Κύθνος – Μονοπάτια ιστορίας και πολιτισμού
Ένα ιδιαίτερα αξιόλογο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών δίνει την ευκαιρία στους φυσιολάτρες και τους περιπατητές να ανακαλύψουν ένα σαφώς λιγότερο γνωστό αλλά και εξίσου γοητευτικό πρόσωπο της Κύθνου
Τόπος με πραγματικά πιστούς φίλους, η Κύθνος φημίζεται κατεξοχήν για τους γραφικούς οικισμούς της και τις εκπληκτικές παραλίες της, που προσελκύουν πολυάριθμους παραθεριστές και λάτρεις των θαλάσσιων εκδρομών.
Όμως, η Κύθνος έχει και άλλες ομορφιές, που μπορούν να τις γνωρίσουν όσοι είναι διατεθειμένοι να ξεφύγουν από τα τετριμμένα και να πραγματοποιήσουν ένα μοναδικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο, προπάντων το φθινόπωρο και την άνοιξη.
Πηγή: Δήμος Κύθνου
Αξιοποιώντας το ιδιαίτερα αξιόλογο δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών που διαθέτει το νησί (ορισμένες εξ αυτών είναι σηματοδοτημένες), οι φυσιολάτρες και οι περιπατητές έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα σαφώς λιγότερο γνωστό αλλά και εξίσου γοητευτικό πρόσωπο της Κύθνου.
Πηγή: Δήμος Κύθνου
Πηγή: Δήμος Κύθνου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τρεις από τις εν λόγω περιπατητικές διαδρομές (αναλυτική παρουσίασή τους γίνεται από το διαδικτυακό τόπο experiencekythnos.gr, από τον οποίον προέρχονται και οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο, πλην εκείνων στις οποίες αναφέρεται ως πηγή ο Δήμος Κύθνου).
Η πρώτη είναι εκείνη που οδηγεί τους περιπατητές από την παραλία της Επισκοπής στην παραλία της Απόκρουσης, στη δυτική ακτογραμμή του νησιού. Όσοι ακολουθούν το βατό μονοπάτι απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα στη φημισμένη παραλία Κολώνα και στο Αιγαίο συναντούν τον αρχαιολογικό χώρο του Βρυόκαστρου. Εκεί έχουν εντοπιστεί τα λείψανα της αρχαίας πόλης της Κύθνου. Η παραθαλάσσια τειχισμένη πόλη με το ιερό της Δήμητρας και την αξιόλογη εμπορική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή και τη μεσογειακή λεκάνη κατοικήθηκε αδιάκοπα από το 10ο αιώνα π.Χ. έως τον 6ο/7ο αιώνα μ.Χ.
Η δεύτερη διαδρομή, στο βόρειο-βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, ξεκινά πάνω από τον οικισμό των Λουτρών. Οι περιπατητές, αφού περάσουν από τη διασταύρωση που οδηγεί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (άλλοτε καθολικό μονής), ανηφορίζουν προς το μεσαιωνικό κάστρο της Ωριάς ή του Κατακέφαλου. Στην επιβλητική αυτήν τοποθεσία ήταν χτισμένη η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού. Σώζονται η πύλη, ερείπια τειχών, σπιτιών και δεξαμενών, καθώς και οι εκκλησίες της Aγίας Tριάδας και της Kεραλεούσας, κοντά στην είσοδο του κάστρου. Η θέα από το κάστρο της Ωριάς είναι μαγευτική.
Η τελευταία διαδρομή, στο ανατολικό τμήμα της κεντρικής Κύθνου, δίνει τη δυνατότητα στους περιπατητές να γνωρίσουν την περιοχή όπου βρίσκονται παλαιά μεταλλεία του νησιού, απομεινάρια της μεταλλευτικής δραστηριότητας (εξόρυξη σιδηρομεταλλευμάτων) που είχε αναπτυχθεί σε αυτό τους δύο προηγούμενους αιώνες. Το μονοπάτι ξεκινά από το διατηρητέο οικισμό της Δρυοπίδας και κατηφορίζει προς την παραλία Λεύκες, όπου έδεναν άλλοτε πλοία για τη φόρτωση σιδηρομεταλλευμάτων της περιοχής. Οι περιπατητές συναντούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής τις «Σπιτάρες» (ερειπωμένα κτίρια διοικήσεως μεταλλευτικής εταιρείας), καθώς και παλαιά πλυσταριά.
- Η ζωή από ψηλά – Ο Χάρης Χριστόπουλος «αιχμαλωτίζει» τον κόσμο από τον ουρανό
- Σεξ: Δεν είναι το ίδιο για όλες τις γυναίκες
- «Όποιος με ξέρει, ξέρει»: Η Τζένιφερ Άνιστον στόλισε με ελιές το χριστουγεννιάτικο δέντρο της
- Τεχνητή νοημοσύνη: Το Botto είναι AI καλλιτέχνης και βγάζει… εκατομμύρια δολάρια
- «Skål!» – Πώς η κλιματική αλλαγή μετατρέπει τη Σουηδία σε φιλόδοξο οινοπαραγωγό
- Οδήγηση: Πρόστιμο για όσους τρώνε μέσα στο αυτοκίνητο – Πότε σου παίρνουν το δίπλωμα