Γουάινμπεργκ – Δεν είμαστε στο 1973 – Προσωρινές και όχι συστημικές οι πληθωριστικές πιέσεις
Ο επικεφαλής οικονομολόγος στο High Frequency Economics, εξήγησε ότι η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, η συμφόρηση στα λιμάνια και η πανδημία είναι προσωρινοί παράγοντες που πλήττουν την προσφορά κι όχι συστημικές πληθωριστικές πιέσεις.
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Ανείπωτη καταστροφή από τις φωτιές στην Καλιφόρνια - Πάνω από 130 σπίτια έχουν γίνει στάχτη
Ο βετεράνος οικονομολόγος Καρλ Γουάινμπεργκ δεν συμμερίζεται την άποψη που φοβίζει τις αγορές, πώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού και συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών.
Σε συνέντευξη του στο CNBC είπε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να καθοδηγούνται από μια «προσωρινή πλημμύρα προβλημάτων στην προσφορά» αλλά δεν βλέπει ένδειξη συνεχιζόμενης ανοδικής πίεσης στις τιμές.
Ο Γουάινμπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγος στο High Frequency Economics, εξήγησε ότι η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, η συμφόρηση στα λιμάνια και η πανδημία είναι προσωρινοί παράγοντες που πλήττουν την προσφορά κι όχι συστημικές πληθωριστικές πιέσεις.
«Ο πληθωρισμός είναι μια διαδικασία και όχι μια εφάπαξ αλλαγή στο επίπεδο των τιμών, κάτι που νομίζω ότι βλέπουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε.
Δεν είμαστε στο 1973
«Βλέπουμε μια προσαρμογή σε νέες προσωρινές πραγματικότητες από την πλευρά της προσφοράς, αλλά δεν βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η διαδικασία του στασιμοπληθωρισμού που είδαμε στη δεκαετία του 1970».
Ο στασιμοπληθωρισμός εντοπίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, στην οποία ο πληθωρισμός είναι υψηλός, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και η ανεργία παραμένει σταθερά υψηλή. Το πρόβλημα για τους φορείς χάραξης οικονομικής πολιτικής σε μια τέτοια περίπτωση είναι ότι τα μέτρα για τον περιορισμό του πληθωρισμού, όπως οι έλεγχοι μισθών και τιμών ή η αυστηρή νομισματική πολιτική, μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω την ανεργία.
Ο Γουάινμπεργκ είπε ότι δεν βλέπει μέχρι στιγμής βάση για ένα τέτοιο σενάριο, προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι 1973».
Αν και αναγνωρίζει ότι ένα «μεγάλο τμήμα» της αγοράς πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα είναι συνεχώς υψηλότερος, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει τις αποδόσεις των ομολόγων, υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που διατηρούν την ισορροπία της αμερικανικής οικονομίας, «μεταξύ των οποίων ο μικρότερος είναι ο Covid 19».
Με τόσους πολλούς Αμερικανούς να αντιστέκονται στον εμβολιασμό, αυτό θα συνεχίσει να είναι πρόβλημα και να αποτελεί τροχοπέδη στην οικονομία, για πολύ, πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα με τα τσιπ δεν έχει βραχυπρόθεσμη λύση σε αυτό, τα σημεία συμφόρησης στην προμήθεια στο λιμάνι δεν έχουν βραχυπρόθεσμη λύση», είπε. Υποστήριξε ότι αυτό δεν ήταν λάθος της Fed και ότι «η προσφορά και η ζήτηση θα ισορροπήσουν», πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές θα σταματήσουν να αυξάνονται «μετά από ένα ορισμένο σημείο».
«Απλώς περνάμε ένα πολύ δύσκολο κομμάτι αυτή τη στιγμή καθώς ανοίγουμε ξανά την οικονομία με ρυθμό που δεν είχαμε ξαναδεί, μετά το κλείσιμο που δεν είχαμε ξαναδεί και έχουμε κάποια απροσδόκητα χτυπήματα στην πορεία», Weinberg είπε.
«Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να προσθέσετε σε μια ιστορία που λέει ότι πέρα από το άμεσο άνοιγμα, πως θα δούμε συνεχή ανοδική πίεση στις τιμές».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις