Προσφυγικό – Νομιμοποίηση αποτροπών και επαναπροωθήσεων ζητούν χώρες της Ανατολικής Ευρώπης
Ακολουθώντας τα βήματα του Ταγίπ Ερντογάν, η Λευκορωσία χρησιμοποιεί πλέον τους μετανάστες ως όπλο ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ εδώ και μήνες.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Γόνιμο έδαφος για ξενοφοβικές πρακτικές αποδεικνύεται η αδυναμία της ΕΕ να μην έχει λάβει μια κοινή απόφαση όσον αφορά την μετανάστευση.
Το επόμενο διάστημα η Ένωση φαίνεται πως θα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί, καθώς οι συνομιλίες για ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης όλο και πέφτουν στο κενό, με πολλά κράτη μέλη έχουν καταθέσει πρόταση νομιμοποίησης των αποτροπών και επαναπροωθήσεων.
Ακολουθώντας τα βήματα του Ταγίπ Ερντογάν, η Λευκορωσία χρησιμοποιεί πλέον τους μετανάστες ως όπλο ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ εδώ και μήνες. Χιλιάδες μετανάστες πετούν στη Λευκορωσία και στη συνέχεια ωθούνται στα σύνορα Πολωνίας, Λιθουανίας και Λετονίας από τις τοπικές αρχές.
Νομιμοποίηση αποτροπών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Η Λιθουανία έχει προτείνει την αλλαγή των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ για τη μετανάστευση για τη νομιμοποίηση των αποτροπών παράτυπων μεταναστών, όταν κηρύσσεται έκτακτη κατάσταση σε μια χώρα. «Οταν υπάρχει μια ακραία κατάσταση και οι παράτυποι μετανάστες χρησιμοποιούνται ως μέσο για να ασκήσουν πίεση σε χώρες, οι χώρες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις, όπως έχουμε λάβει εμείς στην εθνική μας νομοθεσία, δηλαδή να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εσωτερικών Agnė Bilotaitė.
Ερωτηθείς από το EURACTIV, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε την Τετάρτη ότι όχι μόνο η Λιθουανία αλλά και άλλα κράτη μέλη έχουν επίσης παρόμοιες ιδέες. «Η ρίζα αυτού του ισχυρισμού είναι, φυσικά, ότι είναι εντελώς διαφορετικό να αντιμετωπίζουμε τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλονται από άτομα που μπορούν να έρθουν στα σύνορα και να το κάνουν μεμονωμένα […] Και να κάνουμε το ίδιο για χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους μέσα σε λεωφορεία και πολύ συχνά σε αυτοκίνητα της αστυνομίας που σπρώχνονται στα σύνορα», είπε.
«Υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών των δύο περιπτώσεων και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε αναλόγως», είπε, προσθέτοντας ότι η απάντηση σε όλα αυτά τα ζητήματα είναι το προτεινόμενο από την Επιτροπή Σύμφωνο Μετανάστευσης.
Σταθερή διαχείριση συνόρων
Προηγουμένως, ένας εκπρόσωπος της ΕΕ απέρριψε κατηγορηματικά τις προσπάθειες να εργαλειοποιούνται άνθρωποι για πολιτικούς σκοπούς, αλλά δεν κατάφερε να δώσει μια σαφή απάντηση σχετικά με τη θέση της ΕΕ στο ζήτημα. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε προσπάθεια τρίτων χωρών να υποκινήσουν ή να συναινέσουν σε παράτυπη μετανάστευση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που χρειάζεται εδώ είναι και η τακτική, σταθερή διαχείριση των συνόρων και ο πλήρης σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις ειδικές ανάγκες των ευάλωτων ανθρώπων», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ στο EURACTIV.
«Συνεργαζόμαστε στενά με τις λιθουανικές αρχές για να τις υποστηρίξουμε στην αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων και διασφάλιση αποτελεσματικής πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.
Εν τω μεταξύ, μετανάστες και μικρά παιδιά – που μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα στο Michałowo – οδηγήθηκαν πίσω στα σύνορα με τη Λευκορωσία την Τετάρτη, επιβεβαίωσε η Katarzyna Zdanowicz, εκπρόσωπος των συνοριακών φρουρών της Πολωνίας, ανέφερε το δίκτυο TVN24.
«Θα πεθάνουν στο δάσος»
«Θέλουμε να μείνουμε εδώ και να γίνουμε Πολωνοί πολίτες, αλλά δεν μας επιτρέπεται. Όταν πηγαίνουμε στη Λευκορωσία, μας χτυπούν εκεί, μας παίρνουν τα χρήματα και μας στέλνουν πίσω στην Πολωνία. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να περπατήσουν. Θα πεθάνουν στο δάσος», δήλωσε ο Σουάτ, ένας από τους μετανάστες από την Τουρκία στην εφημερίδα Gazeta Wyborcza.
Η Πολωνική Συνοριοφυλακή ανέφερε ότι είχε αποτρέψει 200 έως 500 απόπειρες παράνομης διέλευσης συνόρων κάθε μέρα. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, περίπου 5.000 προσπάθειες ματαιώθηκαν. Αλλά πολλοί μετανάστες καταφέρνουν να ξεφύγουν από τους Πολωνούς συνοριοφύλακες, ανέφερε το Oko.press.
φ
Κάθε μέρα, περίπου 500 άτομα προσγειώνονται στο Μινσκ και τους υπόσχονται ότι θα μεταφερθούν στη Γερμανία, πρόσθεσε το Oko.press. Εάν και μόλις περάσουν με επιτυχία τα σύνορα στην Πολωνία, χρειάζονται μόνο τρεις ημέρες για να φτάσουν στα γερμανικά σύνορα, σε σύγκριση με τις 30 ημέρες που χρειάζονται μέσω της βαλκανικής διαδρομής.
Η επίτροπος μετανάστευσης της ΕΕ, Ylva Johansson, πρόκειται να φτάσει στη Βαρσοβία την Πέμπτη για να συζητήσει τις αντιδράσεις και τους θανάτους μεταναστών στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας και την πιθανή ανάμειξη της Frontex στην παρακολούθηση της κατάστασης.
Ο Γιόχανσον έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Πολωνό υπουργό Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί πέντε άνθρωποι νεκροί στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις