Σεισμός στην Κρήτη – Τη στήριξη των πληγέντων με πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ ζήτησε το ΚΚΕ
«Άμεση και πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη» ζήτησε με ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης
Παρέμβαση για την «άμεση και πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό στην Κρήτη» πραγματοποίησε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ανοχύρωτος ο λαός από τα φυσικά φαινόμενα
«Ένας νεκρός εργάτης, 2.500 κάτοικοι άστεγοι, κατολισθήσεις και τεράστιες υλικές ζημιές είναι ο αρχικός απολογισμός των επιπτώσεων του ισχυρού σεισμού μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 27/9 καθώς και των μετασεισμών δεδομένου ότι ο κίνδυνος παραμένει για το λαό της περιοχής εξαιτίας της μετασεισμικής ακολουθίας.
Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι ο λαός είναι ανοχύρωτος από τα φυσικά φαινόμενα, ιδιαίτερα με αφορμή ένα σεισμό, που έλαβε χώρα σε μία σεισμογενή περιοχή όπως η Κρήτη που εδώ και περίπου 4 μήνες παρουσιάζει σεισμική δραστηριότητα. Οι μνήμες άλλωστε είναι ακόμη νωπές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, σε Εύβοια, Αττική, Πελοπόννησο, από τις πλημμύρες σε Καρδίτσα, Εύβοια, την Κρήτη και αλλού, από τον σεισμό στη Σάμο.
Κοινή συνισταμένη των παραπάνω καταστροφών είναι η εγκληματική έλλειψη αντισεισμικής, αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής θωράκισης, με τραγικές συνέπειες για το λαό» αναφέρει στην ερώτησή του ο Κ. Παπαδάκης και επισημαίνει στη συνέχεια:
Εγκληματική πολιτική
«Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι η πολιτική κόστους-οφέλους που εφαρμόζουν η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις δεν παρέχουν την απαραίτητη χρηματοδότηση για ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και προστασίας από τις φυσικές καταστροφές. Επειδή δεν προκύπτει το προσδοκώμενο όφελος για τους επενδυτές, τα αναγκαία έργα μένουν στα χαρτιά. Ακόμα όμως κι όπου προκύπτει τέτοιο, οι όποιες άδειες για έργα δίνονται με προδιαγραφές ασφαλείας-λάστιχο, με φαστ-τρακ διαδικασίες, εξυπηρετώντας συμφέροντα των ομίλων κατασκευών, τουρισμού κ.ά, ενώ συνδέονται με αποχαρακτηρισμούς προστατευόμενων εκτάσεων κι αλλαγή χρήσης γης με κριτήριο την κερδοφορία των ομίλων. Σε κάθε περίπτωση, για τους χιλιάδες πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές, που αποτελούν τα πρώτα θύματα αυτής της εγκληματικής στρατηγικής, επιφυλάσσονται πενιχρές κυβερνητικές αποζημιώσεις, με κόφτες και προϋποθέσεις, με μεγάλες καθυστερήσεις και δόσεις στην εκταμίευση, σε όσους κατορθώσουν να περάσουν όλα αυτά τα εμπόδια».
Διαχρονική ευθύνη ΕΕ και κυβερνήσεων
Βάσει αυτών ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:
«Ερωτάται η Επιτροπή πώς τοποθετείται στο κατεπείγον αίτημα για κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για την στήριξη των πληγέντων, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους σε στέγαση και σίτιση έτσι ώστε να μείνουν στον τόπο τους, την αποζημίωσή τους για τις περιουσίες και τις μικρές επιχειρήσεις που χάθηκαν στο 100% των ζημιών, με χρηματοδότηση για αποκατάσταση υποδομών, δημόσιων κτιρίων, σχολείων κ.α.
Πώς αιτιολογεί η Επιτροπή ότι με τη διαχρονική ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ καταγράφεται η τραγική έλλειψη:
–ολοκληρωμένου σχεδιασμού, χρηματοδότησης και υλοποίησης όλων των αναγκαίων αντισεισμικών έργων;
–του αναγκαίου καθολικού προληπτικού ελέγχου σε κτίρια σχολείων όπου εντοπίζεται ήδη μεγάλο πρόβλημα, και γενικότερα σε δημόσια κτίρια, δομές συγκέντρωσης πληθυσμού και όπου αλλού είναι αναγκαίο;»
- Καιρός: Έρχεται ψυχρή εισβολή το Σαββατοκύριακο – Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία
- Γάζα: Κάθε 30 λεπτά ένα παιδί σκοτώνεται – Πόσοι Αχμέτ και πόσες Λιγιάν πέθαναν από ισραηλινές επιθέσεις
- «Η KGB έβαλε μικρόφωνο στο κρεβάτι του γάμου μας» – Μάγια Πλισέτσκαγια και Ροντιόν Στσεντρίν
- ΠΑΣΟΚ – Τσουκαλάς: Όταν υπάρχει ανάπτυξη πρέπει να παίρνει μέρισμα και ο κόσμος της εργασίας
- Gov.gr Wallet: Έρχονται τα στοιχεία για τους βαθμούς ποινής των οδηγών
- Προϋπολογισμός: Η ανάπτυξη στο 2,3% το 2025 – Πτώση πληθωρισμού στο 2,1% και μείωση χρέους στο 147,5%