Γράμμα των νέων ψηφοφόρων από τη Γερμανία!
Στην Γερμανία, οι νέοι δεν προτίμησαν ιδιαίτερα SPD και CDU, καθώς στους κάτω των 30 ετών πρώτο κόμμα με ποσοστό 22% ήρθαν οι Πράσινοι και ακολουθούν με 20% το συντηρητικό κόμμα των Φιλελευθέρων, το FDP.
- Θα παγώσει η χώρα το Σαββατοκύριακο - Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα καιρικά φαινόμενα
- Ανησυχία για τη Μαρινέλλα - Εξαιρετικά αργή η ανάρρωση της
- Αντώνης Λυμπέρης: Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε έναν από τους πιο σημαντικούς εκδότες της χώρας
- Ξεκίνησε ήδη ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος; - Διάχυτη η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο
Η εκλογική νίκη του SPD, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας που έχει περίπου 170 χρόνια ιστορίας και είναι μετεξέλιξη του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος με έτος ίδρυσης το 1869, αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και ευρύτερα την κεντροαριστερά.
Ο ηγέτης του, ο Όλαφ Σολτς έβαλε στην προεκλογική ατζέντα θέματα που θέτει εδώ και χρόνια η Αριστερά.
Γιος βιομηχανικών εργατών, φιλοτέχνησε ένα πιο αριστερό προφίλ και κέρδισε, αλλά εκτός από προτάσεις που έλκουν ψηφοφόρους της Αριστεράς, πρέπει κανείς να εστιάσει πως ψήφισαν οι νέοι, ένα εκλογικό σώμα για το οποίο συζητάμε αρκετά στην Ελλάδα και από την εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ φάνηκε ότι θα δώσουν έμφαση να το προσελκύσουν.
Στην Γερμανία, οι νέοι δεν προτίμησαν ιδιαίτερα SPD και CDU, καθώς στους κάτω των 30 ετών πρώτο κόμμα με ποσοστό 22% ήρθαν οι Πράσινοι και ακολουθούν με 20% το συντηρητικό κόμμα των Φιλελευθέρων, το FDP.
Είναι εντυπωσιακό το στοιχείο ότι οι Χριστιανοδημοκράτες, το CDU, στις ηλικίες έως 25 ετών συγκέντρωσε μόλις το 11%.
Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, υπήρξε μεγάλη συμμετοχή των νέων και πρέπει κανείς να δει την ατζέντα των Πράσινων που επέμεναν ότι δεν είχε γίνει τίποτε στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της κοινωνικής δικαιοσύνης από την κυβέρνηση υπό την Μέρκελ.
Οι επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν σε όλη την Ευρώπη θα έχουν τη νέα γενιά στο προσκήνιο και κυρίως τις ανάγκες της, τα θέλω της, τις επιδιώξεις της και βέβαια ρυθμιστικό παράγοντα πρόκειται να αποτελέσουν οι προτάσεις και εξαγγελίες για τους νέους.
Βλέπουμε και στην Ελλάδα πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα να εξελίσσεται η συζήτηση για την προοπτική των νέων ανθρώπων που είναι ή πρόκειται να μπουν στην παραγωγική διαδικασία.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι ηλικίες μεταξύ 18-35 θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και στην Ελλάδα με ότι αυτό σημαίνει για το δημόσιο διάλογο που πρέπει να ανοίξει για τα προβλήματα των νέων ανθρώπων, δηλ. για καλύτερες προοπτικές, για εργασίες και σταθερές θέσεις απασχόλησης, ικανοποιητικές αμοιβές και συμβάσεις, κ.α.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις