Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητά σύννεφα προσφέρουν σκιά στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα

Τεχνητά σύννεφα προσφέρουν σκιά στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα

Η ζέστη είναι η μεγαλύτερη απειλή για το φυσικό μνημείο.

Η ραγδαία παρακμή του μεγαλύτερου συστήματος κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο απαιτεί δραστική αντιμετώπιση: αυστραλοί επιστήμονες πειραματίζονται με τεχνητά σύννεφα για να προστατεύσουν το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα από τη ζέστη που ολοένα και επιδεινώνεται.

Στο πλαίσιο του Cloud Brightening Project που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ένα πλοίο αντλεί θαλασσινό νερό και το διοχετεύει σε μια τουρμπίνα που το εκτοξεύει στον αέρα.

Το νερό εξατμίζεται σχεδόν αμέσως, αφήνοντας πίσω του σωματίδια αλατιού που λειτουργούν ως πυρήνες συμπύκνωσης για τον σχηματισμό σταγονιδίων νερού στην ατμόσφαιρα.

Αποτέλεσμα είναι να σχηματίζονται σύννεφα που προσφέρουν σκιά στα κοράλλια και τα προστατεύουν από τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες, λένε οι ερευνητές.

Η τουρμπίνα εκτοξεύει στον αέρα σταγονίδια θαλασσόνερου (Reuters)

Η ζέστη σκοτώνει τα κοράλλια αναγκάζοντάς τα να αποβάλλουν το φυτοπλαγκτό με το οποίο συμβιώνουν, οπότε αρχίζουν να ασπρίζουν. Αν οι φωτοσυνθετικοί μικροοργανισμοί δεν επιστρέψουν σύντομα στην αποικία, το κοράλλι νεκρώνεται οριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Ο αποχρωματισμός των κοραλλιών λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι ο βασικός παράγοντας που οδήγησε σε απονέκρωση τουλάχιστον το ένα τρίτο του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος τα τελευταία χρόνια.

Τα τεχνητά σύννεφα ίσως είναι η μόνη λύση για να προστατευτούν οι ύφαλοι όσο καιρό χρειαστούμε για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, λέει στο Reuters ο Ντέιβιντ Χάρισον του Πανεπιστημίου του Σταυρού του Νότου, επικεφαλής του προγράμματος.

«Αν το κάνουμε για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, από μερικές εβδομάδες μέχρι ένα-δύο μήνες, όταν τα κοράλλια πλήττονται από κύμα ζέστης, μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία του νερού στην περιοχή του Φράγματος» εκτιμά ο ερευνητής.

Η δεύτερη δοκιμή της ιδέας ξεκίνησε τον Μάρτιο, όταν το καλοκαίρι τέλειωνε στο νότιο ημισφαίριο και η θερμοκρασία ήταν μέγιστη στη βόρεια ακτή της Αυστραλίας, έξω από την οποία βρίσκονται τα κοράλλια.

Η μείωση του εισερχόμενου ηλιακού φωτός κατά 6% θα μείωνε το στρες για τα κοράλλια κατά 50 με 60 τοις εκατό, ελπίζει ο Χάρισον.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν η μέθοδος του ψεκασμού νερού μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα γιγάντιο οικοσύστημα με έκταση 344.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, 2,6 φορές μεγαλύτερη από ό,τι η Ελλάδα.

Η Αυστραλία δέχεται εδώ και καιρό πιέσεις για να προστατεύσει το φυσικό μνημείο και η UNESCO απείλησε πρόσφατα να ανακηρύξει το Φράγμα «απειλούμενο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς».

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο