Βρετανία – Συνεχίζονται οι ελλείψεις καυσίμων στα πρατήρια
Μεγάλες ουρές συχνά εξοργισμένων οδηγών σχηματίζονται στα πρατήρια καυσίμων που παραμένουν ανοικτά στο Λονδίνο
Πολλά βρετανικά πρατήρια καυσίμων εξακολουθούν σήμερα να μην διαθέτουν καύσιμα έπειτα από μια εβδομάδα χάους με αγορές πανικού, συμπλοκές στις αντλίες και οδηγούς να αποθηκεύουν καύσιμα σε πλαστικές φιάλες νερού, καθώς η έλλειψη οδηγών βυτιοφόρων προκάλεσε την κατάρρευση αλυσίδων εφοδιασμού.
Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού μετά το Brexit και την πανδημία της Covid-19 έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε μερικούς τομείς της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, σταματώντας τις παραδόσεις τροφίμων και φαρμάκων και δημιουργώντας φόβους ακόμη και για μαζικές θανατώσεις ζώων κτηνοτροφίας.
Βρετανοί υπουργοί επιμένουν εδώ και μέρες πως η κρίση υποχωρεί ή ακόμη και τελειώνει, αν και λιανοπωλητές αναφέρουν πως περισσότερα από 2.000 πρατήρια καυσίμων δεν διαθέτουν πλέον καύσιμα και δημοσιογράφοι του Ρόιτερς σε όλο το Λονδίνο και τη νότια Αγγλία λένε πως δεκάδες αντλίες παραμένουν κλειστές.
Μεγάλες ουρές
Μεγάλες ουρές συχνά εξοργισμένων οδηγών σχηματίζονται στα πρατήρια καυσίμων που παραμένουν ανοικτά στο Λονδίνο.
Η Ένωση Λιανοπωλητών Βενζίνης (PRA), που αντιπροσωπεύει το 65% των 8.380 υπαίθριων πρατηρίων της Βρετανίας, ανακοίνωσε πως μέλη της ανέφεραν χθες, Πέμπτη, πως 27% των αντλιών δεν έχουν καύσιμα, 21% έχουν μόνο ένα τύπο καυσίμων και 52% έχουν αρκετό ντίζελ και βενζίνη.
«Τα καύσιμα εξαντλούνται ταχύτερα απ’ ό,τι συνήθως εξαιτίας της άνευ προηγουμένου ζήτησης», δήλωσε ο διευθυντής της PRA Γκόρντον Μπόλμερ.
Η κρίση καυσίμων στη Βρετανία σταθεροποιείται, αν και η ζήτηση εξακολουθεί να είναι υψηλη, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών Κιτ Μόλτχαους στο Sky News. «Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μέσα στις λίγες επόμενες ημέρες καθώς οι δεξαμενές θα γεμίζουν».
Αφού η έλλειψη οδηγών φορτηγών προκάλεσε αγορές πανικού στα πρατήρια καυσίμων, οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν τώρα ότι μια έλλειψη εκδοροσφαγέων και άλλων εργαζομένων σε σφαγεία μπορεί να υποχρεώσει στη μαζική θανάτωση έως 150.000 χοίρων.
Η Μινέτ Μπάτερς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών, δήλωσε πως η θανάτωση έως και 150.000 χοίρων «απέχει ενδεχομένως μια εβδομάδα, δέκα ημέρες από σήμερα».
Σύμφωνα με τους Times, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις θεωρήσεις εισόδου για μέγιστο αριθμό 1.000 ξένων εκδοροσφαγέων ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Τροφίμων διαβεβαίωσε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA πως η κυβέρνηση «συνεχίζει να εργάζεται σε στενη συνεργασία» με τη βιομηχανία της χοιροτροφίας «για να διερευνήσει τις επιλογές που θα επιτρέψουν να δοθεί απάντηση στις σημερινές πιέσεις».
Απαντώτας σε ερώτηση των Times σχετικά με τις βίζες για εκδοροσφαγείς, το υπουργείο Εσωτερικών υπογράμμισε πως «και άλλες χώρες στον κόσμο αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις» και επισήμανε πως προτιμά «οι εργοδότες να επενδύουν μακροπρόθεσμα στο βρετανικό εργατικό δυναμικό αντί να εξαρτώνται από το ξένο εργατικό δυναμικό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις