Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία με Γαλλία – Διακομματική στήριξη θέλει ο Μητσοτάκης – Αγκάθι η διάρκεια της συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Συμφωνία με Γαλλία – Διακομματική στήριξη θέλει ο Μητσοτάκης – Αγκάθι η διάρκεια της συμφωνίας με τις ΗΠΑ

«Προσβλέπω σε μια διακομματική στήριξη μιας συμφωνίας η οποία πιστεύω αποτελεί μια εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα» διαμήνυσε ενώπιον της ΠτΔ ο Κ. Μητσοτάκης ενόψει της συζήτησης στη Βουλή την επόμενη Πέμπτη. Θολά σημεία στο άρθρο 2 για την αμοιβαία αμυντική συνδρομή με τη Γαλλία βλέπει η αντιπολίτευση. Η κριτική για το κόστος των εξοπλισμών και η διχογνωμία Αθήνας και Ουάσινγκτον για την διάρκεια της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας

Την Πέμπτη στις 7 Οκτωβρίου θα συζητηθεί τελικά και θα ψηφιστεί η ελληνογαλλική στρατιωτική Συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει και μάλιστα ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας θέμα διακομματικής στήριξης καθώς σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «αποκτήσαμε τα καλύτερα πολεμικά πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή».

Εθνική παρακαταθήκη και ενιαίο αμυντικό δόγμα της ΕΕ

«Προσβλέπω σε μια διακομματική στήριξη μιας συμφωνίας η οποία πιστεύω αποτελεί μια εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα. Ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεσης και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί και πρέπει σιγά σιγά να βρει αυτό το βηματισμό η Ευρώπη» απάντησε η κα Σακελλαροπούλου.

Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να εστιάζουν στο ότι οι φρεγάτες Belharra αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος για την αποτρεπτική ισχύ της χώρας έναντι της Τουρκίας και ταυτόχρονα επισημαίνουν την ώθηση που δίνεται στην συζήτηση για το ενιαίο ευρωπαϊκό αμυντικό δόγμα.

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε για βήμα προς τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ενώ χαρακτήρισε τη Γαλλία ως την πιο σημαντική στρατιωτικά δύναμη της Ευρώπης. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε την ελληνογαλλική συμφωνία ως βήμα προς την κατεύθυνση της αμυντικής ένωσης της ΕΕ.

Ενστάσεις, προβληματισμοί και θολά σημεία

Πάντως παρά την καταρχήν θετική γνώμη που έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ακόμα πιο ένθερμη στήριξη που παρέχει το ΚΙΝΑΛ στην ελληνογαλλική συμφωνία και την αγορά των φρεγατών Belharra έχουν αρχίσει να εγείρονται ενστάσεις και προβληματισμοί τόσο για το κόστος όσο και για τα θολά σημεία της συμφωνίας σε ότι αφορά την αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Σε συνέχεια των επισημάνσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου -σχετικά με το άρθρο 2 της Συμφωνίας- ότι «η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα», ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι το κατ’ αρχήν θετικό άρθρο 2 προβλέπει αμυντική συνδρομή μόνο σε περίπτωση επίθεσης κατά της «επικράτειας», αφήνοντας συνεπώς εκτός κάλυψης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπου κυρίως εντοπίζεται η τουρκική επιθετικότητα. Επίσης, στο άρθρο 18 προβλέπεται συμμετοχή σε κοινή ανάπτυξη δυνάμεων σε περιοχές όπως στο Σαχέλ, πέραν κάθε συλλογικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών.

Υπενθύμισε μάλιστα την κριτική που έχει ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση της κυβέρνησης να στείλει ελληνικά στρατεύματα στη Σαουδική Αραβία εμπλέκοντας την Ελλάδα για πρώτη φορά σε μια ενδοαραβική σύγκρουση σουνιτών-σιιτών.

Φουσκωμένος λογαριασμός

Από τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα επιμένουν στο ζήτημα του «φουσκωμένου» κόστους των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων με την Έφη Αχτσιόγλου μάλιστα να δηλώνει ότι «δεν εμπιστευόμαστε τον κ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος».

Το ΚΙΝΑΛ θέτει το ερώτημα τι άλλαξε και τον Ιούλιο του 2020 ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε πει ότι η αγορά των φρεγατών κόστιζε ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε μόνο τα Rafale, ενώ τώρα έπραξε άλλα. Οφείλει λοιπόν να ενημερώσει άμεσα για το τι έχει αλλάζει, ποια είναι η επιβάρυνση και αν υπάρχει διαφορά στο κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ Αντρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε σωστή την επιστροφή της κυβέρνησης στις αρχικές αποφάσεις για την αγορά των γαλλικών φρεγατών ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι η Φώφη Γεννηματά έχει προτείνει από τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα ένα ποσοστό να πηγαίνει στις αμυντικές δαπάνες για να ενδυναμώσουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα έναντι της Τουρκίας.

Συνολικά απορριπτική στάση έναντι όχι μόνο της συμφωνίας με τη Γαλλία αλλά και της επικείμενης συμφωνίας με τις ΗΠΑ έχει το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «πρόκειται για συμφωνίες και εξοπλισμούς απόλυτα ενταγμένους στα επιθετικά σχέδια των ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή» και επισημαίνοντας ότι «με μπροστάρη την κυβέρνηση της ΝΔ και κολαούζους τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ επιχειρείται να καλλιεργηθεί η εντύπωση στο λαό ότι οι υπέρογκοι εξοπλισμοί και οι συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, υπηρετούν δήθεν την άμυνα της χώρας».

Πενταετή διάρκεια ή επ’ αόριστον ανανέωση;

Με τον Νίκο Δένδια να ετοιμάζεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ στις 14 Οκτωβρίου για την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χαιρετίζει την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών, θέμα έχει ανακύψει σχετικά με την χρονική διάρκεια που θα έχει η συμφωνία ΗΠΑ και Ελλάδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτες από το Παρίσι τόνισε ότι «καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός των επόμενων εβδομάδων η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή συμφωνία με τις ΗΠΑ», ωστόσο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε για επ’ αόριστον ανανέωση.

«Έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο με την Ελλάδα όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για πιθανές ανανεώσεις της Συμφωνίας Αμοιβαία Αμυντικής Συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της συμφωνίας επ’ αόριστον από την τρέχουσα ετήσια διάρκεια της» τόνισε ο εκπρόσωπος του State Department.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως οι σχετικές διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα, όπως αρμόζει μεταξύ δύο στρατηγικών εταίρων, όπως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ».

Ο κ. Παπαϊωάννου προσέθεσε πως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα, ενώ ερωτηθείς για τη διάρκεια της συμφωνίας, παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρωτοφανής εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας χωρίς ανταλλάγματα

Σε υψηλούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πρωτοφανή εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. «Δεν θα ξαφνιαστούμε αν η πρώτη που το σχεδιάζει είναι αυτή του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο τον προειδοποιούμε ότι “λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο”»

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος άσκησε σκληρή κριτική λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος ο πρωθυπουργός από το άδειασμα του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο αποκάλυψε ότι η νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα έχει αόριστη διάρκεια. Παραχώρηση που δεν είχε κάνει καμία προηγούμενη κυβέρνηση θα ήταν και η σύναψη συμφωνίας για πενταετή διάρκεια, αλλά η επ’ αόριστον παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, και μάλιστα χωρίς κανένα αντάλλαγμα, είναι ιδιαίτερα προβληματική, τόνισε.

Διαβάστε επίσης: Τι αλλάζει στη Μεσόγειο – Το παρασκήνιο της συμφωνίας με Γαλλία και τα μηνύματα στην Τουρκία

«Πρόβα» αποτροπής στον Έβρο

Στον Έβρο ολοκληρώθηκε η τελευταία φάση της άσκησης «Παρμενιών» με τις Ένοπλες Δυνάμεις να στέλνουν σήμα αποτροπής στα σύνορα με την Τουρκία. Στην άσκηση συμμετείχαν όλα τα σώματα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν και από το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο.

Only in

Η Αμερική στη Γάζα ξέχασε τα μαθήματα του Αφγανιστάν και του Ιράκ, λέει η Washington Post

Σε ένα βασικό επίπεδο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασυνεπή πολιτική απέναντι στη Γάζα και το μέλλον της, σημειώνει χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024