Μακρόν – Θέλουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών
Για την αμυντική συμφωνία Γαλλίας και Ελλάδας μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν αυτός που πήρε πρώτος τον λόγο στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κοινή αμυντική συμφωνία Γαλλίας και Ελλάδας.
«Είμαστε σε μία πολύ σημαντική στιγμή» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αποτελεί το απαύγασμα της συνεργασίας μας», σημείωσε. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η Γαλλία δεσμεύτηκε στο πλευρό της Ελλάδας το 2020. «Αυτή η συνεργασία εκφράζει τη βούληση μας να ενισχύσουμε την αμυντική συνεργασία και την ασφάλεια των κρατών μας και των κοινών μας περιοχών», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.
«Εντατικοποιήσαμε αυτές τις συζητήσεις την τελευταία εβδομάδα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Θέλουμε να προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα αμφοτέρων των χωρών μας», είπε χαρακτηριστικά, «προωθώντας την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ευημερία στις κοινές μας περιοχές».
Πρόσθεσε ότι μιλάμε για μια εμβάθυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στα στρατηγικά διακυβεύματα στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα στο στρατιωτικό κομμάτι, όπως και στο κομμάτι της στρατιωτικής βιομηχανίας. Αυτό υπογραμμίζεται από την απόκτηση από την ελληνική πλευρά τριών φρεγατών Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία.
«Ψήφος εμπιστοσύνης» στις ελληνογαλλικές σχέσεις
Χαρακτήρισε αυτή την κίνηση ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνογαλλικές σχέσεις. «Θα εντατικοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία επί βιομηχανικού επιπέδου, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Θα πάρουμε το μέγιστο από αυτή τη συνεργασία και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. «Αυτή η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.
«Θα επωφεληθούμε από την ασφάλεια, την ειρήνη στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, αλλά και στα Βαλκάνια». Επιπλέον, συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή συνεργασία, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος για τη συμφωνία.
«Έχουμε ένα κοινό όραμα σε όλη την περιοχή που ανέφερε», είπε ο Μακρόν, «εκείνο των δικών μας συμφερόντων και της σταθερότητας. Να δράσουμε και να εργαστούμε από κοινού».
Η Ελλάδα είχε πολιτισμό πριν γίνει έθνος, είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Μας ενέπνευσε και μας επέτρεψε να είμαστε ο κόσμος που είμαστε», είπε ο Γάλλος πρόεδρος. «Η Ελλάδα είναι το κράτος που μέσα σε δύο αιώνες μπόρεσε να ακολουθήσει ένα ανείπωτο μονοπάτι», είπε ο Μακρόν, «εκείνο της ανεξαρτησίας και ταυτόχρονα να είναι ένα κράτος στην καρδιά της Ευρώπης».
«Αυτή η συνεργασία είναι συνεκτική με τη δική μας ιστορία», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ευχαρίστησε και τους υπουργούς που συνοδεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Γαλλία βρέθηκε δίπλα στην Ελλάδα την περίοδο των πυρκαγιών, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις