Εμβόλιο – «Από τον Φεβρουάριο έπρεπε να είχε επιβληθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού»
«Ο καθένας μας από την πλευρά του οφείλει να κάνει το καθήκον του. Το καθήκον του παππού είναι να εμβολιαστεί, το καθήκον του ατόμου με ασθένεια είναι να εμβολιαστεί, δεν είναι το καθήκον του 12χρονου να εμβολιαστεί για να μην κολλήσει τον παππού που δεν έχει εμβολιαστεί» τονίζει η πρώτη γυναίκα που εμβολιάστηκε, η νοσηλεύτρια Εφη Καμπισιούλη.
- Πρόστιμα και επιπλέον φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
- Μαζική επίθεση με drones σε ρωσική πόλη 1.000 χλμ από τα σύνορα - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Στεγαστική κρίση: Οι δήμαρχοι της Ευρώπης κρούουν τον κώδωνα – «Οι πολίτες χρειάζονται λύσεις τώρα»
Η γυναίκα που στις 27 Δεκεμβρίου 2020 πρώτη προέταξε θαρραλέα το… μπράτσο της για το πρώτο τσίμπημα του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος, η νοσηλεύτρια-υπεύθυνη τομέα ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό» Εφη Καμπισιούλη, λίγο πριν από την τρίτη δόση – που, όπως δηλώνει, προτίθεται να κάνει -, απευθύνει μέσω των «ΝΕΩΝ» έκκληση για καθολικό εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού της χώρας.
«Δεν είμαι κατά, αλλά θα ήθελα πριν φτάσουμε στο να εμβολιάζονται τα παιδιά να έχουν εμβολιαστεί καθολικά οι ενήλικοι, πλην αυτών που αποδεδειγμένα δεν μπορούν. Ο καθένας μας από την πλευρά του οφείλει να κάνει το καθήκον του. Το καθήκον του παππού είναι να εμβολιαστεί, το καθήκον του ατόμου με ασθένεια είναι να εμβολιαστεί, δεν είναι το καθήκον του 12χρονου να εμβολιαστεί για να μην κολλήσει τον παππού που δεν έχει εμβολιαστεί» σημειώνει.
Η εικόνα από τις ΜΕΘ που μεταφέρει η Εφη είναι λίγο-πολύ γνωστή: «Αυτό το κύμα αφορά τους ανεμβολίαστους. Αλλά επειδή τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι ακόμη υψηλά, ιδιαίτερα στην επαρχία, είναι ικανό να μας λυγίσει. Εχουμε 14.000 νεκρούς, δεν είναι κρίμα σε ενάμιση χρόνο; Μακάρι να πειστούν και άλλοι. Ακόμα και ένας που πείθεται καθημερινά, είναι μεγάλη υπόθεση. Εμείς το νιώθουμε στο πετσί μας, σε θυμώνει από ένα σημείο κι έπειτα το να καλείσαι να μαζεύεις τα σπασμένα επειδή κάποιοι αρνούνται να εμβολιαστούν».
Οση «ανοσία» όμως και να αναπτύξει κανείς στα δεκάδες πανομοιότυπα περιστατικά, δεν παύει αυτή η νόσος να προκαλεί σοκ.
«Η COVID-19 είναι η νόσος της απομόνωσης. Αυτό για εμάς που έχουμε άλλο ταμπεραμέντο είναι συγκλονιστικό. Γιατί ο Ελληνας αρρωσταίνει και οι συγγενείς κατακλύζουν το νοσοκομείο. Τώρα αυτό δεν υφίσταται. Μετά, έρχονται ανεμβολίαστοι και βλέπεις τον τρόμο στο βλέμμα τους όταν τους λες ότι έχουν COVID θετικό. Παγώνει το αίμα τους. Ας μη φτάσουμε στην πόρτα του νοσοκομείου για να κάνουμε το εμβόλιο».
Η ίδια δηλώνει ντροπή που χρειάστηκε να επιβληθεί η υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς, καθώς «εν αρχή ην ο όρκος τους», ενώ πιστεύει ότι αν η υποχρεωτικότητα είχε τεθεί από τον Φεβρουάριο, τώρα θα ήταν όλοι εμβολιασμένοι.
Να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο και σε άλλους κλάδους
Θεωρεί όμως ότι θα πρέπει να περάσει και σε άλλους κλάδους, όπως η εστίαση, τα Σώματα Ασφαλείας, οι Ενοπλες Δυνάμεις, οι εκπαιδευτικοί και η Βουλή.
«Θα ήθελα η Βουλή να ήταν καθολικά εμβολιασμένη. Τριακόσιοι είναι. Γενικώς ο κόσμος έχει ανάγκη από φωτεινά παραδείγματα. Η φοβία του γενικού πληθυσμού ξεκίνησε από εμάς, όταν τον Μάρτιο ακουγόταν έντονα ότι μέρος των υγειονομικών δεν εμβολιάζεται γιατί φοβάται. Πώς μετά ο άλλος που δεν έχει ιδέα από επιστημονικά δεδομένα να μη φοβηθεί;» αναρωτιέται η νοσηλεύτρια, ενώ για τα απίθανα περιστατικά με τους εικονικούς εμβολιασμούς και τα πλαστά πιστοποιητικά σχολιάζει: «Τα καταδικάζω, με απογοητεύουν, με προσβάλλουν ως νοσηλεύτρια και ως υγειονομικό λειτουργό…».
Αδιαφορία το φάρμακο για τους αρνητές
Για τους αρνητές, η καλύτερη λύση πιστεύει ότι είναι η αδιαφορία. «Θα βλέπατε πόσο θα άλλαζαν όλα αν δεν έδινε κανένας βήμα στους αρνητές και όλα αυτά που πίστευαν έμεναν στον μικρόκοσμό τους.
Τώρα ο καθένας έχει και τρία λεπτά δημοσιότητας. Αξίζει όμως να πείσουμε εκείνους που έχει κλειδώσει το μυαλό τους και φοβούνται. Κι εγώ που εμβολιάστηκα πρώτη δεν ήξερα τι θα συμβεί, αλλά πήρα το ρίσκο γιατί ήταν μικρότερο από το όφελος.
Για τους συναδέλφους τώρα, θα έλεγα να το ξανασκεφτούν και να γυρίσουν στις δουλειές τους. Στη μάχη που δίνουμε ακόμα και ένας είναι απώλεια. Στον επόμενο μήνα ελπίζω να έχουμε εμβολιαστεί ακόμα περισσότεροι γιατί ο χειμώνας μπορεί να είναι δύσκολος. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη» καταλήγει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις