Πού βρέθηκαν τα λεφτά
Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και μπρος. Συγκεκριμένα από τον προσεχή Μάρτιο και μετά, όταν η ΕΚΤ όπως έχει προαναγγείλει θα αποσύρει σταδιακά τα μέτρα της πανδημίας.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η έκφραση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, «Λεφτά υπάρχουν», έχει μείνει στην ιστορία. Η αλήθεια είναι, ότι λεφτά υπάρχουν, αρκεί να τα αναζητήσει κανένας, με όραμα, με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα.
Τι έκανε η σημερινή κυβέρνηση. Επιασε όλους τους συντελεστές που οδηγούν στο «φτηνό χρήμα» από τις αγορές. Δεν τους απείλησε. Τους ρώτησε τι πρέπει να κάνει προκειμένου να βρίσκει φτηνή, άφθονη ρευστότητα από τις αγορές.
Πώς θα καταφέρει δηλαδή το κομπόδεμα των 30 δισ. που δανείστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, να το διατηρήσει και να το ενισχύσει από τις αγορές.
Και αυτοί – η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οίκοι αξιολόγησης και τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια – της απάντησαν.
Της ζήτησαν πρώτα από όλα να είναι ξεκάθαρη η πολιτική βούληση για αλλαγές. Ενιαίο συμπαγές κυβερνητικό μέτωπο απαρτιζόμενο από ανθρώπους που πιστεύουν στον κοινό σκοπό.
Της ζήτησαν να λύσει το πρόβλημα των τραπεζών που δεν ήταν άλλο από το «βουνό» των κόκκινων δανείων που συνέχιζαν να βαραίνουν τους ισολογισμούς τους. Το έκανε γρήγορα και «αναίμακτα». Μείωσε στο μισό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εν μέσω πανδημίας και με τους πλειστηριασμούς παγωμένους.
Το τρίτο που της ζητήθηκε ήταν οι πολλές μικρές ή μεσαίες μεταρρυθμίσεις. Οχι διατάξεις που έμειναν στα χαρτιά, αλλά αλλαγές σε κάθε τομέα της οικονομίας. Ηρεμα και επίσης αναίμακτα.
Κάπως έτσι κατάφερε να επεκταθεί η εξαίρεση για την Ελλάδα στο πανδημικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Κάπως έτσι κατάφερε να αναβαθμιστεί το ελληνικό αξιόχρεο, φτάνοντάς το μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα.
Κάπως έτσι αυξήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα, σε πάνω από 40 δισ. Κάπως έτσι υπάρχουν λεφτά στα ταμεία για να προγραμματίζεται η αγορά φρεγατών και αεροπλάνων.
Κάπως έτσι υπάρχουν άμεσα προς διάθεση πολλά εκατομμύρια σε κάθε φυσική ή μη καταστροφή που χτυπάει αυτή τη χώρα και τους πολίτες της.
Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και μπρος. Συγκεκριμένα από τον προσεχή Μάρτιο και μετά, όταν η ΕΚΤ όπως έχει προαναγγείλει θα αποσύρει σταδιακά τα μέτρα της πανδημίας.
Θα επιστρέψουμε ως χώρα στο παλιό καθεστώς, «όλοι μαζί και ο μουτζούρης στο πλάι», ή η Ελλάδα θα πάψει να έχει τον «μουτζούρη» και θα συνεχίσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, να απολαμβάνει την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ;
Την είδηση επ’ αυτού την έβγαλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. Εβγαλε «λαβράκι» κατά το δημοσιογραφικώς λεγόμενο.
Ρώτησε την Κριστίν Λαγκάρντ αν θα συνεχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και αυτή του είπε ότι θα το δούμε τον Δεκέμβριο ή στις αρχές του έτους. Μέχρι τώρα δεν είχε πει τίποτα. Δηλαδή απλά θα έληγε το ένα καθεστώς και θα πηγαίναμε στο επόμενο χωρίς την Ελλάδα.
Τώρα δηλώνει αποφασισμένη να το συζητήσει. Μην έχει κανείς αμφιβολία ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να μείνει πίσω.
Αν δεν πιστεύετε τον Παπαδημούλη, δέστε τις αποδόσεις στις αγορές ομολόγων, όπου η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται φτηνότερα από την Ιταλία, με το 10ετές της κάτω από 0,9%.
Αυτά σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους. Το δημοσιονομικό σκέλος, που προφανώς επωφελείται από το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης των τόκων, θα το δούμε σε έναν χρόνο με τη συζήτηση για την επιστροφή των κανόνων από το 2023.
Μην έχετε αμφιβολία και σε αυτή την συζήτηση θα πάνε καλά τα πράγματα. Αν συνεχιστεί η στοχοπροσήλωση…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις