Χαμός στην Ιταλία με άγαλμα που θεωρήθηκε σεξιστικό
Το άγαλμα είναι εμπνευσμένο από το διάσημο ποίημα La Spigolatrice di Sapri του Λουίτζι Μερκαντίνι
«Το άγαλμα δεν αντικατοπτρίζει σε τίποτα την επανάσταση κατά των Βουρβόνων ούτε την αυτοδιάθεση της γυναίκας» υποστηρίζουν γυναίκες του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ένα άγαλμα που απεικονίζει μια λιτά ντυμένη γυναίκα από ένα ποίημα του 19ου αιώνα προκάλεσε διαμάχη για σεξισμό στην Ιταλία.
Το χάλκινο άγαλμα, το οποίο απεικονίζει μια γυναίκα με διαφανές φόρεμα, αποκαλύφθηκε το Σάββατο κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία παρέστη ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, στο Σάπρι, στη νότια περιοχή της Καμπανίας.
Το μπρούτζινο άγαλμα, έργο του γλύπτη Εμανουέλε Στιφάνο συνισττά φόρο τιμής στο La Spigolatrice di Sapri (Η καθαρίστρια του Σάπρι), που έγραψε ο ποιητής Λουίτζι Μερκαντίνι το 1857.
Το ποίημα στηρίζεται στην ιστορία μιας αποτυχημένης επανάσταση κατά του Βασιλείου της Νάπολης από τον Carlo Pisacane, έναν από τους πρώτους Ιταλούς σοσιαλιστές στοχαστές.
Στο Σάπρι στην ακτή της Καμπανίας, στις 28 Ιουνίου 1857 σκοτώθηκαν 300 μαχητές της ανεξαρτησίας και ο ίδιος ο Carlo Pisacane.
Η βουλευτίνα του Δημοκρατικού κόμματος και πρώην πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής, Laura Boldrini, αντέδρασε έντονα δηλώνοντας ότι το άγαλμα αποτελεί «προσβολή για τις γυναίκες και την ιστορία που θα έπρεπε να γιορτάζει».
La statua appena inaugurata a #Sapri e dedicata alla #Spigolatrice è un’offesa alle donne e alla storia che dovrebbe celebrare.
Ma come possono perfino le istituzioni accettare la rappresentazione della donna come corpo sessualizzato?
Il maschilismo è uno dei mali dell’Italia. pic.twitter.com/2msLhgJvso
— laura boldrini (@lauraboldrini) September 26, 2021
Γυναίκες από το Δημοκρατικό Κόμμα στο Παλέρμο ζήτησαν να γκρεμιστεί το άγαλμα.
«Για άλλη μια φορά, πρέπει να υποστούμε την ταπείνωση να βλέπουμε τον εαυτό μας να αναπαρίσταται με τη μορφή ενός σεξουαλικοποιημένου σώματος, χωρίς ψυχή και χωρίς καμία σχέση με τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της ιστορίας» ανέφεραν οι γυναίκες.
Το άγαλμα, όπως λένε, δεν αντικατοπτρίζει τίποτα από την επανάσταση κατά των Βουρβόνων ούτε την «αυτοδιάθεση μιας γυναίκας που επιλέγει να μην πάει στη δουλειά της και να πάρει θέση ενάντια στον καταπιεστή».
Ο γλύπτης υπερασπίστηκε το έργο του, γράφοντας στο Facebook ότι αν ήταν στο χέρι του το άγαλμα θα ήταν «εντελώς γυμνό … απλά επειδή είμαι λάτρης του ανθρώπινου σώματος».
Είπε ότι είναι ανώφελο να προσπαθεί κανείς να εξηγήσει το έργο τέχνης σε όσους «θέλουν οπωσδήποτε να βλέπουν μόνο διαφθορά».
Στις φωτογραφίες από την τελετή διακρίνεται ο Κόντε, που είναι πλέον ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων, αμήχανος καθώς κοιτάζει το άγαλμα, περιτριγυρισμένος από μια κυρίως ανδρική συνοδεία.
- Ηρακλής – Μακεδονικός 3-0: Τρίποντο με πρωταγωνιστή τον Τσιριγώτη (vid)
- Ντόναλντ Τραμπ: Η viral φωτογραφία του πριν τη νικητήρια ομιλία του
- Μελόνι: Υπερασπιζόμαστε τα εργατικά δικαιώματα πιο πολύ απ’ την «αριστερά του χαβιαριού»
- Nations League: Η αποστολή της Φινλανδίας για το παιχνίδι με την Εθνική μας ομάδα (pic)
- Αυτό είναι το μεγάλο λάθος που κάνουμε όταν οδηγούμε το αυτοκίνητο
- Αμαλιάδα: «Καλά έκανα. Θα κάνω ό,τι θέλω» το αποκαλυπτικό μήνυμα της Ειρήνης στη μητέρα της