Λέκκας – Να δημιουργηθεί εθνική βάση δεδομένων για τις σχολικές μονάδες και την ταυτότητα ασφαλείας τους
Στο προσκήνιο ξανά, η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ο φονικός σεισμός στην Κρήτη, εκτός των άλλων ανέδειξε και το ζήτημα ασφάλειας και αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτιρίων.
Οι καταστροφές και οι ζημιές που προκληθήκαν σε σχολεία από τον φονικό σεισμό που χτύπησε το πρωί της Δευτέρας το Αρκαλοχώρι, είναι τεράστιες.
Ενδεικτικό είναι ότι 9 από τα 17 σχολεία της περιοχής κρίθηκαν «κόκκινα».
Κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιο Λέκκα, αναδεικνύει την ανάγκη τα υπουργεία Υποδομών και Παιδείας να δημιουργήσουν μια εθνική βάση δεδομένων για τις σχολικές μονάδες και την ταυτότητα ασφάλειας τους.
Όπως τόνισε σε παρεμβάσεις του, στην ΕΡΤ και τον Σκάι, ο κ. Λέκκας, πρέπει επίσης «να γίνει πιστοποίηση των εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα. Από τη μία στιγμή στην άλλη δεν μπορούμε να εκμηδενίσουμε τον κίνδυνο».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως μέχρι να έρθουν οι κινητές αίθουσες στην Κρήτη, ίσως οι μαθητές κάνουν μάθημα εξ αποστάσεως.
«Να μην προσεγγίσουν οι κάτοικοι τα σπίτια τους»
Ο κ. Λέκκας, επεσήμανε ότι για να γίνουν έλεγχοι και αυτοψίες από τους μηχανικούς σε κτίρια, πρέπει να μην υπάρχει μετασεισμική δραστηριότητα. Κάλεσε παράλληλα, τους κατοίκους στο Αρκαλοχώρι να μην προσεγγίσουν τα σπίτια τους που έχουν υποστεί ζημίες αναφέροντας ότι υπάρχουν παρά πολλά διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία και ιδρύματα στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, όπως σημείωσε, οι κάτοικοι δεν θέλουν να απομακρυνθούν από το χωριό.
«Έχουμε αναλάβει ενεργό ρόλο με επικεφαλής τον κ. Στυλιανίδη. Είναι πολυσύνθετα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Οι σκηνές είναι για δύο – τρεις ημέρες. Στη συνέχεια υπάρχουν δωμάτια ξενοδοχείων που μπορεί να πάει ο κόσμος αλλά δεν θέλουν να απομακρυνθούν. Τα θέματα των οικίσκων λύνουν κάποια προβλήματα, αλλά θα πρέπει να περάσει μια εβδομάδα και να γίνει μια προετοιμασία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π.
Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη μετασεισμική ακολουθία υποστήριξε ότι «οι μικροί μετασεισμοί γίνονται μεν αισθητοί, αλλά δεν προκαλούν καμία ανησυχία».
Όπως είπε, «η Κρήτη οφείλει την ομορφιά της στους μεγάλους σεισμούς. Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε ούτε τα φαράγγια, ούτε τον Ψηλορείτη, ούτε τις πεδιάδες, ούτε την όμορφη ενδοχώρα. Είναι βίωμα οι σεισμοί της Κρήτης, μαζί με όλα τα άλλα γνωρίσματα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις