Γερμανικό ΥΠΕΞ – Η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων
Θετική παρέμβαση κάνει το Βερολίνο για την αμυντική συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας στέλνοντας εμμέσως και σαφές μήνυμα στην Τουρκία που μίλησε για «κίνηση εναντίον εταίρων».
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Θετικά σχολίασε το γερμανικό ΥΠΕΞ την αμυντική συμφωνία Γαλλίας – Ελλάδας, ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοιου είδους συμφωνίες δεν στρέφονται εναντίον άλλων εταίρων, σε μια έμμεση απάντηση προς την Άγκυρα που έκανε λόγο για «κινήσεις εναντίον άλλων εταίρων»
Η ελληνογαλλική συμφωνία περιέχει «σαφείς αναφορές» στην ιδιότητα των δύο χωρών ως κρατών – μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και «δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», ανέφερε συγκεκριμένα εκρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας», προσέθεσε ο ίδιος.
Και διευκρίνισε ότι «πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων».
ΕΕ: Συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα
Και η ΕΕ θεωρεί τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, ως συμβολή για την ευρωπαϊκή άμυνα. Όπως ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, Ελλάδα και Γαλλία ενημέρωσαν την Eπιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων για την υπογραφή της εταιρικής σχέσης στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας
Η ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία «θα καταστήσει δυνατή την περαιτέρω συμβολή στην ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωατλαντική ασφάλεια».
Προσέθεσε ότι «είναι μια στρατηγική εταιρική σχέση που ενισχύει τους δεσμούς Ελλάδας – Γαλλίας με πλήρη σεβασμό των δεσμεύσεων εντός της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Κανείς δεν είπε ότι μια τέτοια στρατηγική εταιρική σχέση είναι ασυμβίβαστη με μια συμμαχία».
Η ενόχληση της Τουρκίας
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Τουρκίας όπου κατηγόρησε την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο.
Θέσεις μάλιστα που, όπως ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο.
Σχολιάζοντας αυτή καθ’ αυτή τη συμφωνία με τη Γαλλία, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «μάταιες προσπάθειες» που «θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».
Κουνά, δε, το δάχτυλο στην Ελλάδα ότι αντί για συνεργασία, επιλέγει την πολιτική εξοπλισμών, απομόνωσης και αποξένωσης της Τουρκίας. Μια πολιτική που, σύμφωνα με την Άγκυρα, «θα βλάψει την ίδια (σ.σ. την Ελλάδα) και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».
Συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές
Παρά το τεταμένο κλίμα, οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας συνεχίζονται με φόντο την ένταση των τελευταίων ημερών,χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν τη διεξαγωγή τους να γίνεται την επόμενη εβδομάδα, τα δύο υπουργεία Εξωτερικών εξέδωσαν λιτές ανακοινώσεις στις οποίες κάνουν γνωστό πως ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Άγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου 2021.
Ανακοίνωση ΥΠΕΞ: Ο 63ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Άγκυρα στις 6/10
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 1, 2021
Aπό ελληνικής πλευράς, στη σύνθεση της ομάδας παραμένει μόνο ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, καθώς θα αντικατασταθούν τόσο ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού όσο και η διπλωμάτης Ιφιγένεια Καναρά, από τον Θεοχάρη Λαλάκο, που είναι ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, αλλά και η Ευαγγελία Γραμματίκα που είναι η διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.
Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών
Ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά, ωστόσο γίνεται ένα βήμα για τη βελτίωση του κλίματος καθώς έχουν μεσολαβήσει έξι μήνες από την τελευταία συνάντηση. Από την Αθήνα ξεκαθαρίζεται, πάντως, κατά την πάγια τακτική πως οι διμερείς επαφές με την Άγκυρα αφορούν μόνο στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις