηση (για την προστασία) του κλίματος» τόνισε η υποψήφια καγκελάριος Ανναλένα Μπερμποκ.
Ο δε συμπρόεδρος του κόμματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, διαβεβαίωσε ότι οι Πράσινοι θέλουν να κυβερνήσουν και ότι υπάρχει «μια καλή ευκαιρία» να συμμετέχουν στην επόμενη κυβέρνηση από θέση ισχύος. Όπως και οι Φιλελεύθεροι, άφησαν ανοιχτό αν θα κυβερνήσουν με τους Σοσιαλδημοκράτες ή με τους Χριστιανοδημοκράτες.
Απογοήτευση επικρατεί στους κόλπους του κόμματος Die Linke για τις εκλογικές απώλειες. Σύμφωνα με τη συμπρόεδρο του κόμματος Die Linke, Σουζάνε Χένιχ-Βέλζο, αιτία για τη συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης του κόμματος ήταν η πόλωση στον προεκλογικό αγώνα ανάμεσα σε Όλαφ Σολτς και Άρμιν Λάσετ. Τόσο η κ. Χένιχ-Βέλζο όσο και άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος επεσήμαναν την αναγκαιότητα της επανεξέτασης των θέσεων του Die Linke.
Ιστορική «πτώση» των Χριστιανοδημοκρατών
Το κόμμα της Μέρκελ μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, καταγράφει ιστορικό χαμηλό με λιγότερο από 25%.
Στις εκλογές του 2017 η συμμαχία CDU/ CSU είχε συγκεντρώσει το 32,9% των ψήφων και εάν η πρόγνωση των πρώτων αποτελεσμάτων επιβεβαιωθεί σημαίνει ότι χάνουν σχεδόν 8 μονάδες. Σε σχέση δε με τις εκλογές του 2013 που οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν καταγράψει 41,5% η σύγκριση είναι συντριπτική.
Η παραδοχή του Λάσετ για το απογοητευτικό αποτέλεσμα στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των exit poll, είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών και της έντασης που θα προκύψει με τους Χριστιανοκοινωνιστές την επόμενη ημέρα.
Γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζουν το κακό αποτέλεσμα για το κόμμα της Μέρκελ και εάν αυτό οφείλεται στις κακές «επιδόσεις» του Λάσετ καθ΄όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ή εάν εκφράζεται η δυσαρέσκεια από τη συντηρητική πολιτική του CDU/CSU τα τελευταία 16 χρόνια.
Αλλά και το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα των 70 χρόνων, κερδίζοντας 32,8%, κατά έξι μονάδες λιγότερο από το 2017.
Οι πανηγυρισμοί των Σοσιαλδημοκρατών
Στο στρατηγείο των Σοσιαλδημοκρατών επικρατούσε πανηγυρικό κλίμα από την ανακοίνωση του πρώτου exit poll, καθώς το SPD κατάφερε να ανεβάσει τα ποσοστά του από το 2017 που είχε καταγράψει ιστορικό χαμηλό με 21%. Το 26% που συγκεντρώνει σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα μεγάλο ποσοστό για το μεγάλο κόμμα της Γερμανίας, αλλά σίγουρα οι Σοσιαλδημοκράτες το υποδέχονται ως θετική εξέλιξη καθώς κατάφεραν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους τη στιγμή που το CDU κατρακυλάει στις κάλπες.
Το σίγουρο είναι ότι το τοπίο στη Γερμανία αλλάζει με τα δύο μεγάλα κόμματα που το 1970 έπαιρναν αθροιστικά το 90% των ψήφων, τώρα να συγκεντρώνουν το 50%. Από κει και πέρα στους χαμένους πρέπει να συμπεριληφθεί το αριστερό Die Linke, ενώ Πράσινοι και Φιλελεύθεροι θα έχουν το περιθώριο να δείξουν πόσο αξιόπιστοι είναι στη νέα κυβέρνηση. Το ακροδεξιό AFD παραμένει στάσιμο, και σίγουρα εκτός κυβερνητικού σχήματος.
Η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας θα έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά ζητήματα στο εσωτερικό της, από την Πράσινη Μετάβαση μέχρι την πορεία της οικονομίας και το πως θα διαμορφωθεί η πολιτική για το κοινωνικό κράτος, ωστόσο η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα επηρεάσει και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις αλλά και την πορεία της ΕΕ από εδώ και πέρα.
- Ρωσία: Ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δεν αναμένει αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ σε σχέση με τη χώρα του
- ΕΕ: Ο Ζοζέπ Μπορέλ προτείνει αναστολή του πολιτικού διαλόγου με το Ισραήλ – Διχάζονται οι Ευρωπαίοι
- Εκρήξεις έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας
- Ουκρανία: Ρωσικά στρατεύματα απέτυχαν να διαρρήξουν τις γραμμές άμυνάς μας κοντά στο Κουπιάνσκ
- Θεσσαλονίκη: Στους δρόμους Κύπριοι φοιτητές για τη μαύρη επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους
- Ισπανία: Δεκάδες διασώσεις και 3.000 εκκενώσεις στη Μάλαγα – Δραματικές σκηνές