Mega deal 5 δισ. με τη Γαλλία – Τι περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία – Στις 10 οι ανακοινώσεις
Το «mega deal» με τη Γαλλία -ύψους 5 δισ. ευρώ- φέρνει φρεγάτες Belharra, κορβέτες Gowind αλλά και μια ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο φέρνει η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλία που αναμένεται να ανακοινώσουν το πρωί της Τρίτης (στις 10 ώρα Ελλάδος) από το Ελιζέ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
Το «mega deal» με τη Γαλλία -ύψους 5 δισ. ευρώ- φέρνει φρεγάτες Belharra, κορβέτες Gowind αλλά και μια ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας.
Λεπτομέρειες της συμφωνίας συζητήθηκαν στο χθεσινό δείπνο του γάλλου προέδρου και του έλληνα πρωθυπουργού, ενώ στο Παρίσι μετέβησαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, οι οποίοι είχαν συζητήσεις και συναντήσεις με τους γάλλους ομολόγους τους.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα πρόκειται για μια συμφωνία που θα ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belharra και ακόμη τριών κορβετών Gowind.
Καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη συμφωνίας έπαιξε το γεγονός ότι οι Γάλλοι κατέθεσαν βελτιωμένη προσφορά τόσο ως προς το κόστος όσο και ως προς τους χρόνους παράδοσης. Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει είναι εάν οι τρεις κορβέτες θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία.
Η πλέον βασική πτυχή της συμφωνίας είναι το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής, βάσει του οποίου εάν μια από τις δύο χώρες απειληθεί η προκληθεί, τότε η άλλη χώρα θα τη συνδράμει στρατιωτικά, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Σε περίπτωση δηλαδή θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, η Γαλλία θα μπορεί να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις, αεροπλάνα, πλοία, στρατό ξηράς για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Το Δόγμα Αμυντικής Συνδρομής έχει πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις και στήνει ένα τείχος αποτροπής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Ουσιαστική η εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας
«Υπάρχει εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Γαλλία» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης του στην ΕΡΤ που έγινε μέσα στο Μουσείο του Λούβρου, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την αμυντική συμφωνία περιορίστηκε να πει ότι απόψε (σ.σ. χθες) θα έχει εκτενή συζήτηση με τον πρόεδρο Μακρόν, ενώ και παρέπεμψε στις επίσημες ανακοινώσεις για περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο από το Μέγαρο των Ηλυσίων, το πρωί της Τρίτης.
Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είχα κάνει πρόβλεψη την άνοιξη ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και έναν ήσυχο χειμώνα».
Κατόπιν διατύπωσε την άποψη ότι προτιμά να βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο», για να προσθέσει: «Υπάρχουν θέματα που μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία».
«Μόνο εργαλείο επίλυσης είναι το Διεθνές Δίκαιο», είπε και επισήμανε: «Η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα όρια μας. Δεν είναι μόνο όρια της Ελλάδας, είναι όρια της Ευρώπης. Έχουμε αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θέτουν την Τουρκία προ των ευθυνών της. Προτιμώ πάντα να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλάδα έχει μια υποχρέωση να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα. Και το κάνουμε αυτό με τρόπο πολύ συστηματικό και ουσιαστικό, στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών περιορισμών μας».
«Δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε μία κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου. Υπάρχουν όμως καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, μετά από μια δεκαετία κρίσης, τα οποία έχω την ευθύνη να αντιμετωπίσω και να παραδώσω στη συνέχεια στον διάδοχό μου ή στην διάδοχό μου, γιατί ξέρετε ότι αυτές είναι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν μεγάλο ορίζοντα», τόνισε και συμπλήρωσε κατόπιν: «Θα παραδώσω πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις στον ή στην διάδοχο μου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις