Το πάρτι του ρεύματος
Κάποια στιγμή το 2014 φαίνονταν ότι πλησιάζαμε στην αντικατάσταση των 7,5 εκατ. αναλογικών ρολογιών της ΔΕΗ και την τοποθέτηση των περίφημων «έξυπνων μετρητών».
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ακόμα και η λέξη κωμωδία χάνει πλέον τη σημασία της με όσα συνεχίζουν να συμβαίνουν στην Ελλάδα.
Εν έτει 2021 ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αποκάλυψε ότι υπάρχουν δύο εκατομμύρια μετρητές ρεύματος για τους οποίους ουδείς γνωρίζει τους πελάτες.
Ουδείς γνωρίζει σε ποιο αριθμό φορολογικού μητρώου, σε ποιο φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση αντιστοιχούν αυτοί οι δύο εκατομμύρια μετρητές. Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις αυτό το θέμα.
Αραγε οι κάτοχοι αυτών των μετρητών πληρώνουν ρεύμα; Χλωμό έως απίθανο. Χρησιμοποιούν ρεύμα; Σιγουρότατο. Πιθανότατα προσφέρουν δωρεάν κατανάλωση και στους φίλους τους. Και γιατί να μην το κάνουν, αφού μπορούν.
Πώς βρέθηκαν στην «γκρίζα» ζώνη; Ας όψεται η κρίση. Ας όψεται η πρώην «κρατική» ΔΕΗ. Η «παχιά» αγελάδα που όλοι άρμεγαν επί χρόνια και τώρα κόπτονται αν το ποσοστό του Δημοσίου θα πέσει κάτω από το 51%.
Ας όψονται τα κινήματα «δεν πληρώνω». Ας όψονται τα «συμφέροντα» (μη φανταστείτε τίποτα κουστουμαρισμένους) που αρνούνται από το 2010 το προφανές: Να μπουν ηλεκτρονικοί μετρητές, συνδεδεμένοι απευθείας με τον διαχειριστή του δικτύου και τον προμηθευτή τους.
Απλά, καθαρά και διαφανή. Κάποια στιγμή το 2014 φαίνονταν ότι πλησιάζαμε στην αντικατάσταση των 7,5 εκατ. αναλογικών ρολογιών της ΔΕΗ και την τοποθέτηση των περίφημων «έξυπνων μετρητών».
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση μέχρι το φθινόπωρο του 2015. Αλλά όλοι θυμόμαστε τι είχε προηγηθεί πολιτικά του φθινοπώρου του 2015, οπότε αυτή η πρώτη προσπάθεια έληξε άδοξα.
Μέχρι τις εκλογές του 2019, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η συζήτηση για τους μετρητές αφορούσε ένα πολύ μικρότερο πιλοτικό – το έλεγαν – έργο για 224.000 έξυπνους μετρητές.
Ηταν άλλωστε η εποχή που μπορούσε κάποιος σαν χρωστά μέχρι 1.000 ευρώ στη ΔΕΗ και να μην έχει καμία κύρωση, αν δεν πλήρωνε. Πού μυαλό για «έξυπνους» μετρητές. Οσο πιο «στραβά έκανε τα μάτια» όλο το εισπρακτικό σύστημα τόσο το καλύτερο θεωρούνταν.
Ηταν η εποχή που άνθησε και ένα συναφές «σπορ», αυτό της ρευματοκλοπής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ οι «μη τεχνικές απώλειες» του δικτύου, δηλαδή οι ρευματοκλοπές, εμφάνισαν αύξηση από 0,2% την περίοδο 2003-2004, σε 1,1% τα πρώτα χρόνια του μνημονίου 2011-2013. Για να εκτοξευτούν στο 3,9% την περίοδο 2015-2016 και στο 4,4% τη διετία 2018-2019.
Το μεγαλύτερο μέρος όλης αυτής της ζημιάς την υπέστη η ΔΕΗ. Οι καλοί και συνεπείς στις πληρωμές πελάτες έφευγαν σιγά σιγά κατευθυνόμενοι προς τα ελκυστικά πακέτα των ιδιωτών προμηθευτών ενέργειας. Και η ΔΕΗ έμενε με τη ζημιά, μιας δήθεν κοινωνικής πολιτικής, «α λα ελληνικά».
Παρεμπιπτόντως, οι «έξυπνοι» μετρητές θα μπουν τελικά, έστω και καθυστερημένα. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν προβλεφθεί κονδύλια και για αυτή την αλλαγή.
Ωφελημένα από την τοποθέτησή τους θα είναι κυρίως τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτά που στο ονομά τους είχε στηθεί όλο αυτό το «πάρτι» του ρεύματος…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις