200 Χρόνια Ελλάδα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας
Οι ελληνικές αξίες μέσω εικόνας και μουσικής ταξίδεψαν μέχρι την Μόσχα
Ενθουσίασε κοινό και κριτικούς η φετινή συμμετοχή της Ελλάδας στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Στρατιωτικών Ορχηστρών «Spasskaya Tower 2021» (Πύργος του Σωτήρα στο Τοίχος του Κρεμλίνου), που διεξήχθη από 27/8 έως 5/9 στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και συνέπεσε με τις εορταστικές εκδηλώσεις των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
Το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα ΑMFIONIA – ATHENS SYMPHONIC & JAZZ BANDS FESTIVAL ως αποκλειστικός εκπρόσωπος του Διεθνούς Φεστιβάλ Στρατιωτικών Ορχηστρών «Spasskaya Tower» στην Ελλάδα, ανέλαβε να οργανώσει την ελληνική αποστολή.
Πρόεδρός του κ. Βαλέριο Σμιρνόφ και παραγωγό την εταιρεία Συναδινός Θεοφάνης E-PROD, σε σκηνοθεσία – χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου.
Στόχος του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος ΑMFIONIA – ATHENS SYMPHONIC & JAZZ BANDS FESTIVAL είναι η προώθηση του μηνύματος της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μέσα από τον πολιτισμό και τη μουσική.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από 32 στελέχη της Στρατιωτικής Ορχήστρας της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ «ΘΗΣΕΑΣ») και τη Διμοιρία της Σχολής Ευελπίδων η οποία μάλιστα εμφανίστηκε με επετειακές στρατιωτικές στολές από διάφορες περιόδους της ελληνικής ιστορίας.
Η ελληνική αποστολή πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και του Δήμαρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου.
Ο Δήμαρχος παρευρέθηκε στο Φεστιβάλ και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μόσχα είχε επαφές με αξιωματούχους του Δήμου Μόσχας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας για μελλοντικές συνεργασίες.
Η φαντασμαγορική γιορτή «Spasskaya Tower» πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη εμβληματική Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας στο πλάι του Κρεμλίνου, και είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα φεστιβάλ στρατιωτικής μουσικής στον κόσμο.
Κορυφαίες στρατιωτικές ορχήστρες, δεκάδες «ένστολοι» μουσικοί, σολίστ, χορευτές και χορωδίες από διάφορες χώρες του κόσμου θα προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα υψηλών προδιαγραφών!
Με φόντο τον εμβληματικό Πύργο του Σωτήρα, πραγματοποιείται μια «μουσική παρέλαση», ένα πρωτόγνωρο Φεστιβάλ που συνδυάζει στρατιωτική, κλασσική, παραδοσιακή, ποπ και ροκ μουσική με εντυπωσιακές παρελάσεις, ιδιαίτερες χορογραφίες, φαντασμαγορικούς φωτισμούς και χιλιάδες πυροτεχνήματα.
Σχηματισμοί με απόλυτη ακρίβεια, ρυθμό, συγχρονισμό, εκτελεσμένοι από στρατιωτικά μουσικά συγκροτήματα γεμάτα μουσικότητα, αρμονία, ένταση, χάρη, ομορφιά και δύναμη!
Τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Υπουργείου Άμυνας Ρωσίας και του Δημάρχου Μόσχας.
Η Ελλάδα συμμετέχει στο «Spasskaya Tower» από το 2011.
Φέτος στο «Spasskaya Tower 2021» συμμετείχαν 29 στρατιωτικές ορχήστρες και το παρακολούθησαν πάνω από 25.000 θεατές ενώ η τηλεοπτική μετάδοση ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια τηλεθεατών.
Η ελληνική συμμετοχή, που όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, εκπροσωπήθηκε από την Στρατιωτική Μουσική της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ «ΘΗΣΕΑΣ») καθώς και από τη Διμοιρία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ερμήνευσε: το δημοτικό/ παραδοσιακό τραγούδι «Οι Κολοκοτρωναίοι», το μουσικό θέμα της ταινίας «Chariots of Fire /Δρόμοι της Φωτιάς» του συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, «Τα τρομπόνια» του Γιάννη Μαρκόπουλου από το soundtrack της ταινίας «Επιχείρηση Απόλλων», τους «Χαρταετούς» του Μίκη Θεοδωράκη και το δημοτικό τραγούδι «Μακεδονία Ξακουστή».
Όπως εξήγησε η κυρία Σπυράτου που σκηνοθέτησε την παρουσίαση της ελληνικής αποστολής:
«Στόχος της ήταν να αποδοθούν ελληνικές αξίες μέσω εικόνων.»
Επέλεξε να παρουσιάσει τρεις εικόνες: την προετοιμασία του σώματος για τον αγώνα, που παρέπεμπε στην αναπαράσταση του Δρομέα από τα ελληνικά αγγεία, τον δυναμισμό από τις μάχες του ’21 όπως τις απέδωσαν στους πίνακες τους Έλληνες και ξένοι ζωγράφοι αλλά και το πανάρχαιο σχήμα της σπείρας, που έλκει την καταγωγή του από τον λαβύρινθο και φθάνει ως τα σημερινά ελληνικά πανηγύρια.
Την ημέρα του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη οι διοργανωτές τίμησαν τον Έλληνα μουσουργό, τηρώντας ενός λεπτού σιγή, ενώ τα πορτρέτα του πάνω στην ελληνική σημαία προβάλλονταν στις γιγαντοοθόνες της Κόκκινης Πλατείας με φόντο το Κρεμλίνο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις