Τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει αν θα βρέξει το επόμενο δίωρο
Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις δυσκολεύουν τα σημερινά προγνωστικά μοντέλα.
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Η λονδρέζικη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind, η οποία ανήκει πλέον στη Google, έγινε διάσημη τo 2016 με το σύστημα που νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο αρχαίο κινεζικό παιχνίδι Γκο. Tώρα, υπόσχεται να βελτιώσει τις βραχυπρόθεσμες μετεωρολογικές προβλέψεις.
Ερευνητές της εταιρείας που συνεργάστηκαν με τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία (Met Office) παρουσιάζουν στο Nature έναν αλγόριθμο που προβλέπει αν και πόσο θα βρέξει σε μια περιοχή εντός των επόμενων δύο ωρών.
Τέτοιου είδους βραχυπρόθεσμες προβλέψεις είναι δύσκολες για τα σημερινά προγνωστικά μοντέλα, τα οποία προβλέπουν τα καιρικά φαινόμενα σε μεγαλύτερη χρονική κλίμακα μίας ή δύο ημερών.
Η βελτίωση των βραχυπρόθεσμων προβλέψεων, τις οποίες οι μετεωρολόγοι αποκαλούν «nowcasting», θα επέτρεπε ταχύτερη προειδοποίηση για καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και πλημμύρες, λένε οι ερευνητές.
Το Met Office παραχώρησε στη DeepMind δεδομένα από μετεωρολογικά ραντάρ της Βρετανίας για το διάστημα 2016-18, τα οποία δείχνουν πόση βροχή έπεφτε ανά πεντάλεπτο σε κάθε περιοχή της χώρας με ανάλυση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου. Η τεχνητή νοημοσύνη τροφοδοτήθηκε με τα δεδομένα για να μάθει να αναγνωρίζει τα μοτίβα των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.
Μετά την αρχική εκπαίδευση, το σύστημα κλήθηκε να προβλέψει αναδρομικά τις βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στα δεδομένα του 2019, και οι πιθανολογικές προβλέψεις της αξιολογήθηκαν από 56 μετεωρολόγους του Met Office.
Στο 89% των περιπτώσεων, οι μετεωρολόγοι έκριναν τις προβλέψεις της DeepMind πιο αξιόπιστες από δύο άλλες εναλλακτικές μεθόδους nowcasting, αναφέρουν οι ερευνητές της εταιρείας στη δημοσίευσή τους.
Η μελέτη «αναδεικνύει τις προοπτικές που ίσως προσφέρει η ΑΙ ως ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση των βραχυπρόθεσμων προγνώσεων» δήλωσε στους Financial Times ο Νάιαλ Ρόμπερτσον, επικεφαλής Καινοτομίας στο Met Office.
Πρόσθεσε ότι η υπηρεσία του εξετάζει ήδη το πώς η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στις επίσημες προβλέψεις για τη Βρετανία.
Άλλοι μετεωρολόγοι πάντως δεν εμφανίστηκαν εξίσου ενθουσιασμένοι.
«Δεν βλέπω καμία επανάσταση στις προβλέψεις» σχολίασε στο Wired ο Πίτερ Κλαρκ του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, ο οποίος δηλώνει ότι παραξενεύτηκε με το γεγονός ότι η μελέτη βασίστηκε στην αξιολόγηση μετεωρολόγων αντί σε αντικειμενικά κριτήρια.
Η τεχνητή νοημοσύνη «είναι πιθανώς λίγο καλύτερη» από άλλα μοντέλα nowcasting, εκτίμησε ο Ρομπ Τόμσον, κι αυτός μετεωρολόγος στο Ρέντινγκ.
«Επανάσταση; Δεν ξέρω. Μεγάλες βελτιώσεις σε σχέση με κάποια υπάρχοντα μοντέλα; Ναι» συμφώνησε ο Ντέιβιντ Σουλτς του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.
Το Met Office σκοπεύει πάντως να συνεχίσει τη συνεργασία του με την DeepMind σε άλες εφαρμογές, όπως η εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η εταιρεία εξέπληξε πέρυσι την επιστημονική κοινότητα με μια διαφορετική νοημοσύνη, το AlphaFold, το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία στην πρόβλεψη της τρισδιάστατης δομής πρωτεϊνών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις