Πώς θα ήταν η ζωή μας αν ήμασταν Πορτογαλία με 85% ποσοστό εμβολιασμού – Η χώρα των θαλασσοπόρων μας δίνει μαθήματα
Η πορεία προς το χτίσιμο του τείχους, φυσικά δεν αποδεικνύεται μία εύκολη υπόθεση, ειδικά το τελευταίο διάστημα που γίνεται προσπάθεια να πειστούν όσοι φοβούνται να εμβολιαστούν και όσοι ακόμη αρνούνται για δικούς τους λόγους
Από την πρώτη στιγμή που έφτασαν τα εμβόλια στη χώρα μας, μεταφέρθηκαν σε ειδικές αποθήκες φύλαξης, από εκεί στα νοσοκομεία και στη συνέχεια στην μικροσκοπική αλλά σωτήρια σύριγγα και εν τέλει στον οργανισμό μας, το βασικό στοίχημα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας παραμένει το ίδιο.
Το χτίσιμο ενός τείχους ανοσίας.
Κάθε φορά που ένα φιαλίδιο αδειάζει, ένα μικρό «τούβλο» υψώνει αυτό το τείχος που προσπαθεί να κρατήσει έξω από την γειτονιά μας τον ιό, ο οποίος στο μεταξύ ψάχνει διάφορους τρόπους να εισχωρήσει στην κοινωνία μας.
Μπορεί τα ποσοστά για ένα ισχυρό τείχος ανοσίας να αλλάζουν εξαιτίας των μεταλλάξεων του ιού, ωστόσο το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Σκοπός είναι να ξεπεράσουμε το 70% των εμβολιασμών.
«Ο απώτερος στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί ο αριθμός εκείνος, που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα χωρίς γενικευμένα lockdown και χωρίς σημαντικό αριθμό νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων από τον ιό. Ο απώτερος, λοιπόν, στόχος μας είναι να εξελιχθεί ο ιός ως μια «βαριά γρίπη» που δεν θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική μας ζωή», ανέφερε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τείχος ανοσίας, όπως λέμε γιοφύρι της Άρτας
Η πορεία προς το χτίσιμο του τείχους, φυσικά δεν αποδεικνύεται μία εύκολη υπόθεση, ειδικά το τελευταίο διάστημα που γίνεται προσπάθεια να πειστούν όσοι φοβούνται να εμβολιαστούν και όσοι ακόμη αρνούνται για δικούς τους λόγους.
Δεδομένου μάλιστα πως μερικοί ίσως και να μην πειστούν ποτέ, σίγουρα η ανάγκη για ένα ισχυρό τείχος ανοσίας να μην κάνει την παραμικρή αίσθηση σε μερικούς.
Σε αυτή την περίπτωση όμως και ειδικά τώρα που πλησιάζει ο χειμώνας, αρκετές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στο κόκκινο, οι ανεμβολίαστοι έχουν «εξοριστεί» από τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης και οι νέοι έχουν ξεχάσει τι θα πει η λέξη «χορός», ίσως θα έπρεπε να διερωτηθούμε το εξής: Πώς θα ήταν αν είχαμε αυτό το τείχος;
Η απάντηση έρχεται από χώρες που ήδη το έχουν κατορθώσει και συγκεκριμένα από την Πορτογαλία.
Την ώρα λοιπόν που στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 6.440.000 συμπολίτες μας με τουλάχιστον μια δόση, το 61% δηλαδή του γενικού πληθυσμού και το 70% του ενήλικου πληθυσμού με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στην 11η θέση στους ημερήσιους εμβολιασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην 17η θέση στους εμβολιασμούς με μία δόση και στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, η Πορτογαλία μας «χαιρετά» από το παραπάνω σκαλί.
Πορτογαλικά μαθήματα κοροναϊού
Συγκεκριμένα, βρίσκεται δεύτερη στον κόσμο(!) σε εμβολιαστική κάλυψη, έχει εμβολιάσει περίπου το 85% του γενικού πληθυσμού της και φτάνει στο 88% με αυτούς που ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και βρίσκονται στην πρώτη φάση.
Όσον αφορά την εμβολιαστική κάλυψη στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, αυτή φτάνει το… 99%.
Από την άλλη, στη χώρα μας τα ποσοστά στον εμβολιασμό άνω των 50 ετών δεν είναι απογοητευτικά, αλλά φαίνεται να είναι «κολλημένα».
«Μέχρι στιγμής στους άνω των 50 ετών έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 80%, δηλαδή 8 στους 10 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί. Έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά δεν σταματάμε, συνεχίζουμε, έτσι ώστε να εμβολιαστούν και να προστατευτούν όσο το δυνατό περισσότεροι συμπολίτες μας», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους για τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων.
Ωστόσο αυτή η για κάποιους φαινομενικά μικρή διαφορά στα ποσοστά, εν τέλει κάνει την διαφορά.
Και η διαφορά δεν είναι μόνο στο γεγονός πως η μία χώρα έχει χτίσει το τείχος της και η άλλη όχι, αλλά στην ίδια την καθημερινότητα.
Οι Πορτογάλοι δεν βιάστηκαν όσο εμείς και πέταξαν τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους στις αρχές Σεπτέμβρη. Έκτοτε έχει τερματιστεί το όριο στους πελάτες των εστιατορίων, των εμπορικών καταστημάτων και των πολιτιστικών χώρων, ενώ αυτό που αναμένεται να γίνει τώρα είναι να ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης, να επανέλθει η μουσική και να αρεί το κλείσιμο των μπαρ στις 2.00 το ξημέρωμα.
Όλα τα παραπάνω λοιπόν σε συνδυασμό με το γεγονός πως έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 85% του πληθυσμού σημαίνει σχεδόν απόλυτη επιστροφή στην κανονικότητα.
Το μόνο που παραμένει και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει για αρκετό καιρό είναι τα ατομικά μέτρα προστασίας, αλλά και τα ταξίδια με την επίδειξη πιστοποιητικού ανοσίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι ξεκάθαρο πως η Πορτογαλία έχει κάτι καλύτερο από εμάς.
Ελλάδα – Πορτογαλία: Σε ποια σημεία χάνουμε
Ένα από αυτά είναι ξεκάθαρα τα μεγάλα ποσοστά που έχει στους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους.
Τουναντίον όπως ανέφερε σήμερα και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στην Ελλάδα περίπου 600.000 πολίτες άνω των 60 ετών είναι οι πιο ευάλωτοι στη βαριά νόσηση, καθώς παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Και μπορεί κάθε λαός να έχει διαφορετικές προσλαμβάνουσες ή να αντιδρά με διαφορετικό τρόπο, ωστόσο κοινή παραδοχή αποτελεί το γεγονός πως η Γη των θαλασσοπόρων έχει λάβει όλα τα εύσημα και για την εκστρατεία εμβολιασμούς της, την οποία ορισμένοι ονομάζουν… εμβολιαστικό θαύμα.
Οι ειδικοί αποδίδουν την εμβολιαστική επιτυχία στην Πορτογαλία, στην εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ γιατρών, τοπικών αξιωματούχων και ενόπλων δυνάμεων.
Το δύσκολο έργο, αλλά και το success story, to επωμίστηκε ο αντιναύαρχος Γκουβέια ε Μέλο, ο οποίος ορίστηκε επικεφαλής της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών τον Ιανουάριο και γρήγορα αποκατέστησε την εμπιστοσύνη του κοινού σε ένα πρόγραμμα που είχε ξεκινήσει άδοξα δύο μήνες νωρίτερα εν μέσω καταγγελιών για χάρες και παρακάμψεις καταλόγων αναμονής, που οδήγησαν τον προκάτοχό του, διοικητή νοσοκομείου, να παραιτηθεί.
Χαρισματικοί άνθρωποι στο τιμόνι
«Το χάρισμα του αντιναυάρχου, ο επαγγελματισμός και η αξιοπιστία του τον έκαναν γρήγορα έναν από τα πιο δημοφιλή και αξιοσέβαστα άτομα στη χώρα», εξηγεί ο Μιγκέλ Προυντένσιο, βιοχημικός και ερευνητής στο Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής της Λισαβόνας, ένα από τα αρκετά επιστημονικά ιδρύματα της χώρας που εργάζεται για την πληροφόρηση του κοινού σε θέματα κοροναϊού.
Ο αντιναύαρχος έφερε μαζί του μια ομάδα περίπου 30 ειδικών στον σχεδιασμό στρατηγικής, μαθηματικών και γιατρών για να συνεργαστούν με αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας και να συντονίσουν ένα δίκτυο 300 εμβολιαστικών κέντρων, τα περισσότερα εκ των οποίων δημιουργήθηκαν σε δημοτικά αθλητικά στάδια.
Με τη συμμετοχή 5.000 γιατρών, νοσηλευτών και εθελοντών, το σύστημα έφθασε να χορηγεί 154.000 εμβόλια την ημέρα, στις καλύτερες στιγμές.
Φυσικά τα.. credits δεν αποδίδονται μόνο στον αντιναύαρχο που κατάφερε και οδήγησε τόσο κόσμο στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και στους ίδιους τους Πορτογάλους που απέβαλαν από πάνω τους ένα κυρίαρχο συναίσθημα. Τον φόβο. Άλλωστε οι ίδιοι τον είχαν νιώσει σε μεγάλο βαθμό όταν έβλεπαν πέρσι έξω από τα νοσοκομεία τους να τοποθετούνται φορητά ψηγεία για τους νεκρούς, οι οποίοι έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Οι Πορτογάλοι λοιπόν έκαναν ότι χρειάζεται για να μην επαναληφθεί η ιστορία και πέτυχαν. Εμείς;
- Ελπιδοφόρα μεταμόσχευση νευρικών βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού
- Kids Wallet: «Καλοδεχούμενα τέτοια μέτρα αλλά δεν επαρκούν» λέει καθηγήτρια Εγκληματολογίας
- Αντετοκούνμπο: «Τα χρήματα έφυγαν ήδη, πρέπει να πάρω δώρο στη σύζυγο και τα τρία παιδιά μου»
- Το δώρο που θέλει κάθε gamer
- «Έχω σταματήσει να τρώω» – Η Λίλι Άλεν δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση
- Ένα μανιφέστο ενάντια στην ασφάλεια