Σούπερ μάρκετ – Πού θα φτάσει ο τζίρος – Τι αλλάζει στις online πωλήσεις
Εκτός από την επανεκκίνηση όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων οι αλυσίδες θα πρέπει να αναμετρηθούν με τις περσινές τους επιδόσεις
*Γράφει η Ξανθή Γούναρη
«Κρυάδα» μεν αλλά όχι όσο μεγάλη περίμεναν τα επιτελεία των αλυσίδων επιφυλάσσει η επόμενη διετία για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ.
Τα ποσοστά ανόδου του τζίρου για την οργανωμένη λιανική θα κινηθούν μεταξύ 2,5 και 2,7% (ονομαστική ανάπτυξη) για την επόμενη χρονιά, ή και ενδεχομένως και για το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κωνσταντίνου Μαχαίρα, προέδρου του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).
Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στο 14ο Συνέδριο του ECR με τίτλο «Το μέλλον μας Τώρα: Αποτελεσματική ανταπόκριση σε έναν κόσμο που αλλάζει», από τα περίπου 350 ευρώ το μήνα, τα οποία δαπανούν τα νοικοκυριά σε είδη οικιακής κατανάλωσης τα 250 ευρώ πάνε στα ψώνια από το σούπερ μάρκετ.
Όσον αφορά τη φετινή χρονιά εκτιμάται ότι ο τζίρος των αλυσίδων σούπερ μάρκετ θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή με μικρή μείωση, καθώς οι ανέμελοι καλοκαιρινοί μήνες τελείωσαν και ένα δύσκολο τρίμηνο για τον κλάδο έχει ξεκινήσει.
Εκτός από την επανεκκίνηση όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων που αναμφίβολα «κόβει» πόντους από τις πωλήσεις της οργανωμένης λιανικής, οι αλυσίδες θα πρέπει να αναμετρηθούν με τις περσινές τους επιδόσεις, όταν το δεύτερο ολικό lockdown είχε απογειώσει τον τζίρο, καθώς και με τις πληθωριστικές πιέσεις που αδειάζουν το πορτοφόλι των καταναλωτών μειώνοντας τη δυνατότητά τους για ψώνια, ακόμη και για τα είδη πρώτης ανάγκης.
Το φετινό καλοκαίρι (13 εβδομάδες που τελείωσαν στις 29 Αυγούστου 2021) ελέω τουρισμού, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ ενισχύθηκαν κατά 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν σε 2,21 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2020 ο τζίρος των σούπερ μάρκετ εκτινάχθηκε καταγράφοντας επιπλέον έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ ( 11,5 δισ. ευρώ από 10,43 δισ. ευρώ που ήταν το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI), με τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς να διαμορφώνεται στο 9,7%.
Μεγαλύτερη ταχύτητα, μεγαλύτερες χρεώσεις
Σε δύσκολη εξίσωση για τον κλάδο των σούπερ μάρκετ εξελίσσεται και το ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων. Παρότι κινείται με εξωφρενικές ταχύτητες όσον αφορά την αποδοχή μεταξύ των καταναλωτών προς το παρόν δεν φέρνει κέρδη.
Όπως σημείωσε στο συνέδριο του ECR ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, ο διευθύνων σύμβουλος της METRO AEBE, δεδομένου ότι το ηλεκτρονικό κανάλι δεν είναι κερδοφόρο για να βελτιωθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες και οι παραδόσεις να είναι πιο ακριβείς αναπόφευκτα οδηγείται στο σημείο που ο πελάτης θα πληρώσει επιπλέον τις έξτρα υπηρεσίες που επιθυμεί να λαμβάνει. Ήδη στο εξωτερικό η τάση αυτή έχει αρχίσει να καταγράφεται και μάλιστα είναι κάτι που εξετάζει αυτό το διάστημα και η Amazon.. «Θέλεις παράδοση σε δύο ώρες; Υπάρχει η δυνατότητα αλλά θα υπάρχει χρέωση».
Να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 η αξία των πωλήσεων στα e-shops των σούπερ μάρκετ σημείωσε αύξηση 122% συγκριτικά με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Η συνολική αξία των online αγορών σε τιμές λιανικής άγγιξε το πρώτο εξάμηνο τα 140,6 εκατ. ευρώ, και είναι βέβαιο πως θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 163,8 εκατ. ευρώ με τα οποία έκλεισε συνολικά ο κλάδος το 2020, σύμφωνα με την Convert Group.
Πηγή: ΟΤ
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς