Κοροναϊός – Ρωγμές στο τείχος ανοσίας της Αττικής – Ποιες περιοχές απειλούνται με lockdown
Καθώς όμως ο Οκτώβριος έρχεται σε λίγες μέρες και η θερμοκρασία πέφτει, τα πράγματα στην Αττική λαμβάνουν διαφορετική τροπή γεγονός που πολλοί επιστήμονες αποδίδουν στην άνιση κατανομή της εμβολιαστικής κάλυψης.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Την φθινοπωρινή της επίθεση, όπως άλλωστε πολλοί περίμεναν εδώ και καιρό, ετοιμάζει η μετάλλαξη Δέλτα.
Ηδη, μέσα από την εξέταση των λυμάτων, που παρουσιάζουν αύξηση μέχρι και 198%, διαφαίνεται το εύρος των μολυσματικών διαθέσεων της μετάλλαξης, η οποία απ’ ότι φαίνεται, βρήκε τρόπο να υπερπηδήσει τον κυματοθραύστη της Αττικής.
Η αλήθεια στα λύματα
Όπως συμβαίνει πάντα, η ανίχνευση του ιικού φορτίου στα λύματα των πόλεων, ιδίως όταν καταγράφεται μεταβολή προς το χειρότερο, επιβεβαιώνεται ύστερα από μερικές μέρες μέσω των rapid και self τεστ στον γενικό πληθυσμό αλλά και από τη συνακόλουθη αύξηση των διακομιδών στα νοσοκομεία.
Τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ την Τρίτη, δεν καταδεικνύουν μόνο την αύξηση του ιικού φορτίου στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην Αττική, με ποσοστό 58%.
Η Αττική εδώ και πολλούς μήνες είχε τα περισσότερα κρούσματα σε όλη τη χώρα, όμως η χωρίς εξάρσεις ημερήσια διακύμανσή τους, φανέρωνε ότι η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη σε αντίθεση με τη βόρεια Ελλάδα όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ακολουθούσε μία σταθερά ανοδική πορεία.
Διαφορετική τροπή
Καθώς όμως ο Οκτώβριος έρχεται σε λίγες μέρες και η θερμοκρασία πέφτει, τα πράγματα στην Αττική λαμβάνουν διαφορετική τροπή γεγονός που πολλοί επιστήμονες αποδίδουν στην άνιση κατανομή της εμβολιαστικής κάλυψης.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, την Τρίτη ήταν 435, δημιουργούν ένα εύφλεκτο μίγμα που για να μην εκραγεί θα απαιτηθεί η λήψη μέτρων απαερίωσης.
Κόκκινος συναγερμός
Ηδη την Τρίτη, σε σύσκεψη των επιδημιολόγων όπου εξετάστηκαν οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες, αποφασίστηκε η Θεσσαλονίκη να προβιβαστεί σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού ενώ την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αποφασιστεί αν η πόλη θα μπει στο κόκκινο, μαζί με άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων η Λάρισα που την Τρίτη εμφάνισε 183 κρούσματα.
Η αλματώδης αύξηση των μολύνσεων στη Βόρεια Ελλάδα, οφείλεται κατά την άποψη όλων των ειδικών στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, με αποτέλεσμα η Ξάνθη να εμφανίζει 122 κρούσματα, η Δράμα 64, οι Σέρρες 61, ο Εβρος 56.
Όμως ποσοστά απογοητευτικής εμβολιαστικής κάλυψης, παρουσιάζονται και σε περιοχές της Αττικής με αποτέλεσμα η αγωνία για το τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες να είναι διάχυτη.
Η ανοσία
Σε κάθε περίπτωση, το «τείχος ανοσίας» στην πρωτεύουσα είναι υψηλότερο σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Η εμβολιαστική κάλυψη στην Αττική υπολογίζεται σε 63% επί 3,8 εκατ. πληθυσμού, όταν στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 50%.
Παρ’ όλα αυτά, με μια πιο ενδελεχή ματιά στον επιδημιολογικό χάρτη διαπιστώνει κανείς την εμβολιαστική… ποικιλομορφία της Αττικής.
Συγκεκριμένα, ο Βόρειος Τομέας αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα του αποτυπώματος της εκστρατείας «Ελευθερία», καθώς περισσότεροι από επτά στους δέκα κατοίκους της περιοχής έχουν ολοκληρώσει ή αναμένεται να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες τον εμβολιασμό τους έναντι της λοίμωξης Covid-19.
Αντίστοιχα, η εμβολιαστική κάλυψη στον Νότιο Τομέα αγγίζει το 66% και στον Κεντρικό Τομέα το 65%. Παρ’ όλα αυτά, «πληγές» αποτελούν ο Ανατολικός Τομέας όπου περίπου ένας στους δύο κατοίκους δεν έχει ακόμη κλείσει ραντεβού μέσω του emvolio.gov.gr, ενώ στη Δυτική Αττική – που συγκαταλέγεται στις 10 γεωγραφικές περιοχές της χώρας με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη – το ποσοστό των ανεμβολίαστων αγγίζει το 60%.
Υπό τα δεδομένα αυτά, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι τα νοσοκομεία της Αττικής θα βιώσουν και φέτος πίεση. «Η πλειονότητα των κατοίκων της Αττικής είναι εμβολιασμένοι και αυτό σαφώς δημιουργεί τις συνθήκες για ένα ευνοϊκότερο σενάριο.
Παρ’ όλα αυτά, η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι ιδανική, γεγονός που μας κάνει να μην εφησυχάζουμε. Η πιστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και των υγειονομικών πρωτοκόλλων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής.
Επαφές
Η αιτία που οι ειδικοί εμμένουν στην πρόληψη μέσω της εφαρμογής των μέτρων είναι ότι μια σημαντική παράμετρος που καθορίζει τη μολυσματικότητα, εκτός από το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης, είναι ο μέσος αριθμός των επαφών. Και στα αστικά κέντρα είναι μεγαλύτερος. Επιπλέον, ο μέσος όρος της ηλικίας των κατοίκων της πρωτεύουσας είναι τα 41,3 έτη, εντούτοις ο δείκτης γήρανσης είναι ανησυχητικός (125.0), με το ποσοστό των ηλικιωμένων (65 ετών και άνω) να αγγίζει το 17,4%.
Από την άλλη, καθώς η Αττική συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό νοσοκομειακών κλινών (απλών αλλά και ΜΕΘ), καθίσταται σαφές ότι οι αντοχές του συστήματος Υγείας είναι μεγαλύτερες. Αντιθέτως, η Θεσσαλονίκη – εκτός από τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη – περικυκλώνεται από περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο κόκκινο εξαιτίας του… ανίσχυρου «τείχους ανοσίας»: Για παράδειγμα, η εμβολιαστική κάλυψη στη Πέλλα δεν ξεπερνά το 46%, στο Κιλκίς το 41% και στις Σέρρες το 45%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Επιδείνωση
Την πορεία επιδείνωσης της Βόρειας Ελλάδας αποδεικνύουν, άλλωστε, και τα πρόσφατα στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης. Στα 14 νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης της, οι νοσηλείες ασθενών σε απλές κλίνες Covid-19 αυξήθηκαν από 221 σε 247 μέσα σε μία εβδομάδα (αύξηση 11,8%). Αντίστοιχα, στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της περιοχής νοσηλεύονταν χθες 56 ασθενείς, έναντι 51 της περασμένης Δευτέρας (αύξηση 9,8%).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις