Ο Γκιουρντενίζ για την ελληνογαλλική συμφωνία – Οι Ελληνες πέφτουν στην παγίδα του Θουκυδίδη
«Με δανεικά στήνουν θαλάσσια δύναμη», λέει ο Τζέμ Γκιουρντενίζ, πνευματικός πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας, για την ελληνογαλλική συμφωνία, προσθέτοντας ότι οι φόροι του ελληνικού λαού ξοδεύονται μάταια: «Δίνουν χαρά στους εμπόρους γαλλικών όπλων και στους μεσάζοντες».
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- «Διαταραγμένη» χαρακτήρισε η κυβέρνηση τη νεαρή Ιρανή φοιτήτρια που γδύθηκε δημοσίως
- Κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων και εκρηκτικών υλών – Συνελήφθησαν 5 άτομα
- Τσουνάμι εκλογικής παραπληροφόρησης στα social media - Ανησυχία για «ξένο δάκτυλο»
Ο Τζέμ Γκιουρντενίζ, απόστρατος ναύαρχος και πνευματικός πατέρας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, δήλωσε πως λυπάται για τον ελληνικό λαό, σχολιάζοντας τη στρατηγική συμφωνία Γαλλίας – Ελλάδας.
«Χαρά στους εμπόρους»
«Οι φόροι τους ξοδεύονται μάταια» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, προφανώς εκνευρισμένος, προσθέτοντας ότι πέφτουν με παραδειγματικό τρόπο «στην παγίδα του Θουκυδίδη».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανάρτησης Γκιουρντενίζ, σύμφωνα με τα tourkikanea:
«Λυπάμαι για τον ελληνικό λαό. Οι φόροι τους ξοδεύονται μάταια. Δίνουν χαρά στους εμπόρους γαλλικών όπλων και στους μεσάζοντες. Με δανεικά στήνουν θαλάσσια δύναμη. Με παραδειγματικό τρόπο πέφτουν στην παγίδα του Θουκυδίδη».
Yunan halkı için üzülüyorum. Vergileri boşa harcanıyor. Fransız Silah tüccarlarını ve komisyoncuları sevindiriyorlar. Taşıma suyla deniz gücü kuruyorlar. Tukidides tuzağına örnek şekilde düşüyorlar. https://t.co/vIupVIL7WE
— Cem GÜRDENİZ (@cemgurdeniznet) September 28, 2021
Ο όρος «παγίδα του Θουκυδίδη»
Η ιστοσελίδα athensreviewofbooks αναφέρει ότι τον όρο «παγίδα του Θουκυδίδη» επινόησε ο Γκρέιαμ T. Αλισον στο βιβλίο του «Προορισμένοι για πόλεμο: Μπορούν οι ΗΠΑ και η Κίνα να αποφύγουν την παγίδα του Θουκυδίδη;», για να περιγράψει την ερμηνεία του μεγάλου ιστορικού για τα αίτια του Πελοποννησιακού Πολέμου.
Με λίγα λόγια η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι όταν μια ισχυρή κυρίαρχη δύναμη αντιλαμβάνεται την άνοδο μιας άλλης που απειλεί να την επισκιάσει, μοιραία οδηγείται σε σύγκρουση μαζί της.
Τον 5ο αιώνα π.Χ., η Σπάρτη ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η Αθήνα ήταν η ανερχόμενη. Αφορμές για τη σύρραξη υπήρξαν πολλές, αλλά η αιτία ήταν αυτή.
Ο συγγραφέας κατόπιν παρομοιάζει την Κίνα με την Αθήνα και τις ΗΠΑ με τη Σπάρτη και συμπεραίνει μετά από διεξοδική ανάλυση και επιχειρήματα ότι οι δύο σημερινές υπερδυνάμεις κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα του Θουκυδίδη και να οδηγηθούν σε πόλεμο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις