Δημιουργείται η πρώτη μεσογειακή πράσινη περιφερειακή τράπεζα σπόρων Κρήτης
Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα είναι σε συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης, ΜΑΙΧ και Πολυτεχνείου Κρήτης.
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την ενεργειακή βιοκλιματική αναβάθμιση του κτιρίου του κέντρου «Δήμητρα» Χανίων υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στα Χανιά.
Η σύμβαση είναι μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης που χρηματοδοτεί τη σύμβαση (64.000 ευρώ), του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) και του Πολυτεχνείου Κρήτης για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με σκοπό την δημιουργία της πρώτης μεσογειακής «πράσινης» περιφερειακής τράπεζας σπόρων Κρήτης. Την συνυπέγραψαν ο διευθυντής του ΜΑΙΧ Γιώργος Μπαουράκης και ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.
Η Περιφέρεια Κρήτης με την προγραμματική σύμβαση πρόκειται να συμβάλλει στην εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την ενεργειακή και κτιριακή αναβάθμιση του κτιρίου του κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Χανίων, το οποίο παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο ΜΑΙΧ για τη μετεγκατάσταση των υποδομών της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών.
Οι προτεινόμενες καινοτόμες παρεμβάσεις, πέραν της δημιουργίας μιας διεθνούς σημασίας υποδομής, θα συμβάλλουν στην ασφαλέστερη διατήρηση συλλογών σημαντικών φυτογενετικών πόρων της Κρήτης, στη μείωση των λειτουργικών εξόδων της Τράπεζας Σπόρων του ΜΑΙΧ, στη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δραστηριοτήτων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε θέματα διατήρησης και αξιοποίησης της ιθαγενούς φυτικής ποικιλότητα, σε συνεργασία με τη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ και στην εφαρμογή των Εθνικών Στρατηγικών για τη Βιοποικιλότητα και την Κλιματική Αλλαγή, της νομοθεσίας για τους Φυτογενετικούς Πόρους, καθώς και των σχετικών διεθνών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η χώρα μας.
Φορέας υλοποίησης θα είναι το Πολυτεχνείο Κρήτης και η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη: Μανδαλάκη Μαρία, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Επ. Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Επιστημονικός Υπεύθυνος. Βαζάκας Αλέξανδρος – Θεοχάρης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Επ. Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Κύριος Ερευνητής. Σταυρακάκης Γεώργιος, Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Μηχανικός, Καθηγητής Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.
Η συνολική διάρκεια της Προγραμματικής Σύμβασης είναι 24 μήνες και το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του αντικειμένου της υπολογίζεται σε 12 μήνες, προσαυξημένο κατά 12 μήνες, που αφορούν τους απαιτούμενους ελέγχους και τις εγκρίσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις