Κοροναϊός – Οριζόντια τιμωρία βλέπουν οι πολίτες στα lockdown – Καμπανάκι ειδικών για αύξηση των κρουσμάτων
Μίνι λοκντάουν από σήμερα για τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με την ελπίδα τα μέτρα να ισχύσουν μόνο για μία εβδομάδα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν αντιδράσεις από πολίτες που βλέπουν οριζόντια «τιμωρία» σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Σε μίνι λοκντάουν είναι από σήμερα η Θεσσαλονίκη και αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, καθώς τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται με την πίεση στα νοσοκομεία να επιμένει επικίνδυνα. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε αρκετές περιοχές της χώρας οδηγεί σε αύξηση της διασποράς.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι η κάλυψη στις ΜΕΘ κοροναϊού είναι πάνω από 90% στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, με τους υγειονομικούς να απευθύνουν κραυγή αγωνίας για την μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου.
Τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται από σήμερα μοιάζουν μονόδρομος, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά, με τους πολίτες ωστόσο να διαμαρτύρονται καθώς τους περιορισμούς υφίστανται τόσο οι ανεμβολίαστοι όσο και εμβολιασμένοι.
Αντιδράσεις υπάρχουν κυρίως από τους πληττόμενους κλάδους, όπως οι επαγγελματίες μουσικοί που μένουν ξανά χωρίς δουλειά μετά από 1,5 χρόνο που δουλεύουν περιστασιακά εξαιτίας της πανδημίας.
«Μπροστά ο κοροναϊός και πίσω εμείς»
Στην κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο MEGA:
«Όλη η Βόρεια Ελλάδα κοκκίνισε. Υπάρχουν πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 40%, γιατί δεν έχουν πειστεί. 1 στα 3 κρούσματα σε ορισμένες περιοχές της Βορείου Ελλάδας είναι παιδιά. Πιέζεται το σύστημα. Πάνω από 90% καλυμμένες είναι οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα. Αν καλυφθεί το 10% πού θα πάει ο κόσμος να νοσηλευτεί», αναρωτήθηκε η γιατρός.
Σχετικά με τη συνάντηση που είχε χθες η ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι ζήτησαν από τον υπουργό την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων, καθώς υπάρχουν μεγάλες αναμονές.
«Να εξυπηρετηθούν τα τακτικά χειρουργεία κανονικά» – υπήρξε μείωση χειρουργείων έως 80%. Δεν μπορούμε να είμαστε νοσοκομεία μιας νόσου», τόνισε. Τέλος, η γιατρός αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, η οποία ξεκίνησε για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60.
«Η τρίτη δόση βοηθά πάρα πολύ, ειδικά στους ανοσοκατεσταλμένους. Αυξάνει πολύ τα αντισώματα», είπε. «Να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και να πάνε να εμβολιαστούν. Εάν αυτό δεν το συνειδητοποιήσουν θα τρέχουμε να φτάσουμε το τείχος ανοσίας. Μπροστά ο κοροναϊός και πίσω εμείς», πρόσθεσε.
Ξεκίνησαν και πάλι οι διακομιδές ασθενών
«Στο 100% η πληρότητα στη μονάδα εντατικής θεραπείας και σχεδόν το 90% της απλής κλινικής covid καλυμμένο» σημείωσε ο συντονιστής πνευμονολογικού τμήματος «Παπανικολάου» Αδαμάντιος Χλωρός, ενώ ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Χρήστος Παπαστεργίου πρόσθεσε πως «είναι στα όρια. Δεν υπάρχει περιθώριο για αύξηση εισαγωγών».
Οι διακομιδές ασθενών ξεκίνησαν και πάλι καθώς σε πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στην εντατική. Μόλις 4 κρεβάτια είναι κενά στη Λάρισα, ένα στην Καβάλα, ένα στη Χαλκιδική και κανένα στη Βέροια.
Η αγωνία όλων είναι εάν το μίνι λοκντάουν θα αποδώσει σε μία εβδομάδα. Από το πρωί η μουσική έκλεισε σε όλα τα καταστήματα εστίασης στη Θεσσαλονίκη ενώ υπάρχει και απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 το πρωί.
Προβληματισμός για τις παρελάσεις
Οι εορτασμοί για το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου, ήδη, προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς υπάρχει κίνδυνος ο συνωστισμός να αυξήσει τη διασπορά του ιού.
Στην αρχές της εβδομάδας η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα για Θεσσαλονίκη και βόρεια Ελλάδα. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όμως που μετά βίας σε κάποιες περιοχές αγγίζουν το 50% μπορεί να κρατήσουν την περιοχή σε καθεστώς μέτρων για αρκετές εβδομάδες.
Αντιδράσεις από επαγγελματίες
Την ίδια στιγμή η επιβολή των περιοριστικών μέτρων, όσο αναγκαία και να είναι από την κακή επιδημιολογική εικόνα, προκαλεί την αντίδραση των επαγγελματιών που βλέπουν ότι παρά το γεγονός των αυστηρών περιορισμών στους ανεμβολίαστους δεν αποφεύγονται τα οριζόντια μέτρα.
Το Σωματείο Δισκοθετών (Djs) Θεσσαλονίκης ήταν από τα πρώτα που αντέδρασαν στην απόφαση για την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Όπως αναφέρουν αναγκάζονται για τρίτη φορά μέσα σε 1,5 χρόνο να μείνουν χωρίς δουλειά, τη στιγμή που ακόμα και ως εμβολιασμένοι δεν μπορούν να εργαστούν.
Η ανακοίνωση των Djs που υπογράφεται από 210 μέλη έχει ως εξής:
Μετά και την νέα επιβολή περιοριστικών μέτρων στο νομό Θεσσαλονίκης και την καθολική απαγόρευση μουσικής στα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, μένουμε για 3η φορά σε 1,5 χρόνο άνεργοι, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψουμε στις δουλειές μας.
Οι DJS σαν επάγγελμα και γενικότερα η εστίαση, είναι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον στην διάρκεια της πανδημίας.
Μας είπαν πως είμαστε εστίες υπερμετάδοσης και για να μπορέσουμε να είμαστε υγιείς και να κρατήσουμε τις δουλειές μας, εμβολιαστήκαμε.
Μας είπαν πως οι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν στέρηση ελευθεριών, παρά μόνο αυτοί που δεν εμβολιάζονται. Και όμως, για άλλη μία φορά υπάρχει ανακολουθία λόγων και έργων από την κυβέρνηση.
Αφού λοιπόν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι (ή νοσούντες) και το προσωπικό κάνει 2 rapid test την εβδομάδα, ποιος είναι ο λόγος που κλείνουν την μουσική; Ποιος θα κολλήσει ποιον;
Είμαστε το εύκολο θύμα στις αποφάσεις της επιτροπής και της κυβέρνησης. Όμως δεν θα σιωπήσουμε άλλο! Αυτή είναι η δουλειά που συντηρούμε τις οικογένειες μας και υπάρχει πλέον πρόβλημα επιβίωσης.
Απαιτούμε την άρση της απαγόρευσης της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αλλιώς, να γίνει καταβολή αποζημίωσης για όσο διάστημα μείνουμε εκτός εργασίας.
Το Σωματείο Δισκοθετών νομού Θεσσαλονίκης, έχει προαναγγείλει κινητοποιήσεις για τις επόμενες ημέρες.
Οι επιστήμονες θα επανεξετάσουν στις αρχές της εβδομάδας την επιδημιολογική κατάσταση και θα φανεί εάν τα μέτρα θα καταφέρουν να έχουν αποτελέσματα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, οι ειδικοί επιμένουν για τη σημασία του εμβολίου που είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις