Εκτόξευση των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία – Αυστηρές εντολές στην ΕΛ.ΑΣ
Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης από την ΕΛ.ΑΣ. των περιπτώσεων προστριβών ή και βιαιοπραγιών ανάμεσα στα μέλη μίας οικογένειας - Μετά τις 11 γυναικοκτονίες και την «γκάφα της Δάφνης» κάθε καταγγελία για καβγά σε σπίτι οδηγεί όλους στο αστυνομικό τμήμα
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Στο αστυνομικό τμήμα (και πολλές φορές στο Αυτόφωρο) θα μεταφέρονται πλέον όλοι οι ενδοοικογενειακοί καβγάδες! Αρκεί μία καταγγελία ενός από τα μέλη της οικογένειας ή ενός γείτονα για επεισόδιο μικρής ή μεγάλης έκτασης σε κάποιο σπίτι για να υπάρχει παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. που θα οδηγεί χωρίς δισταγμό και χωρίς συγκαταβατική διάθεση τους πρωταγωνιστές στο αστυνομικό τμήμα. Αν μάλιστα κριθεί αναγκαίο, αυτοί θα παραμένουν στα κρατητήρια των αστυνομικών υπηρεσιών για να οδηγηθούν τις επόμενες ημέρες στις αίθουσες δικαστηρίου.
Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης από την ΕΛ.ΑΣ. των περιπτώσεων προστριβών ή και βιαιοπραγιών ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας έχει προκαλέσει – όπως παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» – η αδράνεια αστυνομικών στο μοιραίο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας το περασμένο καλοκαίρι στη Δάφνη με θύμα μια 31χρονη.
Πρόκειται για ένα συμβάν που αποδείχθηκε προπομπός μίας από τις 11 γυναικοκτονίες (οι υπόλοιπες σε Πήλιο, Γλυκά Νερά, Λάρισα, Φολέγανδρο, Ρόδο και αλλού) που έχουν καταγραφεί εντός του 2021 και οι οποίες φαίνεται ότι έχουν ευαισθητοποιήσει περαιτέρω τους πολίτες με αποτέλεσμα να ειδοποιούν συχνότερα την ΕΛ.ΑΣ. όταν κάτι τέτοιο υποπίπτει στην αντίληψή τους και συνεπώς οι σχετικές καταγγελίες να έχουν σχεδόν υπερτριπλασιασθεί.
Σύμφωνα με καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ., το 2020 σημειώθηκε αύξηση 4% των περιστατικών (192 περισσότερα) σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, το 2019 καταγράφηκαν 5.221 συμβάντα έναντι 5.413 το 2020. Δράστες κατά 85% (το 2019) και 82% (το 2020) παραμένουν οι άνδρες. Το 38% εξ αυτών των αναφορών αφορούσε συζύγους, το 12% τέκνα (βιαιότητα από γονείς), το 11% τέως συζύγους, το 5% τέως συντρόφους και το 9% μόνιμους συντρόφους. Το 73% των θυμάτων βίας ήταν εντός του 2020 γυναίκες. Από αυτά τα συμβάντα τουλάχιστον τα 2.000 είχαν καταγραφεί στην Αττική.
Μέχρι προ μερικών μηνών η ΕΛ.ΑΣ. φερόταν πολλές φορές να αδιαφορεί για τέτοιου είδους αναφορές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πληρώματα περιπολικών που καλούνταν σε μία βάρδια να εξετάσουν 50-60 διαφόρων μορφών συμβάντα (κλοπές, διαρρήξεις, αναφορές για χρήσεις ναρκωτικών κ.λπ.) δεν διερευνούσαν επαρκώς τέτοιου είδους καταγγελίες. Αντιθέτως, δεν ανέβαιναν καν στα διαμερίσματα για να διαπιστώσουν τι ακριβώς συνέβαινε ή αρκούνταν σε συστάσεις στα μέλη των οικογενειών και εν συνεχεία αποχωρούσαν. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2020 υπήρχαν επισημάνσεις για παραλείψεις και αδιαφορία του αστυνομικού προσωπικού κατά τον χειρισμό τέτοιου είδους υποθέσεων.
Οπως χαρακτηριστικά σημειωνόταν σε σχετικό έγγραφο, οι «εν λόγω καταγγελίες αφορούν κυρίως την αποθάρρυνση των πολιτών στην υποβολή καταγγελιών, την άρνηση λήψης μήνυσης καθώς και την εν γένει μη εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών».
Κομβικής σημασίας για την αλλαγή πλεύσης στη διαχείριση αυτού του είδους των συμβάντων ήταν η δολοφονία, στα τέλη Ιουλίου, 31χρονης γυναίκας από τον σύζυγό της, παρότι είχε κατ’ επανάληψη καταγγελθεί στην ΕΛ.ΑΣ. η κακοποίησή της από τον μετέπειτα δράστη. Οπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, το πλήρωμα του περιπολικού που είχε κληθεί επί τόπου αναχώρησε χωρίς καν να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αποτρεπτική ενέργεια, γεγονός που επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί και από την αποδυνάμωση των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.
Ενίσχυση
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, πάντως, εξήγγειλε χθες την ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών με 1.026 άτομα και την αύξηση των περιπολικών που θα κινούνται στην πρωτεύουσα κατά 100 (από 60 σε 160).
Από εκείνες τις ημέρες, λοιπόν, κι ενώ υπήρξαν νέες δολοφονίες γυναικών από «μαινόμενους» συντρόφους ή συζύγους (σε Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Ρόδο, ενώ αποκαλύφθηκε και εγκληματική ενέργεια σε βάρος μιας 42χρονης εξαφανισθείσας αλλοδαπής στην Κυπαρισσία), άλλαξαν άρδην τα δεδομένα.
Πλέον, ενώ κάθε 24ωρο και κυρίως κατά τις βραδινές ώρες υπήρχαν από τρεις έως επτά καταγγελίες για ενδοοικογενειακά επεισόδια, αυτές έχουν αυξηθεί σε 12-20 σε καθημερινή βάση. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκαν συνολικά 554 συμβάντα ενδοοικογενειακής βίας, δηλαδή ποσοστό κατά 120% αυξημένο από τον μέσο όρο ενός 15ημέρου την προηγούμενη χρονιά.
Πέρα, όμως, από την αλλαγή των αριθμητικών δεδομένων, υπάρχει και ποιοτική αλλαγή στη διαχείριση των συμβάντων. Ετσι οι αστυνομικοί, κατόπιν κεντρικών εντολών, σπεύδουν στην οικία για την οποία υπάρχει καταγγελία και οδηγούν αμέσως τα μέλη των οικογενειών που φέρονται να εμπλέκονται στο επεισόδιο στο εκάστοτε αστυνομικό τμήμα, με ταυτόχρονη άμεση ενημέρωση του επιχειρησιακού κέντρου. Μάλιστα, οι οδηγίες που έχουν πλέον οι ένστολοι επιτάσσουν να μη δέχονται τις συνήθεις διαβεβαιώσεις για «λήξαν συμβάν», για «πρόσκαιρη παρεξήγηση» ή για «λάθος καταγγελία» αλλά και να μην επιδεικνύουν υποχωρητική στάση.
Στο αστυνομικό τμήμα, δε, προβλέπεται να ζητούνται διευκρινίσεις, περιγραφές και εξηγήσεις από όλους, ενώ γίνεται άμεση ενημέρωση του εισαγγελέα. Σε περίπτωση, τέλος, που το θύμα της ενδοοικογενειακής βίας θέλει να προχωρήσει σε μήνυση, συντάσσεται δικογραφία και ο δράστης κρατείται έως ότου οδηγηθεί στο Αυτόφωρο. Κι αυτό, ενώ τις περισσότερες φορές μέχρι προσφάτως αφηνόταν ελεύθερος και του ζητείτο απλώς να δώσει το «παρών» στη δικαστική αίθουσα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις