Παπαευαγγέλου – Πάνω από 90% η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid στη Θεσσαλονίκη
Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στη Βόρεια Ελλάδα
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών με θέμα το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την CoViD-19, τον κοροναϊό, την εξέλιξη της πανδημίας, τις μεταλλάξεις, την προοπτική των εμβολίων, την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, πραγματοποιήθηκε όπως κάθε Πέμπτη από το υπουργείο Υγείας.
Αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε την πορεία της πανδημίας την τελευταία εβδομάδα πτωτική, ενώ σημείωσε ότι σύμφωνα με το ECDC η Ελλάδα είναι από τις χώρες που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ.
Η κατάσταση στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα
Ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα εμφανίζει διαφοροποιήσεις ανά περιοχή με την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όπως φαίνεται υπάρχει ευθεία αντιστοιχία ανάμεσα στην εμβολιαστική κάλυψη και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Επισήμανε ότι παρατηρείται μία αύξηση κρουσμάτων αλλά και θανάτων στην ηλικιακή ομάδα 55 – 64 ετών, που υπάρχει μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων.
Σταθερή είναι η αποκλιμάκωση του συστήματος υγείας στην επικράτεια με εξαίρεση τη Β. Ελλάδα, ανέφερε. Συγκεκριμένα στην επικράτεια η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid φτάνει στο 69%, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι πάνω από 90%
Για την επαναλειτουργία των σχολείων
Ο αριθμός των κρουσμάτων στους εφήβους δεν προκαλεί μεγάλες ανησυχίας, με εξαίρεση τις περιοχές που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Το γεγονός ότι υπάρχει ενδοοικογενειακή λοίμωξη επιβαρύνει αυτήν την εικόνα.
Όπως είπε: «τα σχολεία αποτελούν τον καθρέφτη της εκάστοτε κοινότητας, το οποίο συνεπάγεται ότι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), υπάρχουν αυξημένα κρούσματα Covid 19 στις σχολικές μονάδες».
Στην Αττική για παράδειγμα με ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη, τα κρούσματα στους κάτω των 17 ετών δεν αυξήθηκαν, όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου ενώ πρόσθεσε πως μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων είναι ασφαλής και ότι οι γονείς πρέπει να σκεφτούν ότι εάν είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να μολύνουν τα παιδιά τους.
Υπάρχει πιθανότητα για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα από αυτά που εφαρμόζονται σε μια σειρά περιοχές τοπικά, και τι θα παίξει τον καθοριστικό παράγοντα ώστε να αποφασιστεί ένα γενικευμένο λοκντάουν, τόσο η Βάνα Παπαευαγγέλου όσο και ο Γκίκας Μαγιορκίνης απάντησαν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι σχεδόν απίθανο.
Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι: «Δεν έχουμε συζητήσει για παραπάνω μέτρα, εάν φτάσουμε εκεί θα θεωρηθεί αποτυχία μας. Προφανώς η πίεση στο σύστημα υγείας είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αλλά παίζει ρόλο και ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, η εμβολιαστική κάλυψη κλπ».
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι αυτό θα είναι ένα ακραίο σενάριο, που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Ωστόσο, ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο και γι αυτό δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις