Η ελληνογαλλική συμφωνία, τα νεύρα του Ερντογάν και η γερμανική στήριξη
Απειλές, παραβιάσεις, πολλά νεύρα από την Τουρκία και στο... βάθος διερευνητικές εντολές με την Ελλάδα - Το κλίμα των ημερών, μετά την ελληνογαλλική συμφωνία
Μετά την πρώτη… κρυάδα και το αρχικό μούδιασμα, με απειλές, μαξιμαλισμούς και παραβιάσεις απαντά η Τουρκία στη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, αλλά και στη διεθνή απομόνωση του Ερντογάν, φθάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει τη χώρα μας ότι «απειλεί» τη συνοχή του ΝΑΤΟ, με «κινήσεις εναντίον άλλων εταίρων».
Η απάντηση, όμως, στον «σουλτάνο» ήλθε από εκεί απ’ όπου δεν την περίμενε. Από τη «φίλη» της Τουρκίας, Γερμανία, η οποία σχολίασε θετικά, μέσω του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, την ελληνογαλλική συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοιου είδους συμφωνίες δεν στρέφονται εναντίον άλλων εταίρων.
Η ελληνογαλλική συμφωνία περιέχει «σαφείς αναφορές» στην ιδιότητα των δύο χωρών ως κρατών-μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και «δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», ανέφερε συγκεκριμένα εκρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας», προσέθεσε ο ίδιος.
Και διευκρίνισε ότι «πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων».
ΕΕ: Συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα
Και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, ως συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα. Όπως ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, Ελλάδα και Γαλλία ενημέρωσαν την Eπιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων για την υπογραφή της εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας
Η ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία «θα καταστήσει δυνατή την περαιτέρω συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωατλαντική ασφάλεια».
Προσέθεσε ότι «είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση, που ενισχύει τους δεσμούς Ελλάδας – Γαλλίας με πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων εντός της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν είπε ότι μια τέτοια στρατηγική εταιρική σχέση είναι ασυμβίβαστη με μια συμμαχία», ξεκαθάρισε με τρόπο κατηγορηματικό, δίνοντας μία ακόμη απάντηση στον παραλογισμό του τούρκου «σουλτάνου».
Τι λένε οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες «χαιρετίζουν τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων και το γεγονός ότι εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες», σημείωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε μια πρώτη αντίδραση για τη συμφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση, με ρίζες στις κοινές μας αξίες. Υποστηρίζουμε σθεναρά το ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό. Ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ΗΠΑ-Ελλάδας επικαιροποιήθηκε το 2019, προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας».
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε ενημερώσει έγκαιρα την αμερικανική πλευρά για την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία.
Όταν η Τουρκία επικαλείται το… Διεθνές Δίκαιο
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Τουρκίας, με την οποία κατηγόρησε την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο.
Θέσεις μάλιστα που, όπως ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι ενάντια στο… Διεθνές Δίκαιο! Ένα Δίκαιο, που η γειτονική χώρα καταπατά ασταμάτητα…
Σχολιάζοντας αυτή καθ’ αυτή τη συμφωνία με τη Γαλλία, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «μάταιες προσπάθειες», που «θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα, όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».
Δεν δίστασε, μάλιστα, να κουνήσει το δάχτυλο στην Ελλάδα ότι, αντί για συνεργασία, επιλέγει την πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας. Μια πολιτική που, σύμφωνα με την Άγκυρα, «θα βλάψει την ίδια (σ.σ. την Ελλάδα) και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».
Απάντηση Οικονόμου: «Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις στη γειτονιά μας»
Απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Άγκυρα στην Αθήνα για την ελληνογαλλική συμφωνία έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Καμία από τις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα δεν παρεκκλίνει από αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και έχουν συνυπογράψει όλα τα πολιτισμένα κράτη. Άλλος έχει αναθεωρητικές τάσεις εδώ στη γειτονιά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως είπε, άλλωστε, «είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις αντιδράσεις, αλλά δεν παίρνουμε τις αποφάσεις μας με βάση το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία».
«Η χώρα με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Δένδιας: «Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική»
«Αν η Τουρκία ενοχλείται από αυτές τις συμφωνίες, αυτό μπορεί μόνο να σημαίνει ότι διαλαμβάνει τον εαυτό της ως δύναμη επιτιθέμενου», σχολίασε τις τουρκικές αντιδράσεις στη συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες αιτιάσεις.
«Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι αμιγώς αμυντική συμφωνία, δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε», υπογράμμισε επιπλέον ο κ. Δένδιας, ενώ ανέφερε πως «προωθεί την ευρωπαϊκή άμυνα, συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις μας στο ΝΑΤΟ, κάτι που εξάλλου αναγνωρίστηκε και από την αμερικανική πλευρά».
Νέες τουρκικές προκλήσεις
Με μαχητικά πάνω από ελληνικά νησιά «ξεσπάει» τα νεύρα της η Τουρκία για την ελληνογαλλική συμφωνία και για τις θετικές αντιδράσεις τόσο μεμονωμένων χωρών, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, όσο και της ΕΕ.
Η κυβέρνηση Ερντογάν περνάει ξανά στην πρακτική των ακραίων προκλήσεων, αφού την Παρασκευή το πρωί τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν τέσσερις υπερπτήσεις στις νησίδες Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι.
Ειδικότερα, στις 11.26 ζεύγος F-16 πέταξαν πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους στα 29.000 πόδια. Στη συνέχεια, άλλο ζεύγος F-16, στις 11.27 πέταξαν ξανά πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους σε χαμηλότερο ύψος, στα 11.000 πόδια.
Διερευνητικές επαφές για… τα μάτια του κόσμου
Και μέσα σε όλα αυτά, με το κλίμα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας να είναι τεταμένο, οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας συνεχίζονται, με φόντο την ένταση των τελευταίων ημερών, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες.
Η Ελλάδα, εξάλλου, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, κάνει αυτό που υποστήριζε πάντα: διάλογο.
Όσο για την Τουρκία του Ερντογάν, προσέρχεται στις διερευνητικές μάλλον… για τα μάτια του κόσμου.
Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν τη διεξαγωγή τους να γίνεται την επόμενη εβδομάδα, τα δύο υπουργεία Εξωτερικών εξέδωσαν λιτές ανακοινώσεις στις οποίες κάνουν γνωστό πως ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Άγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου 2021.
Aπό ελληνικής πλευράς, στη σύνθεση της ομάδας παραμένει μόνο ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, καθώς θα αντικατασταθούν τόσο ο πρέσβης, Αλέξανδρος Κουγιού, όσο και η διπλωμάτης, Ιφιγένεια Καναρά, από τον Θεοχάρη Λαλάκο, που είναι ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, αλλά και η Ευαγγελία Γραμματίκα, που είναι η διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά, ωστόσο, γίνεται επιχειρείται να γίνει ένα βήμα για τη βελτίωση του κλίματος, καθώς έχουν μεσολαβήσει έξι μήνες από την τελευταία συνάντηση.
Από την Αθήνα ξεκαθαρίζεται, πάντως, κατά την πάγια τακτική, πως οι διμερείς επαφές με την Άγκυρα αφορούν μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Κατατέθηκε στη Βουλή η συμφωνία
Στο μεταξύ, κατατέθηκε στη στο ελληνικό Κοινοβούλιο η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια.
Η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την προσεχή Τρίτη, ενώ θα πάρει το δρόμο της Ολομέλειας προς ψήφιση την Πέμπτη, όπου θα τοποθετηθούν και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Πολιτική αντιπαράθεση
Η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν, πάντως, έχει προκαλέσει αντιπαράθεση και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του προς το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ζητά δύο αλλαγές για να ψηφίσει την Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Να αλλάξει το άρθρο 2, ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για τις ΑΟΖ, καθώς και το άρθρο 18 για τις στρατιωτικές αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες, όπως στο Σαχέλ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας «ανακαλύπτει δικαιολογίες και υπεκφυγές», προκειμένου να καταψηφίσει την ιστορική αμυντική συμφωνία της χώρας μας με τη Γαλλία.
«Όπως πληροφορούμαστε από την εισήγηση του κ. Τσίπρα στο ΠΣ του κόμματός του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε κάποιες δικαιολογίες και υπεκφυγές, προκειμένου να καταψηφίσει την ιστορικής σημασίας Συμφωνία με τη Γαλλία, που περιέχει την πρωτοφανή ρήτρα συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης. Μια Συμφωνία που, κατά τα λοιπά, θα την έφερνε και ο ίδιος κι ακόμη καλύτερη, αλλά και αυτή τη φορά δεν πρόλαβε…», τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Και κατέληξε πως «ο ελληνικός λαός βλέπει και κρίνει. Και αξιολογεί πώς τοποθετείται ο καθένας σε ιστορικές στιγμές και για μία Συμφωνία που αποτελεί μεγάλη εθνική επιτυχία και προασπίζει τα συμφέροντα της χώρας. Τα υπόλοιπα στη Βουλή».
Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ
Με μία επιθετική ανακοίνωση, που στρέφεται προσωπικά κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου, απάντησε στον Γιάννη Οικονόμου ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Θα συνιστούσαμε στον παρ’ ολίγον μετακλητό υπάλληλο του κ. Καμμένου, αντί για εξυπνάδες, να απαντήσει αν συμφωνεί η κυβέρνηση ή όχι με τους δύο όρους που έβαλε ο κ. Τσίπρας, ώστε να στηρίξει την Αμυντική Συμφωνία», σημείωσε η Κουμουνδούρου.
Και επανέλαβε τα ερωτήματα: «Γιατί εξαιρεί από αυτήν τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες; Ώστε να συνεχίζει το κάθε Oruc Reis να σεργιανίζει ανενόχλητο και να βγαίνουν υπουργοί του κ. Μητσοτάκη να πουλάνε τρέλα ότι τα ερευνητικά πλοία που παραβιάζουν κατ’ εξακολούθηση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα παίρνει ο αέρας; Συμφωνούν να αποστέλλονται Έλληνες στρατιώτες σε γαλλικές εκστρατείες στο Σαχέλ;».
Τα υπόλοιπα «για το λογαριασμό τουλάχιστον 10 δισ. από την έλλειψη σχεδίου του κ. Μητσοτάκη στα εξοπλιστικά, στη Βουλή», κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.
- Πολάκης: Πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι
- Σωκράτης Φάμελλος: Είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ
- «Τρελάθηκε» με τον Ελ Κααμπί ο Μπαρτζώκας – Αποθέωσε τον Μαροκινό (vid)
- Απογοητευμένος ο Ηλιόπουλος: «Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του»
- Ελ Κααμπί: «Ευχαριστώ τον κόσμο – Είμαστε μια οικογένεια»
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Θέλω να συγχαρώ τον Σωκράτη Φάμελλο, θα είμαι δίπλα του, λέει ο Νίκος Φαραντούρης