Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πληθωρισμός – Σε υψηλό 13 ετών στην ευρωζώνη – Οι πιέσεις προς την ΕΚΤ και ο στασιμοπληθωρισμός

Πληθωρισμός – Σε υψηλό 13 ετών στην ευρωζώνη – Οι πιέσεις προς την ΕΚΤ και ο στασιμοπληθωρισμός

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε σε ποσοστό 3,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι 3% έναν μήνα νωρίτερα

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, εντείνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω άνοδο στις τιμές αλλά και τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να λάβει μέτρα για ανάσχεση του κύματος ανατιμήσεων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε σε ποσοστό 3,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι 3% έναν μήνα νωρίτερα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008

Οι τιμές αυξήθηκαν κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας, ωστόσο έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται στο κόστος και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς οι τιμές των διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,3% .

Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού αναμένεται στην Εσθονία (6,4%) και το χαμηλότερο στη Μάλτα (0,7%).

Eξετάζοντας τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού, η Ενέργεια αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη άνοδο (17,4%, έναντι 15,4% τον Αύγουστο).

Ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (2,1% από 2,6% τον περασμένο μήνα), τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (2,1% από 2,0% τον Αύγουστο) και οι υπηρεσίες (1,7%, σε σύγκριση με 1,1% τον Αύγουστο).

Αναλυτές εκτιμούν ότι με τις τιμές του φυσικού αερίου να καταρρίπτουν το ένα ανοδικό ρεκόρ μετά το άλλο, και τα προβλήματα στον εφοδιασμό να επηρεάζουν τα πάντα, από την παραγωγή αυτοκινήτων έως την κατασκευή υπολογιστών, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει το 4% μέχρι το τέλος του έτους. Το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο από τον στόχο της ΕΚΤ.

Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, θα επιδεινωθούν, αυξάνοντας τις πιθανότητες να δημιουργηθούν πιο μόνιμες πληθωριστικές πιέσεις καθώς οι εταιρείες προσαρμόζουν την πολιτική τιμολόγησης και μισθών.

Προς το παρόν, η ΕΚΤ διατηρεί το αφήγημα ότι αυτή η περίοδος πληθωρισμού θα περάσει γρήγορα και η αύξηση των τιμών θα παραμείνει κάτω από τον στόχο της για τα επόμενα χρόνια, και αυτό απαιτεί τη διατήρηση μειωμένου κόστους δανεισμού.

Πάντως, προ ημερών η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε πιο ανήσυχη από ότι συνήθως, επισημαίνοντας τους αυξημένους κινδύνους του πληθωρισμού, αν και συνέστησε υπομονή μέχρι να αποσαφηνιστεί η τάση.

Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι αλλάζουν τις απόψεις τους, υποστηρίζοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να υποτιμούν τον κίνδυνο πληθωρισμού.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες αυτός ο πληθωρισμός να είναι λιγότερο παροδικός από ό, τι υποδηλώνουν όλες οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ», δήλωσε ο οικονομολόγος της BNP Paribas, Luigi Speranza.

Ρεκόρ 24 ετών στη Γερμανία

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι ο πληθωρισμός της τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε πάνω από το 4%, σε ένα ακόμα δείγμα των πληθωριστικών πιέσεων στη γερμανική οικονομία.

Αναλυτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 4,1%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του πληθωρισμού στη γερμανική οικονομία από το 1997.

Σε υψηλό 10ετίας στη Γαλλία

Στο υψηλότερο επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας έφτασε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας INSEE.

Ο εναρμονισμένος με την ΕΕ δείκτης τιμών ανήλθε στο 2,7%, από 2,4% τον Αύγουστο.

Υψηλό 13 ετών και στην Ισπανία

Σε υψηλό 13 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο, αποτυπώνοντας και την αύξηση του ενεργειακού κόστους τόσο για τους Iσπανούς όσο και συνολικά για τους ευρωπαίους πολίτες.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 4% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, αρκετά πιο πάνω από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 3,6%, που κατέγραψε το Bloomberg.

Οι πληθωριστικές πιέσεις είχαν χρόνια να απασχολήσουν την παγκόσμια οικονομία. Και διατηρώντας μια κεκτημένη ταχύτητα -θα μπορούσε να πει κανείς- οι Κεντρικοί Τραπεζίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επιμένουν να μιλούν για παροδικό πληθωρισμό, που ήρθε «για να φύγει».

Και για αυτό τον λόγο επιμένουν να διατηρούν τα μέτρα στήριξης στην οικονομία, τα μηδενικά επιτόκια και τις έκτακτες μηνιαίες αγορές ομολόγων.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες κάτι δείχνει να αλλάζει τόσο στη φρασεολογία, όσο και στις αναλύσεις και τα στοιχεία που ανακοινώνονται…

Η Citirgoup αναφέρει ότι η ακρίβεια ήρθε για να μείνει για τουλάχιστον δύο χρόνια. Αν και σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η απότομη διόρθωση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος είναι πιθανή στα μέσα του 2022, η ακρίβεια στο καλάθι των νοικοκυριών θα παραμένει σε όλη τη διάρκεια του 2022 και ενδεχομένως ακόμη και το 2023.

Η ανησυχία του στασιμοπληθωρισμού

Στο πλαίσιο αυτό, μία νέα ανησυχία αναδύεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές: ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού. Πιθανός συνδυασμός στάσιμης οικονομικής δραστηριότητας και υψηλού πληθωρισμού θα είχε αρνητικές συνέπειες για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Τα πράγματα είναι απίθανο να πάρουν τόσο άσχημη τροπή.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 5,3% στις Ηνωμένες Πολιτείες, και, πριν από το τέλος του έτους, θα ξεπεράσει το 4%, στη Βρετανία, εάν πραγματοποιηθούν οι προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Οι πιέσεις στις τιμές αποδεικνύονται ισχυρότερες και λιγότερο μεταβατικές από ό,τι είχαν προβλέψει οι κεντρικοί τραπεζίτες, εξαιτίας των στρεβλώσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως, επί παραδείγματι, οι λιγότεροι οδηγοί φορτηγών. Η πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στο ετήσιο ερευνητικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Τρίτη, ότι οι εξαγωγές αγαθών της ευρωζώνης θα ήταν σχεδόν 7% υψηλότερες, το πρώτο εξάμηνο του έτους, αν δεν υπήρχε το πρόβλημα της στενότητας στην προσφορά.

Κι αυτό είναι κάτι που προβληματίζει τις Κεντρικές Τράπεζες.

Must in

Με «σπρώξε σπρώξε» προχωράει ο ΠΑΟ – Την Καλλιθέα με το ζόρι 1-0 (vids)

Ο Μουτίνιο άφησε χωρίς λόγο από το 33′ με δέκα παίκτες την Καλλιθέα και ο Γερεφέγεφ «λύτρωσε» τον Παναθηναϊκό στο 82′ για ακόμη μία νίκη με το αγαπημένο του 1-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο