Σύμβουλος του Τατάρ – Εγινε σεισμός στην Κρήτη μας που είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας
Η επίκληση της ελληνικής κατοχής της Κρήτης από τον σύμβουλο του Τατάρ δεν είναι πρωτοφανής καθώς προωθείται με διάφορους τρόπους τα τελευταία χρόνια από το τουρκικό βαθύ... κράτος.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Το σχέδιο του τουρκικού βαθέως… κράτους για διεκδίκηση ακόμα και της Κρήτης φέρνει στο προσκήνιο, με αφορμή τον φονικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε το νησί, ο Φουάτ Ναλτζίογλου, σύμβουλος του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
«Υπό την κατοχή της Ελλάδας»
Σύμφωνα με τα tourkikanea, σε σχόλιό του στο Twitter, αναφορικά με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε την Κρήτη, σημειώνει:
«Στην Κρήτη μας που είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας συνέβη σήμερα σεισμός 6,5 ρίχτερ».
Yunanistan’ın işgali altındaki Girit adamızda bugün 6.5 şiddetinde bir deprem meydana geldi. pic.twitter.com/hxty5UHUbH
— Fuat Nalcıoğlu (@FuatNalcioglu) September 27, 2021
Στρατηγικό βάθος…
Μπορεί ως προς το μέγεθος του σεισμού να μην είναι τόσο ακριβής ο σύμβουλος του Τατάρ, αλλά ως προς την ελληνική κατοχή… της Κρήτης είναι άριστα πληροφορημένος καθώς η διεκδίκησή της από την Τουρκία έχει εκφραστεί με διάφορους τρόπους τα τελευταία χρόνια.
Οταν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόταν σε αλλαγές ή σε νέες ερμηνείες της Λωζάνης και άλλων Συνθηκών, δεν ήταν μια θέση του αέρα. Είχε… στρατηγικό βάθος.
Οι Τούρκοι, εφόσον έχουν προχωρήσει σε σχεδιασμό διαμελισμού της κυπριακής ΑΟΖ μεταξύ της ίδιας και των γειτονικών χωρών, έρχονται να τον συμπληρώσουν με ένα άλλο θεωρητικό μοντέλο: Μόνο το ένα τέταρτο της Κρήτης ανήκει στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, ο καθορισμός της ΑΟΖ θα πρέπει να γίνει όπως η Αγκυρα τον αντιλαμβάνεται, με τη δημιουργία μιας τουρκικής λίμνης (χάρτες 3 και 4, κάτω). Μυρίζονται αέριο και επιδιώκουν να βάλουν χέρι και στην Κρήτη.
Θεωρία…
Υπάρχει μάλιστα επεξεργασμένη… θεωρία, την οποία έχει διατυπώσει ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας Umit Yalim καθώς και τούρκοι ακαδημαϊκοί, που υποστηρίζει ότι το καθεστώς της Κρήτης καθορίστηκε από τέσσερις Συνθήκες. Αυτές του Λονδίνου στις 30 Μαΐου 1913, του Βουκουρεστίου της 10ης Αυγούστου 1913, της Αθήνας της 14ης Νοεμβρίου 1913 και της Λωζάνης της 24ης Ιουλίου 1923.
Επί του νησιού είχαν δικαιώματα η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία (χάρτης 1), σύμφωνα με την τουρκική θεωρία…
Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες συνθήκες, μόνο το ένα τέταρτο της νήσου Κρήτης ανήκει στην Ελλάδα. Και αυτό συμβαίνει, διότι, εκτός της Ελλάδας, διεκδικούσαν ή είχαν δικαιώματα επί του νησιού η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία (χάρτης 1, επάνω).
Χάρτης 2
Εφόσον μόνο το ένα τέταρτο της Κρήτης έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα και εφόσον, σύμφωνα με τον τουρκικό ισχυρισμό, οι τρεις εν λόγω χώρες είχαν παραιτηθεί των δικαιωμάτων τους επί του νησιού, αλλά όχι ρητώς υπέρ της Ελλάδας, τα δικαιώματα των τριών τετάρτων του νησιού ανήκαν ιστορικά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, της οποίας συνέχεια αποτελεί η Τουρκική Δημοκρατία (χάρτης 2, επάνω).
… Με βάση την κατοχή της Τουρκίας στα 3/4 της Κρήτης καθορίζεται η τουρκική ΑΟΖ στη Μεσόγειο (χάρτης 3)…
Αυτή η θεωρία διατυπώνεται από το «βαθύ τουρκικό κράτος», όσο τρελή και αν ακούγεται.
Μάλιστα, ασκείται κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν γιατί καθυστερεί να διεκδικήσει ό,τι ανήκει στην Τουρκία, την ίδια στιγμή κατά την οποία, όπως οι υποστηρικτές της εν λόγω θεωρίας ισχυρίζονται, η Ελλάδα επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα με την κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ για τα όρια της δικής της ΑΟΖ στην περιοχή.
… Και με αυτόν τον τρόπο προκύπτει… η απέραντη τουρκική λίμνη (χάρτης 4)
…και διεκδίκηση
Τον Μάιο του 2020, επίσης, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu είχε μεταδώσει ότι τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά και να προσφύγουν στη διεθνή δικαιοσύνη διεκδικώντας την «επιστροφή» της Κρήτης και ορισμένων νησιών του Αιγαίου στην Τουρκία.
Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι η ανάρτηση του συμβούλου του Τατάρ, με αφορμή τον σεισμό στην Κρήτη, μόνο τυχαία δεν είναι…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις