Κοροναϊός – Χωρισμένη στα… δύο η χώρα – Πώς και γιατί έφτασε στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη
Ήδη στην Ελλάδα φαίνεται πως στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πανδημία «επελαύνει» και φέρνει μαζί της νέα περιοριστικά μέτρα. Η Βόρεια Ελλάδα που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, τα κρούσματα αυξάνονται, τα νοσοκομεία γεμίζουν, ενώ χθες τέθηκαν σε μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Κιλκίς και η Λάρισα.
Χωρισμένη στα… δύο είναι εμβολιαστικά και επιδημιολογικά η χώρα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται και πάλι στη «λαίλαπα» του κορoναϊού με τις κλίνες στις ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες στο 90%.
Ήδη στην Ελλάδα φαίνεται πως στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πανδημία «επελαύνει» και φέρνει μαζί της νέα περιοριστικά μέτρα. Η Βόρεια Ελλάδα που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, τα κρούσματα αυξάνονται, τα νοσοκομεία γεμίζουν, ενώ χθες τέθηκαν σε μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Κιλκίς και η Λάρισα.
Διαβάστε ακόμη: Κοροναϊός – Σε μίνι lockdown Θεσσαλονίκη, Λάρισα και δύο ακόμα περιοχές
Η νότια χώρα, με τη μεγαλύτερη περιφέρεια, την Αττική με εμβολιασμένο το 61,2% του πληθυσμού βρίσκεται επιδημιολογικά σε φάση σταθερής συρρίκνωσης των κρουσμάτων, με μείωση στους θανάτους και στις νέες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Η κατάσταση στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα
Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα εμφανίζει διαφοροποιήσεις ανά περιοχή με την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όπως φαίνεται υπάρχει ευθεία αντιστοιχία ανάμεσα στην εμβολιαστική κάλυψη και την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
‘Οπως ανέφερε χθες κατά την ενημέρωση, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου παρατηρείται μία αύξηση κρουσμάτων αλλά και θανάτων στην ηλικιακή ομάδα 55 – 64 ετών, που υπάρχει μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων.
Σταθερή είναι η αποκλιμάκωση του συστήματος υγείας στην επικράτεια με εξαίρεση τη Β. Ελλάδα, όπως ανέφερε. Συγκεκριμένα στην επικράτεια η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid φτάνει στο 69%, ενώ στη Θεσσαλονίκη είναι πάνω από 90%.
«Η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά επιβαρυμένο στην κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Την εβδομάδα που μας πέρασε, είδαμε αυξητικές τάσεις στη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ενώ συνεχίζουμε να βλέπουμε καθημερινά πολλά νέα κρούσματα και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη» είπε κατά τη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
Κάτω από το 50% το ποσοστό των εμβολιασμών σε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα
Η Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στη συσχέτιση χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο την κακή εικόνα που παρουσιάζει η Βόρεια Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη Θεσσαλονίκη είναι 50,08%, στη Χαλκιδική 46,84%, στο Κιλκίς 41,00%, στη Λάρισα 49,91%, ενώ και στη Δράμα όπως και στην Πιερία κινείται εξαιρετικά χαμηλά με 42,56% και 41,63% αντίστοιχα.
«Καμπανάκι» Παγώνη για τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Βόρεια Ελλάδα
Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη Βόρεια Ελλάδα ανησυχούν τη Ματίνα Παγώνη, η οποία εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία μέσω της εκπομπής Κοινωνία Ώρα MEGA.
«Όλη η Βόρεια Ελλάδα κοκκίνισε. Υπάρχουν πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 40%, γιατί δεν έχουν πειστεί. 1 στα 3 κρούσματα σε ορισμένες περιοχές της Βορείου Ελλάδας είναι παιδιά. Πιέζεται το σύστημα. Πάνω από 90% καλυμμένες είναι οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα. Αν καλυφθεί το 10% πού θα πάει ο κόσμος να νοσηλευτεί», αναρωτήθηκε η γιατρός.
Σχετικά με τη συνάντηση που είχε χθες η ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι ζήτησαν από τον υπουργό την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων, καθώς υπάρχουν μεγάλες αναμονές.
«Να εξυπηρετηθούν τα τακτικά χειρουργεία κανονικά» – υπήρξε μείωση χειρουργείων έως 80%. Δεν μπορούμε να είμαστε νοσοκομεία μιας νόσου», τόνισε. Τέλος, η γιατρός αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, η οποία ξεκίνησε για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60.
«Η τρίτη δόση βοηθά πάρα πολύ, ειδικά στους ανοσοκατεσταλμένους. Αυξάνει πολύ τα αντισώματα», είπε. «Να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και να πάνε να εμβολιαστούν. Εάν αυτό δεν το συνειδητοποιήσουν θα τρέχουμε να φτάσουμε το τείχος ανοσίας. Μπροστά ο κοροναϊός και πίσω εμείς», πρόσθεσε.
Το αποτύπωμα των σχολείων
Ο αριθμός των κρουσμάτων στους εφήβους δεν προκαλεί μεγάλες ανησυχίας, με εξαίρεση τις περιοχές που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Το γεγονός ότι υπάρχει ενδοοικογενειακή λοίμωξη επιβαρύνει αυτήν την εικόνα.
Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου «τα σχολεία αποτελούν τον καθρέφτη της εκάστοτε κοινότητας, το οποίο συνεπάγεται ότι σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη), υπάρχουν αυξημένα κρούσματα Covid 19 στις σχολικές μονάδες».
Στην Αττική για παράδειγμα με ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη, τα κρούσματα στους κάτω των 17 ετών δεν αυξήθηκαν, όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου ενώ πρόσθεσε πως μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων είναι ασφαλής και ότι οι γονείς πρέπει να σκεφτούν ότι εάν είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν να μολύνουν τα παιδιά τους.
Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι η κεντρική και η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη με εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 50%, η επίπτωση των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά υψηλή στα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου και αυξήθηκε σημαντικά κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων στα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.
«Τα συμπεράσματα είναι ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σημαντική ενδοσχολική διασπορά του ιού. Τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων. Είναι χρέος μας να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη συνέχιση της σχολικής τους ζωής. Οι ενήλικοι συμπολίτες μας πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν κατανοήσουν ότι δεν έχουν μόνο υποχρέωση να προστατεύουν τον παππού και τη γιαγιά, αλλά και ότι ως γονείς, εμβολιαζόμενοι προστατεύουν τα παιδιά τους και συμβάλουν στην διασφάλιση της υγείας των παιδιών τους αλλά και στην ομαλή συνέχιση της σχολικής χρονιάς» κατέληξε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις